Az ananászlé előnye nem az, amire gondolsz, hanem valami sokkal fontosabb

Szabó Eszter

Azt mindenki tudja, hogy az ananászlé nagyon finom és remekül működik smoothie-ban, turmixokban és koktélokban is. Arról azonban ritkábban esik szó, hogy magával az ananásszal együtt mennyire egészséges is. A tudományos kutatások szerint a legjobb az lenne, ha hetente többször ennél belőle néhány szelettel – már mutatjuk is, miért!

Több kultúra hagyományos népi gyógymódként használja a gyümölcsöt és a gyümölcsleveket különféle betegségek kezelésére vagy megelőzésére, és úgy tűnik, nem tévednek. A modern kutatások összefüggésbe hozták az ananászlevet és annak vegyületeit olyan egészségügyi előnyökkel, mint az emésztés és a szív egészségének javulása, a gyulladás csökkentése, és talán még a rák elleni védekezés is.

Íme az ananászlé 8 tudományosan megalapozott előnye a jelenlegi kutatások alapján:

1. Tápanyagokban gazdag

 Egy csészényi belőle (250 g) ennyi hasznos tápanyagot tartalmaz:

  • Kalória: 132
  • Fehérje: kevesebb mint 1 gramm
  • Zsír: kevesebb mint 1 gramm
  • Szénhidrát: 33 gramm
  • Cukor: 25 gramm
  • Rost: kevesebb mint 1 gramm
  • Mangán: a napi ajánlott érték (DV) 55%-a
  • Réz: a DV 19%-a
  • B6-vitamin: a DV 15%-a
  • C-vitamin: a DV 100%-a
  • Tiamin: a DV 12%-a
  • Folsav: a DV 11%-a
  • Kálium: a DV 7%-a
  • Magnézium: a DV 7%-a

Ahogy fentebb is jól látszik, az ananászlé különösen gazdag mangánban, rézben, valamint B6- és C-vitaminban. Ezek a tápanyagok fontos szerepet játszanak a csontok egészségében, az immunitásban, a sebgyógyulásban és a szövetek szintézisében.

És ha ez még nem lenne elég, nyomokban tartalmaz vasat, kalciumot, foszfort, cinket, kolint és K-vitamint, valamint különféle B-vitaminokat is. 

2. Számos jótékony vegyület tartalmaz

Amellett, hogy gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, az ananászlé jó forrása az antioxidánsoknak, amelyek olyan jótékony növényi vegyületek, amik segítenek megőrizni a szervezet egészségét. Az antioxidánsok segítenek semlegesíteni a szabad gyökökként ismert instabil vegyületeket, amelyek olyan tényezők miatt halmozódhatnak fel a szervezetben, mint a környezetszennyezés, a stressz vagy az egészségtelen táplálkozás.

Az ananászlé bromelaint is tartalmaz. Ez olyan enzimek csoportja, amelyek egészségügyi előnyökkel járnak, mert csökkentik a gyulladást, javítják az emésztést és erősebb immunitást biztosítanak fogyasztóiknak. 

3. Csökkentheti a gyulladásokat

Az ananászlé segíthet csökkenteni a gyulladást , amelyről úgy tartják, hogy számos krónikus betegség kiváltó oka. Ez nagyrészt a bromelaintartalmának köszönhető. Egyes kutatások azt sugallják, hogy ez a vegyület ugyanolyan hatékony lehet, mint a nem szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID-ok), de kevesebb mellékhatással. Ezenkívül bizonyíték van arra is, hogy a bromelain műtét előtti bevétele csökkentheti a műtét által okozott gyulladás és fájdalom mértékét.

Egyes tanulmányok továbbá azt sugallják, hogy a bromelain segíthet csökkenteni a sportsérülés, a rheumatoid arthritis vagy a térdízületi gyulladás által okozott fájdalmat és gyulladást is.

4. Erősítheti az immunitást 

Az ananászlé kiváló immunerősítő. Egyes vizsgálatok arra utalnak, hogy a bromelain aktiválhatja az immunrendszert. A bromelain javíthatja a fertőzésekből, például tüdőgyulladásból, arcüreggyulladásból és hörghurutból való felépülést is, különösen, ha antibiotikumokkal együtt alkalmazzák. Azonban azt is érdemes észrevenni, hogy ezeknek a tanulmányoknak a többsége régi, és egyik sem vizsgálta az ananászlé immunerősítő hatását kifejezetten emberekben.

Az ananász nagyon egészséges
Az ananász nagyon egészségesCoffeeAndMilk / Getty Images Hungary

5. Segítheti az emésztést

A bromelain segíthet javítani az emésztést azoknál az embereknél, akiknek a hasnyálmirigye nem tud elegendő emésztőenzimet termelni – ezt a betegséget hasnyálmirigy-elégtelenségnek nevezik. Állatokon végzett kutatások azt sugallják, hogy a bromelain segíthet megvédeni a bélrendszert a káros, hasmenést okozó baktériumoktól, például az E. colitól és a V. cholerától. 

(A legtöbb felsorolt tanulmány a bromelain koncentrált dózisainak hatását vizsgálta, nem pedig az ananászléét, és egyelőre nagyon keveset tesztelték emberen. Ezért további kutatásra van szükség, hogy azt mondhassuk, valóban működik az ananászlé ezekben az esetekben is.)

6. Elősegítheti a szív egészségét

Egyes kutatások az ananászlében természetesen előforduló bromelaint a szív egészségének javulását jelzik. Azonban további ananászlé-specifikus vizsgálatokra van szükség, mert egyelőre csak a hatóanyaggal végeztek teszteket, és nem magával az ananászlével. 

7. Segíthet bizonyos ráktípusok leküzdésében

Az ananászlének potenciális rákellenes hatásai lehetnek. Ez szintén bromelaintartalmának köszönhető. Egyes tanulmányok azt sugallják, hogy a bromelain segíthet megelőzni a daganatok kialakulását, csökkentheti azok méretét, vagy akár rákos sejtek pusztulását is okozhatja. Ezek azonban kémcsőben végzett vizsgálatok voltak, amelyekben koncentrált mennyiségű bromelaint használtak, amely sokkal magasabb volt, mint az egy pohár ananászlé megivása.Ezért további kutatásokra van szükség ahhoz, hogy határozott következtetéseket lehessen levonni.

8. Csökkentheti az asztmás tüneteket

Az ananászlé az asztmával kapcsolatos tünetek enyhítésében is hatékony lehet. Egy állatkísérletben a kutatók úgy találták, hogy a bromelain gyulladáscsökkentő hatása előnyös lehet az asztmában élők számára. Ezenkívül az ananász C-vitamint tartalmaz, amelyről kimutatták, hogy csökkenti a hörgőszűkületet – ez az allergiás asztma tünete. Közepesen súlyos vagy súlyos asztmás rohamok esetén, amelyeket megfázás súlyosbított, a C-vitamin hasznos volt a tünetek enyhítésére.

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek