Miért hiányzik Jézus lába Az utolsó vacsoráról?

Leonardo da Vinci művei a történelem legrejtélyesebb alkotásai. Az utolsó vacsora című freskója megválaszolatlan kérdések garmadájával szembesíti a művészettörténészeket és a műkedvelőket. Egy kérdés viszont minden kétséget kizáróan megválaszolható, mégpedig az, hová tűnt Jézus lába a képről?

Az utolsó vacsora a reneszánsz polihisztor Leonardo da Vinci világhírű freskója, amelyet a festő 1495-től 1498-ig készített el bőkezű mecénása, a milánói herceg, Ludovico Sforza megrendelésére. A műalkotás a milánói Santa Maria delle Grazie templom refektóriumában, azaz étkezőjében található, és Jézust ábrázolja apostolai körében egy újszövetségi jelenetben: a keresztre feszítése előtti vacsorán. 

 

Da Vinci azt a pillanatot festette meg, amikor Jézus elmondja: tudja, hogy valamelyikük elárulja őt („De íme, annak a keze, aki elárul engem, az enyémmel együtt van az asztalon. Mert az Emberfia elmegy ugyan, amint elrendeltetett, de jaj annak az embernek, aki elárulja őt.”), az apostolok pedig mind másképp reagálnak. A festő a freskó szinte minden négyzetcentiméterén újabb és újabb szimbolikus motívumot, megoldandó rejtélyt tár elénk. 

Talány övezi a Jézus jobbján ülő, feminin alakot (akire a teológusok János apostolként tekintenek, de lábra kélt az a művészettörténészek által cáfolt teória is, miszerint valójában Mária Magdolnát), ahogyan a gazdátlan, kést markoló kezet is. A képen mindennek jelentése van az apostolok testtartásától az eldőlt sótartón és az asztalokon található ételen keresztül a háttérben látható oszlopokig. Egy újabb elmélet szerint a freskón egy rejtett zenei motívumra is lelhetünk.

Jézus lába a praktikus kolostorlakók áldozatává vált
Jézus lába a praktikus kolostorlakók áldozatává váltWikipédia

Egyetérthetünk abban, hogy Da Vinci freskójából egyetlen apró részlet sem hiányozhat, hogy maradéktalan összképet kapjunk. A 17. századi lakók azonban nem sokat törődtek rejtett jelentéssel és kompozícióval, számukra elsőbbséget élvezett a praktikum. El is érkeztünk Az utolsó vacsora legkönnyebben megfejthető rejtélyéhez: hová tűnt Jézus lába a képről? 

1652-ben ajtót nyitottak a refektóriumban a szomszédos terembe, ehhez pedig elkerülhetetlennek látták, hogy feláldozzanak egy darabot a festményből, így Jézus lábából is. Az elmúlt évszázadok folyamán más károk is csorbítottak Az utolsó vacsora egykori fényén. A 18. század végén Napóleon katonái istállónak használták a helyiséget, a második világháborúban pedig a németek bombázták az épületet.  

Legyél te 2021 Szupertanára!

 

Az év Szupertanára címmel a Dívány és a Lidl idén is keresi az év legkreatívabb, legszuperebb módszerekkel dolgozó pedagógusát. A pályázatra olyan pedagógusok jelentkezését várjuk, akik egyedi és kreatív módszereikkel színt visznek a magyar oktatásba, akik ki tudnak lépni a tankönyvek által alkotott keretek közül, akik könnyen veszik az akadályokat és nincs számukra lehetetlen, ha kihívásokról van szó.

A verseny fődíja: egy vadiúj iPad Pro, egy 100 000 forintos Lidl vásárlási utalvány, valamint 1 millió forint értékű egészséges élelmiszer az iskolának, ahol tanítasz.

A pályázati feltételeket és a további részleteket erre a linkre kattintva találod. 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra