Ezek lesznek 2022 életmódtrendjei: egészen bizarr italok és appok várnak ránk

Mi jut eszedbe arról, hogy wellness? 2022-ben ez a kifejezés már sokkal többet takar egy luxus arckezelésnél, spahotel-látogatásnál vagy egy spinningóránál. Saját bőrünkön tapasztalhattuk, hogy az új életmódtrendek, a jóllét értelmezése más hangsúlyokat kaptak az utóbbi időben. Nézzük, hogyan reagál a közhangulatra a több ezer milliárd dolláros wellness iparág.

A világjárvány egy globális értékrendváltást is eredményezett. Felerősödött a munka és a magánélet egyensúlyának fontossága, a társadalmi igazságosság, a fenntarthatóság, az épített környezet és a közegészségügy minőségének jelentősége. Ezek az igények immár a wellness iparágra, az életmódra is nyomást helyeznek, és a trendüzeneteket is alapvetően befolyásolják – derül ki a Global Wellness Institute kutatóintézet weboldaláról.

A 2022-es fő életmódirányokat nem olyan nehéz előre kitalálni: az immunrendszer továbbra is fókuszban marad, és kiemelten fontossá válik a mentális egészség. Ebben a két nagy témában kutakodtunk, és emeltünk ki 3-3 említésre érdemes trendet.

2022 sztárja: Az immunrendszer egészsége

A fent említett értékek egyértelműen megjelennek a kulináris trendekben, a növényi alapú élelmiszerek piaca erősödik, felértékelődik az olyan hozzávalók szerepe, amelyek immunerősítő tulajdonságokkal rendelkeznek, mint például a paradicsom, a piros bogyós gyümölcsök, az olívaolaj, a magvak és az étcsokoládé. 

1) Egészséges, vitalizáló italok

Az italok szempontjából az alkoholmentes kínálat szélesedik, újbóli virágzását éli a gyümölcsös italok piaca, a citrusos, ezen belül is a narancsos ízvilág dominál majd továbbra is. 

A hidegen préselt zöldség- és gyümölcslevek témája is gyakrabban előkerül, és egyre inkább az immunerősítés, semmint a böjt és fogyókúra kontextusában.

GettyImages-1034455160

2) Hatóanyagok természetes forrásból

A Trendalytics kutatása szerint a 2022-es év legkeresettebb hatóanyagainak fontos közös tulajdonsága lesz, hogy természetes forrásból származnak. Felhasználásukat továbbra is jellemzi majd az iparágak közötti határok elmosása, az élelmiszer-wellness vagy épp wellness-bőrápolás termékek létrejötte.

A listán több 2021-es felfedezett is található, ezek piacformáló ereje azóta is töretlen.

1. Klorofill

2. Posztbiotikum

3. Pirrolidon-karbonsav (PCA) 

4. Bakuchiol – anti-aging hatóanyag

5. Álombogyó (Ashwagandha) – indiai ginzeng

6. Vulkáni hamu

7. Makkolli – koreai rizsbor

8. Tulipán

9. CBD

10. Probiotikumok

3) Mikrobiom táplálkozás és bőrápolás

Nem szabadna, hogy meglepjen, de tízszer annyi baktérium van az emberi testben, mint emberi sejt, kb. 1-2 kg a testtömegünkből csak a mikróbák súlya. Ezek elegyét hívják mikrobiomnak. Emberenként különböző, olyan egyedi ez, mint az ujjlenyomat. A legtöbb baktérium a bőr felszínén és az emésztőrendszerben (bélflóra) található, ami a szervezetünk két legnagyobb immunszerve.

A kozmetikumokban is alkalmazott mikrobiomok, például a laktobacillusok vagy a bifidobaktériumok egyensúlyban tartják a bőr mikrobiomját, csökkentve ezáltal a pattanások, gyulladások, irritáció, bőrszárazság vagy a korai bőröregedés következményeinek kialakulását. 

A táplálkozás szempontjából egyrészt a rostfogyasztásra kell odafigyelnünk, mivel ezek azok a növényi eredetű szénhidrátok, amelyeket a szervezet nem képes megemészteni, ezért eljutnak a vastagbélbe, és elsődleges tápanyagot jelentenek a bélflóra számára. Mind a prebiotikumok (például a zöldségek és gyümölcsök), mind a probiotikumok (például a savanyított káposzta vagy a kefir) nagyszerű természetes források, amelyek segítik a bélmikrobiom változatosságának fenntartását.  

Életmód és új trendek: fontosabbá vált a mentális egészség

1) Adaptogén gyógynövények – hangulatjavító, nyugtató hatású termékek 

A superfood trendeknél maradva egy következő lépcső az adaptogén gyógynövények felhasználása. Legismertebb közülük a ginzeng, de talán már a macaporról is hallottunk. Ezek a szuperélelmiszerek főleg stresszoldó tulajdonságaikról ismert gombák és gyógynövénykivonatok. Már évezredek óta használják az ősi kínai és indiai gyógyászatban, de a nyugati világ még csak most ébred rá ezeknek a szuperélelmiszereknek a természetes erejére.

Katy Perry például a napokban szállt be az alkoholmentes aperitifek piacára, De Soi márkájával. Palackos és fémdobozos formában elérhető frissítői ashwagandha, reishi gomba, passióvirág, maca és citromfű hozzáadásával vannak felturbózva.

2) Rutinok helyett rituálék – flow és mindfulness

Az utóbbi idők egyik legolvasottabb New York Times-cikkében került elő egy kifejezés, amivel Adam Grant szervezeti pszichológus az emberek megváltozott közérzetét próbálta megragadni. Angolul ez a „languishing”, amit Grant a mentális egészség tengelyén valahol középre helyez egy légüres térbe. Ahogy ő magyarázza: „A pszichológiában a mentális egészségről egy skála mentén gondolkozunk, aminek a két véglete a depresszió és a jóllét. A jóllét itt a céltudatosságot, az önállóságot és annak megélését jelenti, hogy számítunk másoknak. Míg a depresszió a rossz közérzet posványa: elkeseredettnek, kimerültnek és értéktelennek érezzük magunkat.”

A „languishing” pedig egy nyugtalan közérzet a depresszió és a jóllét között. Nem kiégés, mert van energiánk, inkább egy általános öröm- és érdeklődéshiány. Ezt a tompa érzést pedig hajlamosak vagyunk észre se venni magunkon, ha már tartósan belesüppedtünk.

Nagyon hamar buzzword lett a kifejezésből, sokan saját motiválatlanságukra ismertek benne.

Nálunk ez nem kavart akkora port, meghonosodott viszont a poszt-Covid-szindróma jelensége, aminek értelmezésével és tüneteinek leküzdésével a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézet tematikus kiadványai is foglalkoznak.

Ezekből az érintettek megtudhatják, hogyan küzdjenek meg a poszt-Covid-szindróma mentális tüneteivel, kitől és mikor kérhetnek segítséget, milyen technikákat, önsegítő módszereket alkalmazhatnak saját magukon, és milyen egyszerű eszközökkel segíthetik például az alvás javítását vagy a biológiai ritmus helyreállítását. Hasznos tippet nyújtanak a szakemberek a hangulat javításához, a hétköznapi tevékenységek fokozatos újraindításához és az örömtelenség leküzdéséhez is.

Míg Adam Grant a flow-élményben látja a fásultság ellenszerét, addig a pszichológiai kiadványokban szó van örömnapló vezetéséről, mindfulnessről, rendszeres testmozgásról és alvásjavító praktikákról. Közös tőről fakad a két gondolat, mindkét irány a rutintól való elszakadást szorgalmazza, valamint a rituálék bevezetését. Ennek az a jelentősége, hogy a rutinokkal ellentétben a rituálék természetüknél fogva reflektívek, így az öngondoskodást építik.

3) Mentálhigiénés appok és digitális wellness

A techvilág sosem rest kielégíteni akár nem létező igényeinket is. Alapvető üzenete a 2022 wellnesstrendjének a tervezett „képernyőmentesség”, amit akár appok segítségével is ütemezhetünk. Elérhetjük, hogy az eszközeink a javunkat szolgálják, a virtuális terápián és online meditációs kurzusokon túl például a lépésszámláló, pulzusmérő okosórák az egészséges szokásainkat segíthetnek kiépíteni.

Íme néhány érdekes megfejtés a digitális wellness világából:

Just like Buddha – vezetett meditáció magyarul

RezilienciApp (android) – a jobb stressztűrőképesség, rugalmas alkalmazkodás kialakításához

Pause: daily mindfulness (iOS) – az ujjunkkal kell követni egy foltot a képernyőn

Binaural (iOS) – különböző frekvenciájú, binaurális hangok, amelyek alvás, meditáció, problémamegoldás élethelyzeteiben segíthetnek.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek