8 hely a világon, ahová még ma sem léphetnek be nők

GettyImages-520915724

Bármenyire is hihetetlen, napjainkban is léteznek helyek, ahová nők – kulturális, vallási vagy egyéb tiltás okán – nem tehetik be a lábukat. Ázsiában, a Közel-Keleten, de Európában is találhatóak efféle nemi megkülönböztetést alkalmazó helyszínek, köztük ismert turistalátványosságok is.

Okinosima-sziget, Japán

A japánok egyik legszentebb szigete, a Fukuokától 70 kilométerre található Okinosima egy sintó szentélyről híres, melyet a 17. században építettek, és jelenleg is szerzetesek otthona – ugyan a sziget UNESCO világörökségi helyszínnek számít, kizárólag férfiak látogathatják, és nekik is egy megtisztulási szertartáson kell átesniük, melynek során teljesen meztelenre vetkőznek. A látogatók emellett ígéretet tesznek rá, hogy semmilyen emléktárgyat nem visznek haza a szigetről, és senkinek sem beszélnek ottani élményeikről. A nők teljesen ki vannak tiltva Okinosimáról, melynek oka a menstruáció, a sintó vallásban a vér ugyanis tisztátalannak számít.

Omine-hegy, Japán

Szintén a távol-keleti szigetországban lévő, szentként tisztelt helyszín a Honsú-szigeti Omine-hegy, melynek tetején a japán buddhizmus sugendó ágazatának központja található. Az irányzat fontos eleme az aszketizmus, ezért a 8. században alapított kolostor lakói szigorúan távol tartják magukat minden világi örömtől, beleértve a nők látványát is, ami esetleg tiltott vágyakat ébreszthetne bennük. A hegy lábánál tábla figyelmezteti az odalátogatókat, hogy nőknek tilos a kapuknál tovább menniük, ami a japánok vérmérsékletéhez illően inkább engedelmes kérés, mintsem tiltás, ugyanakkor jobb betartani a szabályokat, mintsem megkockáztatni egy kellemetlen incidenst. Az Omine-hegy 2004 óta szintén UNESCO világörökségi helyszín.

Tábla figyelmeztet az Omine-hegy lábánál
Tábla figyelmeztet az Omine-hegy lábánálWionews.com

Athosz-hegy, Görögország

Hasonló indokkal tiltották ki a nőket a görögországi Athosz-hegyről, mely az ortodox vallás egyik legfontosabb helyszíne – a Halkidikí-félsziget keleti földnyelvén található, 1988 óta a világörökség részének számító hegyen húsz kolostor áll, ahol a legszigorúbb tisztasági szabályok szerint élő szerzetesek élnek. IX. Kónsztantinosz bizánci császár 1046-ban hozott és máig érvényben lévő bullája szerint nők 500 méternél közelebb nem tartózkodhatnak a félsziget partjaihoz, de még a nőstény állatok behozása is tilos, ezért a szerzetesek nem maguk termelik, hanem máshonnan szerzik be a tejet, sajtot, tojást. A szerzeteseknek tilos megborotválkozniuk, mindenki hosszú szakállal jár, így szűrik ki a soraikba esetlegesen titokban beszivárgó nőket.

Az Athosz-hegy a szerzetesek autonóm köztársasága
Az Athosz-hegy a szerzetesek autonóm köztársaságaSebastian Condrea / Getty Images Hungary

Hadzsi Ali Dargah, India

Mumbai egyik legszebb és legismertebb látványosságának számít az 1431-ben épült Hadzsi Ali Dargah mecset és síremlék, melyet a névadó muszlim kereskedő emlékére emeltek, aki a legenda szerint minden vagyonát feladta, és Mekkába indult zarándoklatra, de meghalt az út során. Csodával határos módon azonban a koporsója a levegőbe emelkedett, és a tengeren átrepülve Mumbai partjainál kötött ki, így kerültek földi maradványai az indiai nagyvárosba.

A szentként tisztelt férfi sírhelyeként szolgáló mecsetből évszázadokon keresztül teljesen ki voltak tiltva a nők, az iszlám szerint ugyanis bűnnek számít, ha egy szent férfi földi maradványait nők látogatják – a közelmúltban változtattak a szabályon, ma már a női turisták beléphetnek a mecsetbe, a sír azonban továbbra is tiltott területnek számít részükre.

Hadzsi Ali Dargah sírhelyére nők nem léphetnek be
Hadzsi Ali Dargah sírhelyére nők nem léphetnek beAshish Kumar / EyeEm / Getty Images Hungary

Kartikeya templom, India

Az indiai Rádzsasztán állam Puskár városában található, Kartikeya ősi hindu istenségnek szentelt templom színpompás külsejéről ismert, a látványos helyszínt azonban csak férfiak látogatják, a hiedelem szerint ugyanis az istenség áldás helyett átkot szór azoknak a nőknek a fejére, akik átlépnek a kapun és bemerészkednek a szentélybe.

Iráni stadionok és sportpályák

A perzsa országban a futballrajongó hölgyek kizárólag otthon vagy bevásárlóközpontokban nézhetik a mérkőzéseket, a stadionok és egyéb sportlétesítmények lelátóira ugyanis 1979, vagyis az iszlám forradalom óta nem engedik be őket. Az indoklás szerint az ott folyó eseményeken a férfiak testüket feltáró öltözékben, például rövidnadrágban láthatóak, a közönség gyakran káromkodik, és az sem lenne helyes, ha a nők idegen férfiakkal vegyülnének, miközben a meccset nézik. A több mint negyven éve életben lévő törvény ellen sokan tiltakoztak: 2018-ban előállítottak egy nőt, aki férfiruhában próbált bejutni egy focimeccsre, elfogása után pedig felgyújtotta magát.

A tragikus esetet követően a FIFA kizárással fenyegette meg az iráni szövetséget, ha nem változtat a szabályon; válaszként a teheráni hatóságok korlátozott számban megengedték a nőknek a meccsek látogatását, idén azonban ismét elvették tőlük ezt a jogot.

Iráni nők futballmeccsen – amikor éppen megtehették
Iráni nők futballmeccsen – amikor éppen megtehettékpicture alliance / Getty Images Hungary

Muirfield golfklub, Skócia

A hagyományosan az urak sportjának számító golf a skótok egyik legnépszerűbb szabadidős tevékenysége – az Edinburghtól 35 kilométerre található tengerparti Gullane városka híres golfklubja olyan szigorúan vette ezt a hagyományt, hogy egészen a közelmúltig nem engedte női játékosok számára a tagságot (kizárólag nézőként látogathatták nők a klubot). A magántulajdonban lévő sportklub vezetősége csak 2017-ben döntött úgy, hogy haladva a korral megengedik a nők számára a tagságot, tavaly pedig a Muirfield szolgált az éves brit női golfbajnokság (Women’s British Open) helyszíneként.

Garrick Club, Anglia

Az 1831-ben alapított londoni Garrick Club a brit főváros legrégebbi és legpatinásabb, előkelő úriemberek számára fenntartott társasági intézménye, melynek tagjai közé olyan hírességek tartoztak, mint Laurence Olivier, Charles Dickens, H. G. Wells, John Gielgud vagy Micimackó szülőatyja, A. A. Milne. A klub mind a mai napig kizárólag férfiak számára engedélyezi a tagságot: ugyan nők beléphetnek az épületbe, kizárólag a tagok kísérőjeként lehetnek jelen, és a közös ebédeken, vacsorákon sem ülhetnek velük egy asztalnál. A szabály ellen régóta és sokan tiltakoznak, 2015-ben még egy szavazást is tartottak a tagság körében, engedjék-e a nők felvételét a patinás klubba, melyen 50,5 százalékkal a nemek győztek.

Szakácskönyv egy kis extrával!

 

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra