Még néhány szervezési tipp, hogy a konyhád sokkal átláthatóbb legyen

Mindig jól jön egy-két trükk arra, hogyan legyen a plafonig zsúfolt konyhánkból klasszul átlátható, ne adj’ isten látványos helyiség. Az alábbi apróságok segítenek abban, hogy még praktikusabban rendezd be a lakás egyik legfontosabb terét.

A TheKitchn csapata rendre igyekszik segíteni minket abban, mitől lehet még jobban szervezett a konyhánk, azon keresztül talán a mindennapjaink is. Ezúttal kedvenc filléres trükkjeiket gyűjtötték össze. 

1. Használj mini ruhacsipeszeket a fagyasztóban uralkodó káosz megszelídítésére! 

A leghelytakarékosabb módja a fagyasztó bepakolásának, ha amit lehet, áttetsző zacskókba teszel és felcímkézel. Ám ha összegyűlik 15-nél több apróság az alaplétől a paprikás szószon át a pörköltig, már nem biztos, hogy egyszerű lesz átböngészni egyesével a zacsikat, hogy kiderüljön, melyikben mi van. Ha azonban mindegyik tetejére egy-egy minicsipeszt raksz és ráírod, hogy éppen mit tartalmaz, esetleg azt is, hogy meddig érdemes felhasználni, akkor elég benézned a fagyasztóba, és könnyedén végigböngészheted a tasakok tartalmát anélkül, hogy össze kéne túrni mindent egy adag jó curryért. 

Fontold meg a régi irodisták módszerét, a konyhában is működni fog!

2. Tárold az edényfedeleket a szekrényajtók belsején!

Annyi edényfedél, ahány edény, néha még több is. A legjobb, amikor reggel egy jó zabkása készítése közben nyúlunk érte, miközben már ezerszer bebizonyosodott, hogy lehetetlen egyet kihúzni úgy a többi közül, hogy a családtagok közül mindenki és fél szomszédság fel ne ébredjen a zajos művelet közben. Ezt a problémát oldja meg a tipp, ami azt javasolja, hogy ragassz öntapadós törölközőakasztókat a szekrények ajtajának belső felére a kiválasztott fedők méretében. Ezek könnyedén megtartanak minden darabot, te pedig ügyesen használod ki a holt teret, és így a szekrényben is több hely marad. 

Mindenki nyer vele, még talán a szomszédok is. 

3. Válassz mindenhol áttetsző tárolóedényeket!

Mi is belestünk abba a hibába, hogy a konyhánkban a dizájnos cukor-, só-, kávé- és fűszertartók között elveszett a gyerek, és a gyönyörű, egymáshoz illő dekordobozszettek tengerében, csak alapos átvizsgálás után derül ki, vajon melyik a liszt, a gríz, a cukor vagy a zsemlemorzsa. Ha áttetsző tárolókat választasz a szekrénybe és a hűtőbe, azonnal látni fogod, hogy zöldborsó, paradicsom, csoki vagy kesudió van épp a dobozban.

A hűtőszekrényben a teret még jobban kihasználhatod, ha a polcokra alulról felszerelhető kis fiókos tárolókat rendszeresítesz. Néhány dollárért megrendelhetők külföldről, és remekül elférnek bennük a Túró Rudik, élesztő, kisebb sajtok, maradék citrom, avokádó és mindenféle apróság. 

Ez már talán túlzás.
Ez már talán túlzás.Yagi Studio / Getty Images Hungary

6. Az ajtó is kiváló tárolóhely lehet

Egyrészt maga a konyhaajtó, másrészt a kamraajtó belső és akár külső oldala is szolgálhat tárolóhelyként. A korábban említett edényfedők mellett kukát is szerelhetsz belülre, fölötte pedig egy akasztós, pár száz forintos cipőtárolóban elférnek a konyharuhák, palackok és a konyhai gépek állandóan eltűnő kiegészítői. 

7. Jegyezd fel az étkezési terved!

Szintén klassz hely valamelyik ajtó belső oldala arra, hogy egy kis táblát akassz rá, és arra jegyezd fel a legfontosabbakat. Ha néhány percet rászánsz hétvégén arra, hogy végignézd, mely alapanyagokat kéne minél előbb felhasználni és mit ennél szívesen a héten, klassz étkezési tervet dobhatsz össze a mini faliújságon. Ezzel könnyebb lesz a bevásárlás, egyszerűbb lesz tartanod magad a diétádhoz, és sokkal kevesebb alapanyagot kell majd kidobnod. 

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra