A 10 legrondább állat a világon - Galéria

GettyImages-1295934048
Olvasási idő kb. 4 perc

Amennyire cuki egy pajkos kis toy uszkár plüsskutyás fizimiskája, vagy simogatásra hívogató a kosorrú lógófülű nyúl és az eukaliptuszfán kókadtan majszoló koala szőrgombóca, esetleg egy fekete-fehér fenekét lomhán vonszoló játékos panda, annyira állatira ronda példányokkal is tele van az állatvilág. Galériánkban a Citrom díjasok közül válogattunk.

Nomen est omen. Van abban valami, hogy a név kötelez. A világ legrondább állatainak Citrom díjára joggal pályázó, esztétikum terén jelentős kihívásokkal küzdő jelölteknek valahogy általában már a neve borzolja az idegeket. Sehogy sem hangzik jól az, hogy kalapácsfejű repülőkutya, véznaujjú maki, bluggyhal vagy csupasz földikutya. És akkor ez utóbbi név még csak egy szolidabb körülírása az egyébként romlásnak indult, szottyadt szafaládéra emlékeztető kopasz patkányfajnak.

A ronda állatoknak is vannak nagyon hasznos tulajdonságai

A szőrtelen, rózsaszín bőrű, kiálló hörcsögfogú, egérlábú, csupasz patkányfajzat, ez a kutyának csúfolt kisállat, Kenyában, az anyaföld jótékony takarásában él. A 10 centis undormányka mellett egyetlen érv szól, nevezetesen az, hogy szervezete különlegesen ellenálló a rákos megbetegedésekkel szemben. Ezért a vele való kísérletezés még tartogathat az embereknek is kedvező fordulatot a daganatos megbetegedések kezelésében. Vagyis, ronda külső ide vagy oda, bánjunk vele tisztességesen, igen nagy hasznunkra lehet. 

Még a véznaujjú maki is meg van lepődve azon, milyen ronda állat a csupasz földikutya, más néven a csupasz turkáló vagy vakondpatkány
Még a véznaujjú maki is meg van lepődve azon, milyen ronda állat a csupasz földikutya, más néven a csupasz turkáló vagy vakondpatkányGetty Images / Getty Images Hungary

Mexikó egyik ronda szalamandrafajtája, a harcsafejűnek és gyíktestűnek tűnő, de a nyakából szőrős, tarantellapóklábakra emlékeztető micsodákat növesztő axolotl ugyancsak különleges képességekkel bír. Ez a furcsa fajzat ugyanis képes a végtagjai, gerincvelője, de még szíve és más szervei regenerálására is. Mindezek miatt az állatian csodás tulajdonságai miatt az orvostudománynak ő is nagy hasznára lehet még.

Az állatvilág veszélyeztetett fajai: a rondábbakra kevésbé figyelünk

"Jól csak a szívével lát az ember." Ezt is hiába fogalmazta meg A kis herceg írója, és úgy látszik, mi is hiába véstük bele illatos filccel gyerekkorunkban minden valamirevaló emlékkönyv lapjára, mégis elfelejtünk e szerint élni.

Én kérek elnézést, de az állatvilágnak ez a példánya azért tényleg minden, csak nem szép
Én kérek elnézést, de az állatvilágnak ez a példánya azért tényleg minden, csak nem szépCOLLART Hervà / Getty Images Hungary

Különben nem történhetne meg az, ami épp történik, hogy ugyanis, egyes tudományos tanulmányok figyelmeztető sorai szerint

a veszélyeztetett fajok között jóval több a "cuki" állatka, mint a rondább egyedek.

A látványra ugyanis kedvező, zabálni való édesdedek sokkal több figyelmet kapnak, gyakrabban szerepelnek propagandaanyagokban is, így rájuk sokkal jobban figyelünk, mint azokra a förtelmes kis lényekre, amelyek létezésére a tápláléklánc vagy az ökológiai egyensúly szempontjából pont ugyanakkora szükség van, mint cuncimókus társaikéra.

A galéria első képére kattintva elindul ronda válogatásunk az állatvilág különös példányairól.

A látszat néha csal: a ronda állatok is lehetnek régóta az ember hű társai

Na és persze, "ne ítéj, hogy ne ítéltess!" A 4-5 kilogrammosra növő kínai kopasz kutya például hiába olyan ronda, ha mancsain, fején és farka végén növő selymes szörpamacsával és hűséges természetével kompenzálni tudja kritikus mértékűre fejlesztett csúnyaságát. Nemcsak különlegesen kedves a természete, de viselkedéséből még jósolni is képesek voltak Kínában a buddhista szerzetesek, ezért tenyésztették ősidők óta a fáma szerint a csúnyácska kiskedvencet.

Ha érdekelnek az ősállatok, ezt a korábbi cikkünket is ajánljuk figyelmedbe. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek