Csirketippek profiktól – ezeket tanuld meg, ha tökéletes sülteket szeretnél!

Akár kezdő szakács vagy, akár igazi gasztroszakértő, csirkehússal biztosan gyakran találkozol a konyhában. Szuper grillezve, gyors vacsoraként, levesben és mindenféle tejszínes és paradicsomos ragu alapanyagaként. Most azt is megtudhatod, hogyan készítik a profik.

Világszerte az emberek sokféle módon készítik a csirkehúst, a rántott változattól az egészben sültig, ragukban puhítva, vagy épp grillezve. Ha pedig ennyire szeretjük, akkor érdemes időt szakítanunk arra, hogy megtanuljunk néhány technikát, amikkel igazán ízletes lehet a végeredmény. A TheKitchn oldalán igazi csirkológiai szakanyag jelent meg nemrég, ebből szemezgettük ki a legjobb tippeket az egyik legnépszerűbb húsféle elkészítéséhez. 

Ezt jó, ha tudod

A csirkehús a fehér húsok közé tartozik. Ez egyszerűen annyit jelent, hogy kevesebb van benne az izmok oxigénellátásáért felelős, mioglobin nevű fehérjéből és egyben azt is, hogy némiképp egészségesebb a többi húsfajtánál. Érdemes megnézned, honnan származik, mert a kapirgálós („boldog”) csirke mellhúsa sárga, zsírosabb és jóval finomabb, cserébe az ára is eltér az intenzív tartásúak húsától. 

A csirkehúst teljes mértékben át kell sütni ahhoz, hogy biztonságosan fogyasztható legyen, de figyelned kell arra is, hogy soha ne süsd túl, mert leginkább ez okozza, azt, hogy a végeredmény száraz lesz. Onnan tudod, hogy a csirkehús megsült, hogy amikor megszúrod, vízszínű, tiszta lé csorog ki belőle – de jobb, ha ezt nem túl gyakran teszteled, mert a szurkálástól is eltávozik belőle a nedvesség, így kevésbé lesz szaftos.

Miért olyan trükkös a mellhús?

A csirkemell a legnépszerűbb része kedvenc szárnyasainknak. Ez valószínűleg azért van, mert rendkívül sovány hús, ezért azt halljuk róla, hogy egészségesebb a többinél. Nem túl zsíros, ráadásul ezek az izmok nem sokat mozognak, ami jó és rossz hír egyszerre. Valóban nem tartalmaz extra zsírokat, ám emiatt nehezen süthető igazán szaftosra, így a csirkemell készítésekor nagyon könnyen lehet száraz a végeredmény. Ha egy kicsit túl is sütnéd, garantált a cipőtalpállag. 

Mit csinálnak jól a profik? 

Például kiegyenlítik a hús vastagságát. A szeletek a hús egyik végén általában vastagabbak, így könnyű túlsütni a vékony részeket, ezért lapítsd le egy kicsit a vastagabb részt. Nem kell papírvékonyra klopfolni, csak ütögesd meg a legvastagabb oldalon, hogy egyenletesen süljön.  

Ilyeneket azért nem muszáj csinálni a tökéletes csirkéhez.
Ilyeneket azért nem muszáj csinálni a tökéletes csirkéhez.Czanner / Getty Images Hungary

Miért kellene combnak is szerepelnie a bevásárlólistádon?

A comb és alsó comb kevésbé népszerű, mint a mellhús, ami nagy kár. Különösen a combhús nagyon ízletes, részben azért, mert ezek az izmok többet mozogtak. És igen, egy kicsivel több zsírt is tartalmaznak, de ha bevállalod, hogy 10 dekánként nem 120, hanem 190 kalóriát veszel magadhoz, sokkal finomabb sülteket készíthetsz. Nem ezen fog múlni az egészséged, sokkal többet számít, hogy egy nagy adag tészta, krumplipüré és hagymakarika mellette a köret, vagy egy friss zöldségekből álló saláta, esetleg grillezett zöldségek. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Mikor érdemes csont nélküli és mikor csontozott csirkét vásárolni?

Ha épp nem csontlevest készítesz vagy paprikást, nem muszáj a csontos változat mellett döntened. Ám ha az étel elkészülte után egy jó alaplevet is összedobnál, ne hagyd ott az értékes csontokat, mert ezektől lesz igazán finom az univerzális ízesítőd, amit aztán krémlevesek, szószok, raguk alapanyagaként is felhasználhatsz. 

És vajon meg kell mosni a húst?

Nem, sőt. Talán furán hangzik, de valóban nem kell megmosni a csirkét főzés előtt. Hogy miért? Mert így csak a baktériumok egy részétől szabadulhatunk meg, amik ezek hőkezeléskor mindenképpen elpusztulnak. Ám a mosogatóban és a konyhapulton mindig vannak maradék baktériumok, amiknek ideális életkörülményeket biztosít a nedves közeg. Ezek a mosogatóból a tányérokra, onnan a szeletekre kerülhetnek, így előfordulhat, hogy épp mosás közben kerülnek rá a húsra.  

Hogyan lesz a sült csirkéd tökéletes?

Ha egészben sütöd, nem sok dolgod lesz a kiváló végeredmény eléréséhez. Puha vajjal kívül és belül is alaposan dörzsöld be, sózd és borsozd, és ha szereted, töltsd meg citrommal, fokhagymával vagy fűszerekkel. Ekkor tedd 220 fokra előmelegített sütőbe és süsd készre. Ha szeretsz sokat molyolni vele, 10 percig süsd a hátán fekve, majd egyik combjára fektetve süsd 20 percig és a másik combjára fordítva is 20 percig. Ezek után a hátán is adj neki 20 percet, majd kenj rá még egy kevés vajat és még negyedórára hagyd a sütőben, majd pihentesd legalább ugyanennyi ideig. Kicsit melós, de tökéletes lesz a végeredmény.

Majd talán a maradékot...
Majd talán a maradékot...adogslifephoto / Getty Images Hungary

Sóágyon is sülhet, és szintén jó megoldás, ha a csirkét feldarabolod, befűszerezed, lefedett tepsiben tolod be a sütőbe, és csak a végén pirítasz rá, hogy ropogós legyen. 

A csirkemellről jó, ha tudod, hogy a hús legtöbbször azért szárad ki, mert egyszerűen túlsül. A hűtőből kivett húst sose tedd rögtön a forró olajba, várd meg, amíg szobahőmérsékletű lesz, mert a nagy hőmérséklet-különbségtől nem sül majd egyenletesen. Sütés közben csak egyszer fordítsd meg, és akkor se szurkáld túl sokat villával, hanem inkább húscsipesszel fordítsd meg. Sokkal szaftosabb és finomabb is lesz a csirkemell, ha sütéskor az olaj mellett vajat is használsz, és ne felejtsd el 10 percen át pihentetni a szeleteket a tökéletes végeredményért. 

Ha véletlenül mégis kiszárad, akkor is van remény. Mentsd meg úgy, hogy egy adag mascarponés-tejszínes, de akár paradicsomos vagy mogyoróvajas mártást készítesz hozzá. A tejszíneset tárkonnyal és citromhéjjal, a paradicsomosat olasz fűszerekkel, a mogyoróvajas szószt pedig szójaszósszal, lime-mal és csilivel érdemes feldobnod. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek