Ilyen lenne az életed, ha nem kéne sem áram-, sem gázdíjat fizetned

GettyImages-1317089243

Képzeld el, hogy soha többé nem bontasz fel egyetlen rezsicsekket sem. Nem aggódsz azon, mennyivel emelték a gáz árát, vagy hogy holnap mit kezdesz az áramszünettel. Nem érzed kiszolgáltatottnak és dühösnek magad, ugyanis képes vagy mindenről gondoskodni, amire szükséged van.

Mai modern világunkban a tanult tehetetlenség észrevehetően jelen van. Nem tudjuk, mi az áram pontosan, csak felkapcsoljuk a villanyt, cserébe pedig kifizetjük a csekket, amit az orrunk alá nyomnak. Nem tudjuk, honnan jön a vezetékes víz, csak megnyitjuk a csapot. Lövésünk sincs, hogy él egy csirke, csak megvesszük a megtisztított, lefóliázott alkatrészeit, akár már eleve megsütve. Azért is rettegünk a háborútól, mert el sem tudjuk képzelni, hogy boldogulnánk víz, áram, gáz, az élelmiszeripar és a gépeink nélkül. Ezért a kényelemért azonban nagyon nagy árat fizetünk. Emberként az emelkedő árak miatt vagyunk kénytelenek egyre inkább összehúzni a nadrágszíjat, a bolygót pedig tömegként tesszük tönkre. Mert együtt élni vele csak nagyon kevesen tudnak. Nézzük, mi lenne, ha egy lennél közülük.

Lenne saját házad

Alapvető feltétele egy állat vagy egy ember túlélésének, hogy legyen egy biztonságos vacka, ahol az időjárás, a ragadozók vagy bármilyen veszély esetén el tud menekülni. Nyáron fűt, télen melegít, megvéd az esőtől, széltől, nyugodt éjszakai pihenést biztosít, zárható tárolóhelye az eszközeinknek. A mai modern ember ezt egy valahány négyzetméteres betonkockában éli meg, jellemzően albérletben, amelynek ára a lakásárakkal egyetemben az egekbe szökött. A természetközeli életmódot élők azonban pontosan tudják, hogy beton és közművek nélkül is el lehet lakni valahol, nem is akárhogy. Dombházak, szalmából, vályogból, fából készült házak különböző változatai elérhetők, amelyek elkészítése és pláne fenntartása sokkal olcsóbb, mint egy „normális” lakásé. A barátokkal összefogva egy téglaház költségeinek töredékéből össze lehet hozni egy lakható, tűzálló, biztonságos épületet, akár passzívházat, amit úgy rendezünk be, ahogy csak akarunk, és amit senki sem ad el a fejünk felől. Csakhogy ezekkel kapcsolatban olyan sok tévhit él – a szalmából készült falak megfelelő kezeléssel például nem égnek le –, olyan kevés szakértő van az országban, hogy el sem gondolkodunk rajtuk.

Sokan el sem tudják képzelni, hogy milyen egy passzívház, ahol áram, gáz nélkül is lehet boldogan élni
Sokan el sem tudják képzelni, hogy milyen egy passzívház, ahol áram, gáz nélkül is lehet boldogan élniBoris SV / Getty Images Hungary

Lenne patakod és hűvös kerted

A megfelelő lakhely kiválasztása természetközeli életmód esetén nem a legközelebbi nagyáruházhoz vagy metrómegállóhoz igazodik. Olyan helyet kell találni, ami megfelelően szélvédett, belátható távolságban van legalább egy vízforrástól, de mégsem ártéren helyezkedik el, fák veszik körbe, amelyek megkötik a talajt, a vizet, nyáron árnyékot nyújtanak, földje pedig megművelhető. A dombházak ezt még megtoldják a földréteg szigetelő- és védőhatásával is. Napelemekkel, kúttal, forrással és elegendő száraz tűzifával ellátva egyetlen rezsiszámlát sem kell befizetni. Drágulhat minden, ahogy akar, akadozhat az ellátás, téged ez nem érint.

Na jó, de mihez kezdek áram nélkül?

Még a kutat magunk elé tudjuk képzelni, a fatüzeléshez is sokan értenek, no de áram nélkül egy modern lakás nem tartható fenn. Mi táplálná a gépeinket? Jogos kérdés. Ám azzal kell kezdenünk, hogy alapvetően túl sok gépünk van. A vízforralót, gáztűzhelyet, bojlert például kiváltja a sparhelt, amelyen, ha ügyesek vagyunk, folyamatosan tudunk langyos vagy meleg vizet is melegíteni. Hűtő helyett régen jégvermeket, pincéket, hideg vizű forrásokat, és földbe ásott, agyagcserepekkel kibélelt vermeket használtak. Nem állítjuk, hogy így mirelit bolti termékeket tárolhatsz, vagy hogy így 3 napig ehető marad minden étel, de valamiféle alternatívának megfelel. A mosógép a másik nagy kincsünk, aki mosott már kézzel, az tudja, mennyire kimerítő, és fizikai munkától elszokott kezeinket mennyire tönkre tudja tenni. Ugyanakkor évezredekig megvoltunk mosógép és öblítő nélkül, mégsem haltunk bele, sőt: hol voltak még a gyakran gyerekeket dolgoztató, a környezetet folyamatosan szennyező fast fashion vállalatok?

Wifi nélkül nincs élet

Jó, jó, még ha ezeket el is felejtjük, ott az internet, a számítógép, az okostelefon, amelyek nemcsak a kommunikációban, de a munkavállalásban is alapvető szerepet játszanak. Ezek is árammal működnek. Épp ezért használnak sokan generátorokat, akkumulátorokat vagy napelemes áramtermelő rendszereket: ezek segítenek működtetni azokat a gépeket, amelyeket nem tudunk vagy nem akarunk nélkülözni. 

Lesz mit enned 

Ha lekapcsolódsz a hálózatokról, vagy csak kis részben használod őket, akkor már igényed lesz arra is, hogy megtermeld a ház körül saját magadnak az élelmiszer nagy részét. A növénytermesztés és az állattartás nem bonyolult dolgok, ráadásul a mélymulcsos, komposztálós módszerekkel még kapálnod sem kell. Megspórolod a műanyag zacskókat és az üzemanyagot, amit a vásárlással és előtte az áruszállítással pöfögtek a légkörbe, vegyszermentes, igazán bio élelmiszerekkel főzhetsz. 

Sokkal kevesebb szabadidőd lesz

Jól hangzik, igaz? Mindennek azonban ára van. Nem elég hozzá a bátorság, alaptőke, telek és sok-sok kapcsolati tőke. Aki természetközeli életmódot él, az állandóan dolgozik valamin. A kényelmi szolgáltatásokról való lemondás fizikai munkát és időt igényel. Vizet kell hozni, azt meg kell tisztítani. Fürdéshez meg is kell melegíteni. Aki emelgetett akár csak tízliteres vödröket huzamosabb ideig, az tudja, hogy ez nem mindig kellemes mulatság. A mosásról nem is beszélve. Az állatok körül mindig akad tennivaló, a növényekre is oda kell figyelni, vetni, aratni, szüretelni, befőzni, fermentálni, elvermelni. A tűzifát meg kell szedni az erdőn, felhasogatni, szárítani, behordani, hamuzni. Ha nem tudod elképzelni, miről beszélünk, próbálj ki egy nomád tábort akár csak egy hétre.

Légy a közösség és a körforgás része!

A passzívház felépítése, működtetése sem olyan, mint a mesékben: nem készül el ingyen 3 nap alatt, rengeteg tudást kell elsajátítanod, lehetőségeket ismerned, ismerősöktől tanácsokat kérned. Egyre nehezebben találni olyan földdarabot és pláne vízforrást, ami mentes a szennyező anyagoktól, ezért a letelepedés nem egyszerű. Emellett jól szerveződő közösségre is szükséged lesz, különben meg kell birkóznod a magánnyal és a tudattal, hogy csak magadra számíthatsz. Cserébe azonban nem csupán a sárga csekkektől és a szorongás nagy részétől szabadulsz meg. Átalakul a tested: visszatérsz ahhoz az állapothoz, amire kifejlődtél, izmaid megerősödnek, hallásod kiélesedik, kanapékrumpliból igazi önellátó, felelős, felnőtt emberré válhatsz. Ezzel együtt érkezik a pszichés változás, ami a természetközeli életmóddal jár, például az önbizalom növekedése is. Csak rajtad múlik. 

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra