Szuper tippek a tökéletes alapléhez

Alaplét tartani otthon remek ötlet. Napokig eláll a hűtőben, de akár fagyasztható is, így sokkal finomabb mártásokat, ragukat és krémleveseket készíthetsz, mint leveskockával. Alig van vele dolgod és garantáltan finom, de azért van néhány tipp és trükk, amivel a lehető legtöbbet kihozhatod belőle.

Akkor ez most a húsleves vízzel felhúzva?

Ha nem csak zöldségekből készíted, akkor lényegében igen, csak éppen olyasmi, ami maradékokból is remek lesz. Szuper hozzá a csirkecombról levágott csont, a maradék hagyma, a zöldségek végei és minden más, ami valamiért nem került a levesbe. Nem muszáj ezekből készítened, de így a legpraktikusabb.Íze a húslevesénél sokkal visszafogottabb, lágyabb ízvilágú, hogy aztán a végeredményt kedvedre fűszerezhesd olaszosra, tárkonyosra, fokhagymásra, citromosra, kínaira, vagy amilyenre szeretnéd.

Lássuk, mint mond a TheKitchn szakértője arról, mitől lesz igazán finom az alaplé!

Két ismert fajtája van az alapleveknek: a fehér és a barna változat. A fehér alaplé esetében a csontokat, húsokat, zöldségeket hideg vízben kell feltenni főni, majd alacsony lángon órákon át főzni. A barna alapléhez minden alapanyagot meg kell kicsit pirítani, majd ezek után a hagyományos módon elkészíteni az alaplevet. 

A barna alapanyagok mély, gazdag ízt adnak az ételekhez, a fehér változat pedig sokoldalúbb, és csak egy kicsivel gazdagabb aromát ad az ételeknek.

Azért mégsem teljesen húsleves

A húsleves rendesen meg van fűszerezve, az alaplé nem. A húslevesben só is van, míg az alaplébe nem kell. A húslevest nem csak csontból készítik, viszont az alaplé sokkal jobb abból, mert testet és vastagságot ad a belőle készült mártásoknak. A húsleves gyorsabban elkészíthető, egy jó alaplé órákon keresztül rotyog kis lángon.

Le kell szűrni, annyi biztos.
Le kell szűrni, annyi biztos.visualspace / Getty Images Hungary

Minden jobb, mint a víz

Ez az alapszabály. A leggyengébb, legminimálösszetevősebb alaplé is sokkal jobb, mintha vízzel készülne a szósz, így mindenképpen érdemes belevágnod. Ha épp van lehetőséged alaplé készítésére, csináld! Ne keress hozzá recepteket, csak dobd össze abból, ami épp van otthon. Az alaplé mindig „most” készül, nincs olyan, hogy jövő héten szerdán dobsz össze egyet. Akad pár maradék csont? Szuper! Vedd elő a fagyasztóból azt a néhány zöldségcsücsköt, amit a legutóbb félretettél, vagy keress a hűtőben egy nem túl szép darabot, kockázz bele egy hagymát és indítsd el a gázt!

Tényleg bármi jó lesz, amiről úgy gondolod, hogy jó aromát adhat hozzá. Édesköménydarabka? Szuper! A póréhagyma zöld részei? Az is mehet bele!

Ami nem igazán oké, az csak a burgonya és a keresztesvirágú zöldségek, mint a káposzta vagy a brokkoli. Ezek túl markáns ízeket és textúrákat adnak a lének, inkább hagyd ki őket. 

Krémleves is készülhet egy jó alapléből.
Krémleves is készülhet egy jó alapléből.alvarez / Getty Images Hungary

Az a recept, hogy nincs recept

Persze hogy van hozzá millió recept az interneten. Mindet felejtsd el! Nézd meg, mi van otthon, és azokból készüljön. Bármi is van a hűtőben: elég lesz. Öntsd fel hideg vízzel úgy, hogy néhány centire ellepje, és kezdd el főzni kis lángon. Adj hozzá zöldfűszereket, ha van belőlük otthon, és ne foglalkozz azzal, hogyan vannak összevágva a zöldségek, mert úgyis le fogod szűrni a végén. 

Ha van benne csont, egy kevés citromlé segít lebontani a porcos részeket, ami még gazdagabbá teszi az állagát. Ezek után hagyd békén néhány órára, majd zárd el alatta a lángot. Mi van akkor, ha csak egy órád van? Csináld meg akkor is, mert ne feledd: minden jobb, mint a víz!

Ha már profi vagy, váltogasd a fűszereket attól függően, hogy hogyan szeretnéd később felhasználni! Az ázsiai ihletésű fogásokhoz a citromfű és a gyömbér a legjobb, ha csak izgalmasabbá tennéd a levet, édesköményleveleket vagy akár borókabogyót dobj bele.

Miért nem kell bele só?

Ennek két oka van. Először is: ez nem egy önálló étel, hanem egy hozzávaló, és ideális esetben az ízeket koncentrálja. Nem tudjuk, mennyi só kell majd abba a fogásba, amit összedobsz belőle, lehet, hogy lesznek benne eleve sós alapanyagok, mint a szójaszósz vagy a halszósz. Hagyd ki a sót.

A zöldségekkel lehetsz kíméletesebb

A zöldségalaplé kissé eltér a csontalapútól, mivel nem kell órákig készítened. Kis lángon főzz össze mindenfélét, amit találsz, szűrd le egy kisebb lyukú szűrőn vagy gézlapon, és tedd hűtőbe, jégkockatartóba, zacskókba vagy kisebb tálakba és dobozokba attól függően, hogy a jövőben mekkora adagokban szeretnéd felhasználni. A fagyasztóban 6 hónapon át eláll a zöldséges és a csontokból főzött változat is. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra