5 hely, ahová feltétlenül menj el, ha szereted az irodalmat

GettyImages-986338314
Reiber Gabriella

A magyar irodalomnak köszönhetően számtalan ikonikus helyszínnel, épülettel, tájegységgel gazdagodott hazánk, amelyek nemcsak az irodalomkedvelők, de a kalandozók számára is érdekesek lehetnek. Különleges irodalmi zarándokhelyeinkből szemezgettünk most.

A Pál utcai fiúk helyszínei

Molnár Ferenc regénye örökre bevéste az emlékezetünkbe a Pál utcát, a Grundot és a Füvészkertet. A Grund a mai Pál utca 6. szám alatt álló hosszú épület helyén volt, és hátrafelé állt összeköttetésben egy hasonlóan üres Mária utcai telekkel, amelyen akkoriban a gőzfűrész állt. A Füvészkert és a regényben is leírt, szimmetrikus elrendezésű üvegház ma is létezik. Az ELTE tulajdonában álló kertben az év minden részében csodálatos természeti látvánnyal, izgalmas programokkal találkozhatunk, egy igazán üde színfolt a belváros sűrűjében.

A Tüskevár forgatási helyszíne

Fekete István ifjúsági regénye nemcsak kötelező olvasmány, de egy egész generáció filmélménye is. A Tüskevár 1967-ben bemutatott sorozatváltozata nosztalgikus érzéseket hoz elő sokakban, azt azonban kevesen tudják, hogy a Kis-Balatonnál játszódó jeleneteket valójában nem is ott vették fel, hanem a fővároshoz jóval közelebb, a Ráckevei-Duna-ágban. Csodálatos, sok helyütt érintetlen természeti környezet ez ma is, elképesztő állat- és növényvilággal, érdemes megnézni.

Babits Mihály Emlékház, Esztergom

Babits egyik Dante-fordításáért kapott díját a tőzsdén megforgatva nagyobb összegre tett szert, és megvásárolta az 1920-ban épült földszintes esztergomi présházat, amelyhez folyamatosan hozzáépítetett. Az író közel 60 műve született az előhegyi villában, a Nyugat több számát is előfordult, hogy ott szerkesztették Gellért Oszkárral. A második világháború után a ház örömlányok tanyája lett. Később szükséglakásként kapta meg egy gazdálkodó, aki kecskéket és baromfit tartott a lakószobákban. Az épületet helyreállították, jelenleg múzeumként működik.

József Attila Emlékmúzeum, Balatonszárszó

A balatonszárszói villasoron lévő egykori Horváth-panzióban töltötte utolsó napjait József Attila. 1937. december 3-án este innen indult arra a sétára, amelyről nem tért többé vissza. Az emlékmúzeum ma a költő életének utolsó időszakát idézi fel, és abból visszatekintve állít emléket az egész életműnek a Petőfi Irodalmi Múzeum anyagából, valamint magántulajdonban lévő dokumentumok, fotók, tárgyak segítségével.

museum cikk
József Attila Emlékház, Balatonszárszó

Royal kávéház, Nagyvárad

2012-ben megújult, és azóta ismét vendéglőként, kávézóként üzemel Ady Endre egykori egyik kedvenc kávéháza, a nagyváradi Royal kávéház. Ady 1903 nyarán itt találkozott először versei Lédájával, Diósyné Brüll Adéllal. A kávéház id. Rimanóczy Kálmán tervei alapján készült a budapesti New York kávéház mintájára, és az 1890-es években építették.

Oszd meg másokkal is!
Mustra