Vallási szimbólum, de eredete pogány: ismerd meg az adventi koszorú történetét

GettyImages-1028661776

Négy gyertya a koszorún, rózsaszín és lila színben vagy ilyen szalagokkal díszítve: az eredeti adventi koszorú így fest, bár mára sokféle változata készül világszerte. De honnan a koszorúkészítés eredete, és mit jelentenek a színek?

Az adventi koszorú vallási jelentőségű szimbólumból mára lakberendezési tárggyá vált, amely a legtöbb magyar otthonban is megjelenik a karácsony előtti hetekben. Az üzletek polcairól készen is lekapható, vagy otthon elkészíthető szimbólum advent időszakában kísér bennünket, gyertyáinak lángja melengeti otthonunkat függetlenül attól, hogy tartjuk-e magunkat a lila és rózsaszín szimbolikájához.

Ma gyújtjuk meg az első gyertyát az adventi koszorún

Az adventi időszak az idei évben a mai napon kezdődik: ez advent első vasárnapja, a nap, amelyen az első gyertyát is meggyújtják a hívek világszerte.

Az időszak elnevezése az adventus Domini, azaz az úr eljövetele latin kifejezésből ered:

ebben az időszakban tartják a római katolikus templomokban minden reggel a roráté miséket is, amelyek kiemelt része a koszorú gyertyájának meggyújtása, a sötétben növekvő fény megmutatása.

A koszorú eredetét a kereszténység előtti germán népcsoportoknál érdemes keresnünk: ők díszítettek elsőként gyertyákkal koszorúkat a hideg és sötét decemberi estéken, amivel abbéli hitüket fejezték ki, hogy hamar eljönnek a meleg és világos tavaszi napok. Skandináviában hasonló célból készültek a koszorúk, melyek esetében kerék köré helyezték a meggyújtott gyertyákat – a világosság istenéhez imádkoztak azért, hogy a Föld kerekét forgassa úgy, hogy ismét elérkezzen hozzájuk is a fény.

Az adventi koszorú csodáját a legkisebbek is élvezik
Az adventi koszorú csodáját a legkisebbek is élvezikTatjana Kaufmann / Getty Images Hungary

Kerékre rögzített gyertyákból indult a mai hagyomány

A 19. század közepi feljegyzések ugyanakkor már arról tanúskodtak, hogy a keresztények készítenek koszorút. 1839-ben egy lutheránus lelkész, Johann H. Wichern már biztosan adventi koszorúval készült a karácsonyvárásra, igaz, ez még teljesen másként festett, mint amiket mi készítünk ma. Egy kerékre rögzítette ő is a gyertyákat, melyekből 28 fehér, négy pedig vörös színű volt.

A kereket a templomban lógatta fel, és

ahogy teltek a napok, mindig eggyel több gyertyát gyújtott meg rajta.

A vörös gyertyákat a vasárnapokra tartogatta.

Hagyományos színek, rendkívüli megvalósítás
Hagyományos színek, rendkívüli megvalósításDouglas Sacha / Getty Images Hungary

Ezt jelentik a színek és a gyertyák

A huszadik században aztán Európa-szerte elterjedt a szokás, mely közben meg is változott: 32 gyertya helyett már csak négy került a koszorúra, amely kerék helyett fenyőágakból készül. A katolikus hagyományban használt lila gyertyák vagy szalagok a bűnbánat jelképei, míg a rózsaszín gyertya, amelyet advent harmadik vasárnapján gyújtanak meg a keresztények, az örömöt jelenti: közeledik már az ünnep, nem kell sokat várni rá.

A négy gyertya a négy vasárnapon túl továbbá a hit, remény, szeretet és öröm szimbóluma is, melyek személyekre is utalnak: a hit Ádám és Éva, a remény a zsidó nép, a szeretet Keresztelő Szent János, az öröm pedig Szűz Mária, Jézus anyja.

Szakácskönyv egy kis extrával!

 

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra