A kevesebb több. A mentes jobb. – Így főzhetsz egészségesen a családnak

Megérkezett Mentes Anyu szakácskönyve

„Mentesen táplálkozó családnak főzni nagy kihívás. Ezt a lányaim mellett megtanultam. Ebbe a kötetbe olyan recepteket válogattam, amelyekből akár többhetes menü is összeállítható, gyorsan elkészíthető, így bőven jut idő a családra is. Minden étkezésre és alkalomra található benne szuper, könnyű fogás: a reggelitől a vacsoráig, az uzsidobozfalatoktól a vendégvárásig, vagy éppen egy családi születésnapig, átgondoltan, mentesen, úgy, hogy a klasszikus kedvenceinkről se kelljen lemondani. A könyvvel elsősorban a sorstárs mentes anyukák életét szeretném megkönnyíteni, de mindenki más is rengeteg hasznos ötletet meríthet belőle.”

Így kezdődik Nemes Dóra szakácskönyve. Dóra újságíró, a Dívány szerzője, a Mentes Anyu megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Mentes receptekkel először „csak” meggyőződésből kísérletezett, majd a családban felbukkanó inzulinrezisztencia és gluténérzékenység óta kötelezően és elszántan foglalkozik a témával.

Ma már rogyásig van a net mentes receptekkel. Mi az a plusz, amit a Mentes Anyu szakácskönyv ad?

Gyors, egyszerű, kipróbált recepteket gyűjtöttem össze, amiket válogatós gyerekeken és nem mentesen táplálkozó családtagokon, barátokon teszteltünk (csillagos ötösre!). És bár a net is tele van receptekkel, sajnos gyakran kiderül, hogy nem finomak, nem működnek, nem azt kapjuk tőlük, amit vártunk. Ezeket a recepteket az amúgy is aranyárban kapható mentes alapanyagokkal végigpróbálni sokszor nagy veszteség. Ez a könyv iránytű, amelyre bármikor támaszkodhatunk, így nemcsak pénzt, de időt és energiát is spórolhatunk vele.

Mentes Anyu szakácskönyve
Mentes Anyu szakácskönyve

Miben más a könyv, mint az eddig online megjelent receptjeid?

Habár a mentes receptek már majdnem egy éve futnak a Díványon, a szakácskönyvet nem lehet pótolni. Telefonról nem lehet főzni (ezt minden háziasszony tudja). Maszatos lesz, ha használni akarjuk, kilép a receptből, vagy állandóan fel kell oldani a főképernyőt. Macera. Ha van egy szakácskönyvünk, azt a leggyakoribb mindennapi problémát is könnyebben oldjuk meg, hogy „mit főzzek holnap?”. Csak lapozzuk fel, akár a család többi tagjával együtt, és döntsük el. Általában csak egy jó ötlet hiányzik.

A mentes elég tág fogalommá nőtte ki magát, egyre több minden esik ebbe a kategóriába. Milyen receptekkel találkozhatunk a könyvben?

Nem mindegyik recept mindenmentes, de mindegyik mentes valamitől. Nagyon sok a vegetáriánus és vegán recept, de gondoltunk a tejmentesen, tojásmentesen étkezőkre is. Általánosságban sok gluténmentes recept van, a többi között gluténmentes alapreceptek is (például pizza, kifli, piskóta), de sok a tej- és tojásmentes, és a legtöbb cukormentes is, tekintettel az inzulinrezisztensekre. Plusz, a legtöbben, akik valamilyen mentességet követnek, általában törekszenek a hozzáadottcukor-mentességre is.

A Mentes Anyu szakácskönyv, ahogy a neve is jelzi, elsősorban mentes szakácskönyv, de az összes recept elkészíthető a hagyományos alapanyagokkal is. Ismerős ízekkel találkozik az olvasó, sok-sok comfort food recept és több új vagy továbbfejlesztett recept is található a kötetben. Ha nem kell mentesen elkészítenünk az adott ételt, csak cseréljük ki az alapanyagokat (ebben az esetben például a liszt lehet sima, a tejföl nem laktózmentes), és készítsük el az ételt ugyanúgy, a receptben található leírás szerint. A végeredmény minden esetben az a klasszikus íz-állag harmónia lesz, amit megszoktunk, amit szeretünk. Tehát ha „csak” egy jó paradicsomleves-, palócleves-, tejberizs- vagy almáspite-recept kell, akkor ezt is megtalálja az olvasó a könyvben.

Így készült a szakácskönyv
Így készült a szakácskönyvFotó: Ruzsovics Dorina

Szakmai segítséget is kaptál a könyvhöz, ugye?

A kiadóval egyetértettünk, hogy nagy hangsúlyt kell fektetni arra, hogy a könyv – ne csak szép, igényes, tartalmas, de – szakmailag is megbízható legyen. Több oldalon keresztül olvashatjuk benne a szakértő dietetikus, Szarka Dorottya előszavát az ételérzékenységekről, az egyes recepteknél feltűnnek majd a dietetikus vagy Mentes Anyu tippjei, benne vannak a kedvenc termékeink, és egy nagyon menő „Mit-honnan?” boltlista is van a végén: mentes alapanyagokról, mentes éttermekről, cukrászdákról, pékségekről.

Említetted, hogy letesztelted a recepteket a családodon. Mit gondolsz, kiállták a próbát?

Határozottan. A könyvbe olyan receptek kerültek, amiket nálunk a család minden tagja szeret, ráadásul az elkészítési idejüket tekintve is családbarát ételek: a legtöbb fogás egy, de nagyon sok akár fél órán belül is elkészíthető. Szeretjük az olasz konyhát, így igazi különlegességek is megtalálhatók a könyvben. Nagy kedvencünk a padlizsános lasagne hús nélkül, a hamis húsgombóc eredeti olasz recept alapján készülő paradicsomszósszal és az olasz nagyi ricottás-limoncellós tortája. A legnagyobb keletje nálunk – ezeken túl – a „húspogácsa helyett” recepteknek van: a cukkinigolyónak, a karfiolnuggetsnek, a répafasírtnak, a brokkolis lepénykének és a kinoából készülő vegetáriánus lepénynek. Egy ropogós hamis fasírt szendvicsbe is jó, salátával vagy más körettel remek főétel, de főzelékfeltétnek is fantasztikus, szóval igazi jolly joker kaja.

A több mint ötven recept között vannak könnyű és gyors reggelik, ízletes levesek, izgalmas főfogások, édes és sós sütik, meg persze nassolnivalók is. Mindehhez csodás fotók és szakértő tippek. A kötet 152 oldalas, szép, színes-szagos kivitelben jelenik meg november végén. Ide kattintva már előrendelhető:

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.