A kapcsolat rovására mehet egy rosszul megválasztott ajándék

GettyImages-1141292279
László Móni

Az ideális ajándék megtalálása sokaknak feszültséget okoz. A ránk nehezedő nyomást csökkenthetjük, ha tisztában vagyunk az idevágó kutatási eredményekkel, és nem tévesztjük szem elől ezeket.

„Egy rosszul megválasztott ajándék azon túl, hogy kellemetlen perceket okoz, akár az adott kapcsolat rovására is mehet” – állítja Jeff Galak és kutatócsapata, ami egybevág hétköznapi tapasztalatainkkal is. Hiszen sokunkkal megesett már egy ajándék kicsomagolásakor, hogy megütközésünket nem sikerült megfelelő mértékben ellepleznünk, és ez rányomta a bélyegét a hangulatra. Mint ahogy az is, hogy bár az adott pillanatban sikerült csalódottságunkat elrejteni, de egy cserfes rokonnak vagy ismerősnek köszönhetően mégis kiderült az ajándékozó számára, és ez negatívan hatott a kapcsolatra.

A megfelelő ajándék megtalálása persze nem feltétlenül egyszerű feladat, már csak azért sem, mert mindannyian tisztában vagyunk ennek jelentőségével. Ezért aztán különféle taktikákat dolgozunk ki a megfelelő ajándék megtalálásához, például már év közben listákat írunk a lehetséges ajándékokról, vagy épp a megajándékozandó környezetét bombázzuk kérdésekkel. Ezek a módszerek azonban nem feltétlenül és nem mindig vezetnek megfelelő eredményre. Ha biztosra mennénk, más megközelítést is érdemes kipróbálnunk. A siker valószínűségét azzal is jelentősen megnövelhetjük – és ezzel együtt csökkenthetjük a ránk nehezedő nyomást is –, ha tisztában vagyunk az idevágó kutatási eredményekkel, és nem hagyjuk őket figyelmen kívül. Ezért most nézzük, milyen szempontok figyelembevételét javasolják a tudósok az ideális ajándék kiválasztásához!

Nem kell, hogy drága meglepetés legyen!

Bár elvileg tisztában vagyunk azzal, hogy nem feltétlenül a legdrágább ajándék okozza a legnagyobb örömet a másik fél számára, mégis amikor arra kerül a sor, erről hajlamosak vagyunk megfeledkezni. Ennek hátterében az áll, hogy az ajándékozó szerepébe bújva hajlamosak vagyunk azt feltételezni: az ajándék ára jelentős szerepet játszik az érzelmi viszony kifejezésében, vagyis a drágább ajándék egyben mélyebb érzéseket is jelent. Ezzel szemben – ahogy arra a Stanford Egyetem kutatóinak vizsgálati eredményei is rámutatnak –  megajándékozottként közel sem vélekedünk így, nem feltételezünk direkt kapcsolatot az ajándék ára és az érzelmek mélysége között. Tehát az ajándék ára nem meghatározó tényező az ideális ajándék szempontjából. Éppen ezért, nyugodt szívvel dönthetünk egy kevésbé drága ajándék mellett. De mi is legyen ez?

A legtöbben ügyes ajándékozónak tartják magukat, azt gondolván, hogy képesek kitalálni a másik ki sem mondott vágyait. Ráadásul, ki ne örülne egy meglepetésnek?! Ez a feltételezés azonban gyakran az eredeti szándékkal ellentétes eredményre vezet. Olyan fura ajándékokhoz, amik megütközést keltenek vagy csalódottságot okoznak mind a két fél számára. Ezek a helyzetek könnyedén elkerülhetőek lennének, ha egész egyszerűen megkérdeznénk rokonainkat és barátainkat arról, hogy minek örülnének. 

GettyImages-89976167
Nick Dolding / Getty Images Hungary

A gond csak az, hogy igen kevesen szánjuk rá magukat egy ilyen lépésre. Ennek az egyik legfőbb oka az, hogy úgy véljük, a meglepetési faktor kiiktatása csökkenti a másik fél örömét. Ráadásul, negatív színben tüntetnénk fel magunkat, hiszen a megajándékozott gondolhatja úgy, hogy még csak a megfelelő ajándék kitalálására sem vettük a fáradságot. Azonban ez közel sincs így, legalábbis ennek ellenkezőjét bizonyította Francesca Gino és Frank Flynn szociálpszichológusok kísérletsorozata. A vizsgálat eredményei szerint mindenki jobban jár, ha megkérdezzük, hogy minek örülne a másik. Ha pedig megkérdeztük ezt, akkor azt a hibát pedig végképp ne kövessük el, hogy felülírjuk a másik kívánságát, hiszen ez a viselkedés garantáltan katasztrófához vezet. 

Érzelmek és élmények

De vajon mit tehetünk, ha nem akarjuk vagy nem tudjuk megkérdezni, hogy a másik félnek mi a vágya? A tudománynak erre is van válasza. Az ajándékozó és a megajándékozott közötti kapcsolatot és az érzelmi közelséget a leghatékonyabban az növeli, ha tükrözi az ajándékozó személyiségét az ajándék. Más szavakkal: adj egy kis darabot magadból, vagyis válogass a személyes favoritjaid közül. A kedvenc könyved, borod vagy valamilyen kedves apróság a kedvenc boltod kínálatából ideális lehet. Tehát nem feltétlenül kell drága vagy praktikus ajándékokban gondolkoznunk, a személyes szál fontosabb, ami akár egy közös élményre való utalás is lehet. 

GettyImages-1277227405
AJ Fotos / Getty Images Hungary

Ezt azért is fontos hangsúlyozni, mert gyakran elkövetjük azt a hibát, hogy amikor egy nosztalgikus vagy praktikus ajándék között kell döntenünk, általában ez utóbbit választjuk, azt gondolván, hogy ezzel nem tévedhetünk. Ugyanakkor, egy nemrégiben megjelent kutatás rávilágít, hogy a megajándékozottak inkább az érzelmes, nosztalgikus ajándékokat részesítik előnyben. Ezért jobban tesszük, ha megfeledkezünk a praktikumról, és inkább egy kicsit szentimentálisabb ajándékot választunk. 

Ezen szempontok alapján ideális ajándék lehet, ha személyes kedvenceink közül választunk, vagy valami olyan apróságot keresünk, ami a megajándékozandóval közös történetünket szimbolizálja vagy egy közösen megélt élményt idéz fel. De talán még ennél is nagyobb örömet okozhat, ha nem megfogható tárgyi ajándékban gondolkozunk. A University of Toronto kutatói szerint a másik fél boldogságszintjét nagyobb mértékben növeli az, ha valamilyen átélhető élményt ajándékozunk. Ez ráadásul a két fél közötti kapcsolatot is elmélyíti, az ajándékba kapott élmények ugyanis „nagyobb pozitív hatással vannak a kapcsolatainkra, mint a tárgyi ajándékok, attól függetlenül, hogy a későbbiekben a felek osztoznak vagy sem az élményben”.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra