Itt a tökéletes módszer arra, hogy a hideg vaj gyorsan puha legyen

Akadnak bosszantó konyhai helyzetek a kibonthatatlan befőttektől az éppen tegnap lejárt alapanyagokig, vagy a fagyisdobozig a mélyhűtőben, amiben mégsem pörkölt van. Közéjük tartozik a kőkeményre hűlt vaj, amit esély nincs vékonyan, gusztusosan a dzsem alá kenni, helyette 25 dekás darabokban áll a kenyér tetején. De van megoldás: mutatjuk, hogyan lesz gyorsan puha a keményre dermedt vaj.

Mit tehetünk azért, hogy a kemény és nem túl gusztusos vaj helyett gyorsan egy-egy jól kenhető adaghoz jussunk? A TheKitchn stábja utánajárt, és 7 módszer közül hirdettek győztest. 

A tesztelők komoly szabályokat követtek a tökéletes összehasonlíthatóság érdekében. A puha vaj fogalmát is meghatározták: ez náluk 65 °F és 67 °F között van (ami nagyjából 18 Celsius-foknak felel meg), érzésre pedig „könnyen meghajlik törés nélkül”. Négyféle terméket teszteltek különböző zsírtartalommal (hiszen elsősorban az befolyásolja a kenhetőséget), és még arra is ügyeltek, hogy mindegyik sótlan legyen és megegyező adagokat próbáljanak felolvasztani. A teszt helyszínéül szolgáló szoba és a hűtőszekrény hőmérséklete is állandó volt. Összesen 7 módszert teszteltek, mindegyiket négyféle vajjal. 

Az egyes módszereket 1-től 10-ig terjedő skálán értékelték, amin 10 pont a tökéletességet jelentette volna, ha akadt volna tízes a módszerek között. A módszer egyszerűsége, az eredmények konzisztenciája, a takarítás mennyisége és az olvasztással eltöltött idő mind szempontok voltak az értékeléskor.

1. módszer: mikrózás

Teljes idő: 20 másodperc

Mindegyik darabot sütőpapírra tették, majd a mikrohullámú sütő forgótányérjára és óvatosan, időnként megszakítva a folyamatot olvasztották meg a vajat. 15 másodperc múlva az 1100 wattos mikrohullámú sütőben egyik vaj sem érte el a csúcslágyságát, később egy kivételével mindegyik inkább elolvadt, mint megpuhult. 

Egy picit macerás, mégsem lehetetlen megoldás, de a vajak annyira könnyen lesznek folyékonyak a mikróban, hogy ez a módszer csak az utolsó helyet tudta megszerezni.

2. Módszer: meleg víz használata

Teljes idő: 9–30 perc

Egy becsomagolt darab vajat zacskóba teszünk, kinyomkodjuk kissé a levegőt és lezárjuk, majd meleg vízbe merítjük, aminek a hőmérséklete „kicsit melegebb, mint szobahőmérséklet”. Mindössze kilenc perc elteltével az egyik vaj elérte a megfelelő állagot, ám volt, amelyiknek ez 30 percbe telt. Ez a módszer nem eredményezett egyenletes végeredményeket – a vaj felülete túl puha lett és folyékony, mielőtt a közepe megpuhult volna. Ennél azért akadt jobb és egyszerűbb módszer.

Keményen csak hatalmas adagokban vágható
Keményen csak hatalmas adagokban vághatóbrankokosteski / Getty Images Hungary

3. módszer: meleg tálban hagyni

Teljes idő: 35–55 perc

Viszonylag széles körben ismert módszer, amihez fel kell melegíteni egy tálat vagy csészét, majd a ráborítani egy adag vajra és várni. Meglepő módon ez a módszer nem lágyította meg a vajat valami gyorsan. A legalkalmasabb vajnak is 25 perc kellett, ráadásul ez sem hozott egyenletes végeredményt – csak a vaj külseje lett megfelelő állagú. 

4. módszer: várakozás szobahőmérsékleten

Teljes idő: 1–1,5 óra

Hagyd a vajat szobahőmérsékleten a konyhapulton, amíg megpuhul – ennyi a módszer lényege. A csapatnál fa vágódeszkán puhultak a vajak, tökéletesen egyenletes végeredménnyel, csak éppen egy-másfél óra alatt. Akinek van ideje, annak tökéletes, aki gyorsan falatozna belőle, azok számára akad jobb módszer. 

5. módszer: reszelés

Teljes idő: 5 perc

Reszeld le a hideg vajat, terítsd szét egy tányéron és várj. A módszer bejött, és még annyira macerás sem volt, milyen amilyennek elsőre hangzik. A vaj 5 perc után puha lett, és egy szilikon spatulával könnyedén lekaparható volt a reszelőre tapadt mennyiség. 

Egy fél nap, amíg lágy lesz az állaga – reggel kinek van annyi ideje?
Egy fél nap, amíg lágy lesz az állaga – reggel kinek van annyi ideje?Getty Images Hungary

6. módszer: mixerben puhítás

Teljes idő: 5-7 perc

Nem a legjobb módszer azoknak, akik hozzánk hasonlóan csak akkor veszik elő a mixert, ha nagyon muszáj, de állítólag remekül működik, így nagyobb mennyiségnél érdemes bevetni. A felkockázott vajat kis fokozaton kell keverni megpuhulásig, ami néhány perc alatt be is következik. A hőmérséklet ugyan nem mindegyiknél érte el a kitűzött célt, de az állaguk ennek ellenére remek volt. 

7. módszer: sódrófával nekiesni

Teljes idő: 12 perc

Habár ezt próbáltuk volna ki utoljára és még egyszerűnek sem tűnik, de a sodrófás módszer nyert, amit ráadásul nagyon élvezetesnek talált a tesztelő. A vajat műanyag fóliák közé kell tenni, majd addig verni és nyújtani, majd elfelezni, amíg meg nem puhul. Gyors és hatékony módszer, ami a le nem vezetett feszültségek és extra energiák számára is egészen érdekes csatornát szolgáltat. Ideges, gyors eredményt várók számára tökéletes. 

A tesztelők véleménye szerint ez a módszer már elsőre tökéletes eredményeket hozott: a vaj minden alkalommal pontosan a megfelelő hőmérsékletű és állagú lett.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Címkék
Érdekességek