7 tévhit a mosogatásról, amit egyszer s mindenkorra jó lenne elfelejteni

Mosogatni általában annyira nem szeretünk, hogy eszünkbe sem jut még jobban kiműveli magunkat a témában – előbb morfondíroznánk azon, hogyan lehetne annyi pénzt keresni, hogy minden koszos, ételmaradékokkal teli edény és tányér helyett újat vegyünk. Pedig jó ismerni a legfontosabb trükköket, mert azokkal időt, pénzt és jó adag energiát spórolhatunk meg.

Hogy a mosogatás még annál is nagyobb élmény legyen, mint amekkora, a TheKitchn gyűjtött össze néhány fontos tévhitet, amiket egyből meg is cáfoltak. Jótanácscsokruk közül a legjobb, leghasználhatóbb okosságokat gyűjtöttük össze. 

1. mítosz: A szivacsokat érdemes néha fertőtleníteni

Mindannyian tudjuk, hogy a szivacsok egy idő után undorítóvá válnak, és senki sem akar baktériumokat továbbterjeszteni a letörölt eszközökön vagy étkezési felületeken. Ám sokan még mindig azt gondolják, hogy a szivacs fertőtlenítése hosszú távon is megoldás. Pedig ha mikrohullámú sütőbe vagy mosogatógépbe tesszük, esetleg fertőtlenítőben áztatjuk, nem biztos, hogy jól járunk. Az erőfeszítések némelyike egy darabig működik, ám a többi nemcsak időpazarlás, hanem veszélyes is lehet. Esélyes, hogy a gyengébb baktériumok elpusztulnak, de az ellenállóbbak nem, amiknek így több lehetőségük van a szaporodásra. Húzd ki véglegesen ezt a feladatot a listáról, és ha a szivacs már vállalhatatlan, fogj egy újat. 

2. mítosz: Minél több a szappan/mosószer, annál jobb!

Ellentétben azzal, amit elsőre gondolnánk a kérdésről, a több szappan nem jelent nagyobb tisztítóerőt. Valójában csak a mennyisége több, a mosogatóereje nem, és a gyakorlatban csak zavaró mosószermaradványokat eredményez a felületeken. Használj kevesebb mosogatószert a mosogatógépben és kézi mosogatásnál is, és pótold, ha elfogyott a szivacsról. A pénztárcád és a tányérjaid is jobban járnak, úgysem lenne tisztább semmi az extra adag vegyszerektől. 

Mindannyian jártunk már így...
Mindannyian jártunk már így...Thomas Northcut / Getty Images Hungary

3. mítosz: Nem kell tisztítani a mosogatógépet, hiszen miért is kéne?

A mosogatógép miközben tisztít, nyilván önmagát is mossa, minek külön tisztítani? Az ember azt gondolhatja, hogy időt nyer azzal, ha nem takarítja ki a mosogatógépet, ám egy piszkos mosogatógép piszkos edényeket eredményez, így végül extra időt kell szánnod arra, hogy újra lemosd őket a készülékben, vagy kézzel. Tisztítsd meg alaposan a gépet néhány havonta, és a tisztítások között helyezz egy tál ecetet a felső állványra, hogy megszabadulj a kemény víz felhalmozódásától. Így a gépből kivett tányérok és edények is sokkal szebbek lesznek. 

4. mítosz: Nem használhatsz mosogatószert az öntöttvas serpenyő tisztításakor

Az öntöttvas serpenyő tulajdonosainak két tábora van: azok, akik azt gondolják, hogy akár egy csepp szappan is tönkreteszi az értékes serpenyőjüket, és azok, akik szerint a vegyszeres tisztítás teljesen rendben van. Az igazság az, hogy nem kell az állandó vegyszeres sikálás, de egy kis szappan néha nem fog ártani az anyagnak, főleg, ha másképp nem egyszerű a főzés utáni mosogatás. 

Folyó víz alatt vagy takarékosan?
Folyó víz alatt vagy takarékosan?Luis Alvarez / Getty Images Hungary

5. mítosz: A mosogatógépbe való tisztításra csak edények, tányérok és evőeszközök alkalmasak

Sok minden kerülhet a mosogatógépbe!  Nyugodtan tedd bele be a hűtőszekrény polcait, a szilikon sütőkesztyűket a felső polcra, vagy akár a gyerek arra alkalmas játékait egy hálós szennyeszsákban. Sokkal jobb, ha például egy csokikatasztrófa után a mosogatógép végzi el a munkát helyetted, és nem kell egyenként bíbelődnöd a legókockákkal. 

6. mítosz: A lehető legforróbb vizet kell használnod az edények mosásakor

Igen, a forró víz sokszor titkos fegyver lehet az odaszáradt ételek ellen, de olykor inkább hideg vizet kellene használnunk. Ha valamelyik ételnek van tej- vagy keményítőmaradéka (például burgonya), vedd lejjebb a hőmérsékletet, és szebb lesz a végeredmény! Az ilyen ragacsos alapanyagok és az azokat tartalmazó maradékok a forró víz hatására csak gumiszerűvé válnak, és nehezebb lesz eltávolítani őket.

7. mítosz: Ha az edények piszkosan kerülnek ki a mosogatógépből, új készülékre van szükség

Nem szívesen közöljük veled, de ez sokszor felhasználói hiba. Lehet, hogy túl sok mosószert használsz, és ettől látszanak piszkosnak az edények. A kemény víz is hagyhat foltokat maga után, ezen a helyzeten az öblítő segíthet a legegyszerűbben. Az is lehet, hogy valami blokkolja a permetező kart, talán az edények elrendezése. Esetleg soha eszedbe nem jutott a szűrőt megtisztítani? A lényeg: ne vásárolj egyből új gépet, simán lehet, hogy csak egy adag öblítő kell a tökéletes végeredményhez. 

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra