5 idézettel búcsúzunk a Szomszédok felejthetetlen színészétől, Csűrös Karolától

Az életét örökre meghatározta a szerelme, Horváth Ádám, akivel együtt dolgozott a legendás sorozaton. A szomszédok Etusaként ismerte meg az ország Csűrös Karolát, tőle búcsúzunk.

„A Madách Színház mély megrendüléssel tudatja, hogy elhunyt Csűrös Karola színművésznő.

1959-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. Cserfes, jókedvű naivaként kezdte pályáját, modern lányfigurák megformálásával. Hamar rátalált saját művészi hangjára, karakterszerepek megformálásával, vígjátékokkal érte el legnagyobb sikereit. Első jelentősebb filmszerepét a Két emelet boldogság című filmben kapta 1960-ban. 1962-ben szerződött a Madách Színházhoz. Öt évtizeden át volt a színház tagja, derűs személyiségével jókedvet hozott mindennapjainkba. Célia, Shakespeare Ahogy tetszik című vígjátékában, Margit a Régimódi történetben, fantasztikus komika Ray Cooney: Ne most, drágám! című komédiájában. Utolsó bemutatója a Forgószínpad volt, amelyben többek között Psota Irénnel, Pásztor Erzsivel, Békés Italával, Für Anikóval, Kállai Ilonával, Lehoczky Zsuzsával és Zenthe Ferenccel játszott együtt.

Férje, Horváth Ádám teleregényében, a Szomszédokban lett országosan ismert és nagyon népszerű. Örökre mindenki számára Etus maradt, talán azért, mert ő maga volt a kedvesség, a gondoskodás, az életigenlés és a humanizmus.

Művészetét 1993-ban Erzsébet-díjjal és Déryné-díjjal ismerték el, 2001-ben megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjét, 2006-ban Érdemes művész lett.

Csűrös Karolát a Madách Színház saját halottjának tekinti.

Karcsika, sosem felejtünk el” – zárja sorait a Madách Színház. 

Azt, hogy betegeskedik, régóta tudjuk, illetve azt is, hogy férje, Horváth Ádám halála nagyon megviselte őt. Nemrég Csűrös Karola jó barátnője, Pásztor Erzsi, a Szomszédok Janka nénije adomázott a művésznőről az Index Sunday Brunch című műsorában, róluk köztudott, hogy legendásan jó barátnők voltak.

Két évvel ezelőtt vesztette el a férjét, Horváth Ádámot, és a gyász megtörte a színésznőt, aki a Blikknek mesélt 10 nappal ezelőtt, nem sokkal a 85. születésnapja után.  

Sosem heverte ki a férje halálát

„Sajnos sokszor vagyok szomorú, de hát milyen is lennék? Elveszítettem életem szerelmét, Horváth Ádámot, nem tudok járni… Sok örömre nincs okom, persze erre mindig rácáfolnak a szeretteim, a barátaim, akik tartják benne a lelket.”

A házaspár közösen dolgozott a Szomszédok sorozaton is, ami országos ismertséget hozott a Csűrös Karolának annak idején. Talán éppen ezért legtöbben a sorozatbeli karakterével azonosítják, pedig rengeteget láthattuk tévéfilmekben, színházi szerepekben is. 

A pár 1963-ban ismerte meg egymást, és három évvel később házasodtak össze, évtizedeken átívelő szerelmükről szívesen mesélt a színésznő. 

56 év szerelemben

„Úgy érzem, egymásnak lettünk teremtve. Nagyon ritka, hogy az ember megtalálja a másik felét. Felnézek rá, szellemileg is. Ez az alap. Ha nem tudnék felnézni rá, akkor mi értelme lenne a kapcsolatnak? Ő igazi társ. Nekem nincsenek locsi-fecsi barátnőim, akik aztán engem is jól kibeszélnek. Én Ádámmal beszélek meg mindent. Ő az első számú barátom. Tőle kérek tanácsot, ha úgy adódik. Az emberek úgy tekintenek arra, aki hosszú kapcsolatban él, mintha őrült lenne. Nem hiszek abban, hogy például egy negyvenéves kapcsolat egyszer csak elmúlik, és holnap már itt az új szerelem. Nem szabad ilyen könnyen venni a szerelmet, és ilyen példát mutatni a fiataloknak. Egy kapcsolatért tenni kell.”

Horváth Ádám és Csűrös Karola fiatalon ismerkedtek meg, de a kapcsolatukat az első perctől komolyan vették. Mindig kikérték a másik véleményét fontosabb döntések előtt, és kettőjük egysége kikezdhetetlen volt, amibe nem fért bele a közös gyerek, ezt sosem bánta meg.

Nem akart mindenáron gyereket

„Mert neki már volt két kisgyereke. Én felkerültem Győrből Budapestre, várt a színház, dolgoztam, és akkor egyáltalán nem akartam gyereket. Akkoriban ez nem volt divat. Halász Jutka volt talán az első, aki szült. Ha egy színésznő gyereket szült, kiesett a körforgásból. Nem vették jó néven. Hiányzott belőlem a »mindenáron gyereket akarok« vágy, nem akartam. Mindig rohantam, imádtam, amit csináltam.”

A közös munkát is élvezte a házaspár, értékelték egymás meglátásait. Csűrös Karolna tavasszal egy rádióműsorban mesélte, hogy az évek múlásával is szomjaztak egymás társaságára a férjével.

Munkában és magánéletben együtt

„Ami rettentő fontos, hogy nagyon szerettünk hazajárni. Ahogy látom, a legtöbb ember utál hazamenni, és ezért van most nagyon sok válás, mert össze vannak zárva, és nem szokták meg, hogy együtt vannak.”

Legendásnak mondják a rendező és a színésznő házasságát, és idővel egyre többen kérdezték meg, mi a titkuk. De ahogy lenni szokott, titok nem volt.

Megküzdöttek egymásért a férjével

„Hallgatom, amikor interjúvolják a celebeket, és azt mondják, már két hónapja együtt vagyunk, és ezt könnybe úszó szemekkel úgy mondja… Manapság rögtön feladják az emberek, de ez nem úgy van. Egy kapcsolatban, ha az nekem fontos, és akarom, akkor nem úgy van, hogy szervusz, elmentem.”

Oszd meg másokkal is!
Mustra