Tragédia a Fehér Házban: 11 évesen halt meg a leghíresebb amerikai elnök fia

GettyImages-1198452502

A leghíresebb amerikai elnök, Abraham Lincoln bátran helytállt és győzedelmeskedett a polgárháborúban, felszabadította a rabszolgákat, és végül véres merénylet áldozatává vált. Kevesen tudják azonban, hogy a legendás államférfi családi életét tragédiák árnyékolták be: négy gyermekéből hárman tragikusan fiatalon hunytak el, köztük kedvenc fia, William, akit 11 évesen a Fehér Házban ért a halál.

Négyévesen halt meg az elnöki pár második gyereke

Az önmagát autodidakta módon jogásszá képző Lincoln az Illinois állambeli Springfieldben praktizált ügyvédként, itt ismerkedett meg 1839-ben munkaadója és egykori katonatársa, John T. Stuart unokatestvérével, Mary Ann Todd-dal. A harmincéves ügyvéd és a nála kilenc évvel fiatalabb, gazdag és előkelő családból származó hölgy között hamar szerelem lobbant, Lincoln végül 1841. újév napján az oltár elé vezette kedvesét. A leendő államfő felesége beszámolói szerint odaadó férj volt, aki mindennél jobban szerette a családját, ügyvédi és politikusi munkája azonban gyakran távol tartotta őt szeretteitől.

Abraham Lincoln és felesége, Mary Todd
Abraham Lincoln és felesége, Mary ToddBettmann / Getty Images Hungary

Két évre rá megszületett a házaspár első gyereke, Robert Todd Lincoln – az egyetlen a későbbi elnök gyermekei közül, aki megérte a felnőttkort –, őt követte 1846-ban öccse, Edward Baker Lincoln, becenevén Eddie. A kedves, szeretni való kisfiúnak kevés idő adatott meg a Földön, egy hónappal negyedik születésnapja előtt súlyos tuberkulózisfertőzést kapott, ágynak esett, és belehalt a betegségbe; a szülőket sokkolta kisfiuk elvesztése, a tragédiát azonban enyhítette valamelyest, hogy Mary nem sokkal később ismét teherbe esett.

A pár harmadik fia, William Wallace Lincoln 1850. december 21-én, tíz hónappal bátyja halálát követően jött világra; a fiút Mary sógora és a család orvosa, dr. William Wallace után nevezték el, aki Eddie-t is kezelte végzetesnek bizonyult betegsége idején. Willie a szemtanúk beszámolói szerint rengeteg tulajdonságában az apjára ütött, egyszerre volt kalandvágyó csibész és csendes, bölcselkedő hajlamú kisfiú, aki imádott olvasni és játszani a szavakkal, szívesen írt verseket, és a vasúti menetrendek megszállottja volt.

A Fehér Ház csirkefogója volt Willie Lincoln

A Lincoln család élete alaposan a feje tetejére állt, amikor 1860 novemberében az akkor már régóta politikai karrierrel kacérkodó családfőt az Egyesült Államok 16. elnökének választották, ami természetesen egyet jelentett a Springfieldtől 1200 kilométerre található fővárosba költözéssel. Az ekkor már öt tagot számláló Lincoln család – 1853-ban született meg az elnöki pár negyedik, legkisebb gyereke, Thomas „Tad” Lincoln – épphogy berendezkedett Washingtonban, az országot katasztrofális hír rázta meg: a déli államok kinyilvánították függetlenségüket, és megkezdődött a négy éven át tartó véres polgárháború Észak és Dél között.

A Lincoln család Washingtonban
A Lincoln család WashingtonbanHulton Archive / Getty Images Hungary

Mialatt édesapjuknak az ország kormányzásában és a háborút illető létfontosságú kérdésekben kellett nap mint nap döntenie, a tízéves Willie és a nyolcéves Tad számára a fehér házi élet kellemes kaland volt: gyakran lófráltak és játszottak bújócskát, fogócskát az elnöki rezidencia különböző eldugott részein és a kertben, csínyeken törték a fejüket, olykor még az elnök fontos megbeszéléseire is belógtak szemlélődni. Lincoln nem büntette meg az illetéktelen betolakodókat, ellenkezőleg, úgy érezte, a két kis kópé jelenléte oldottabbá teszi a feszült taktikai megbeszéléseket.

Fertőzött víz okozta az elnök kedvenc fiának halálát

A gyerekzsivaj azonban váratlanul elnémult 1862 februárjában, amikor a két lókötő testvér tífuszfertőzéssel ágynak esett, miután a Fehér Ház ivóvízrendszerében keletkezett hiba miatt fertőzött vizet ittak. A magas lázban szenvedő két fiút az elnöki rezidencia elegáns vendégszobájában, széles és kényelmes faágyakba fektetve ápolták, édesanyjuk egy pillanatra sem tágított mellőlük; miközben Tad állapota folyamatosan javult, Willie-é egyre rosszabbodott. Az orvosok minden rendelkezésükre álló módszert bevetettek, hogy megmentsék a fiú életét, még különböző egzotikus, népi gyógymódokat is kipróbáltak, például a lázcsillapító hatásáról közismert, Peruból hozatott kínafafőzetet, mindhiába.

Willie és Tad Lincoln unokatestvérük, Lockwood Todd társaságában 1861-ben
Willie és Tad Lincoln unokatestvérük, Lockwood Todd társaságában 1861-benBuyenlarge / Getty Images Hungary

Február 20-án délután 5 órakor az elnöki pár kedvenc fia, a Fehér Ház csibészbajnoka, Willie Lincoln 11 évesen visszaadta lelkét a teremtőjének. A first lady annyira beleroppant fia halálába, hogy sírva esett össze, és három héten keresztül ágyban feküdt, még Willie temetésére sem ment el; az elnök, akit környezete rendíthetetlen államférfiként ismert, remegő lábakkal állt a halotti ágy mellett, könnyes szemét a tenyerébe temette. „Drága fiam… túl jó voltál erre a világra… Isten most hazahívott téged magához…” – zokogott csendesen.

Mary sohasem tudta túltenni magát fia halálán, depresszióba süllyedt, mely a férjével való kapcsolatát is megmérgezte; egy alkalommal a korábban idillikus kapcsolatban élő házaspár olyan csúnyán összeveszett, hogy Lincoln azzal fenyegette a feleségét, elmegyógyintézetbe küldi. Az elnök szemében Tad vette át elhunyt bátyja szerepét, a kisfiú lett a családfő új kedvence, aki a legsúlyosabb háborús pillanatokban is mellette volt, és reményt adott számára.

A legkisebb fiú sem úszta meg a tragikus véget

Thomas „Tad” Lincoln katonai egyenruhában
Thomas „Tad” Lincoln katonai egyenruhábanBuyenlarge / Getty Images Hungary

1865 tavaszán a polgárháború az északiak győzelmével véget ért, Lincoln azonban nem arathatta le a diadal gyümölcsét: április 14-én, mindössze öt nappal azután, hogy a konföderációs hadsereg főparancsnoka, Robert E. Lee tábornok letette a fegyvert, az elnököt egy fanatikus színész, John Wilkes Booth agyonlőtte páholyában a washingtoni Ford Színházban. Lincoln és három évvel korábban elhunyt fia holttestét vasúton hazaszállították Springfieldbe – az út során mindenütt tisztelők ezrei rótták le kegyeletüket a néhai elnök előtt –, ahol közös sírban helyezték őket örök nyugalomra.

Mary Todd Lincoln és két fia három évig Európában, Németországban és Angliában éltek, ahová az özvegy egészségi állapota és a hitelezők előli menekülés miatt költöztek, majd visszatértek az Egyesült Államokba, és Chicagóban telepedtek le. A néhai elnök legkisebb fia, Tad sem úszta meg a tragikus véget: 1871 júliusában váratlanul ágynak esett, és elhunyt. A mindössze 18 éves fiú halálának okáról megoszlanak a vélemények, egyesek szerint tüdőgyulladás, mások szerint tuberkulózis, mellhártyagyulladás vagy szívroham végezhetett vele.

Az özvegyen maradt korábbi first lady, Mary Todd Lincoln 1883-ban, 63 éves korában, míg egyetlen életben maradt fia, Robert 1926-ban, 82 évesen hunyt el.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra