A céklaburger szerintünk zsályás-fokhagymás házi majonézzel a legfinomabb

Hamburger szinte bármiből készülhet, de az igazán klassz, zöldséges változatokhoz kell némi kreativitás. Ez a lilahagyma-lekváros nagy kedvencünk, amit jó sok rukkolával és friss, grillezett cukkinivel és egy szelet ementálival szeretünk a legjobban.

Kecskesajttal is finom.
Kecskesajttal is finom.Fotó: 4Fr

Hozzávalók 4 személyre:

A hamburgerhez

  • 1 kisebb darab cukkini
  • 4 szelet ementáli
  • 2 evőkanál lilahagyma-lekvár (elhagyható)
  • 4 darab édes hamburgerzsömle
  • 4 nagy evőkanál (házi) majonéz
  • 3 darab zsályalevél apróra vágva
  • 1 nagy gerezd zúzott fokhagyma
  • 1 evőkanál vaj
  • 2 marék rukkola
  • ízlés szerint só, bors

A zöldségfasírthoz

  • 2 kisebb darab egészben főtt cékla
  • 1 kisebb darab tojás
  • ízlés szerint zemlemorzsa
  • ízlés szerint só, frissen őrölt bors és rozmaring
  • 1 teáskanál barna cukor
  • 1 kisebb darab tejbe ázatott zsemle kinyomkodva
Recept idők

Elkészítés:

Egy kevés vajban puhítsd meg a besózott, borsozott cukkiniszeleteket, majd tedd félre. A majonézt keverd el a fokhagymával és a zsályával. 

A zöldségpogácsák összes hozzávalóját dolgozd össze egy aprítógépben annyi zsemlemorzsával, hogy jól formázható fasírtokat kapj, majd ízesítsd, forgasd zsemelemorzsába és süsd ki bő, forró olajban. 

A zsemléket felezd el, kend meg egy kevés vajjal és süsd meg a belső felüket. Kend meg mindegyiket a majonézzel, arra mehet a rukkola, majd a céklafasírt, a sajt, a cukkini és a lilahagyma-lekvár.

A cékla finom! Bebizonyítjuk
A cékla finom! Bebizonyítjuk

Vicces színű ételek, amiktől ráadásul pánik nélkül pisilhetünk rózsaszínt - a cékla nem csak savanyúságnak jó!

Tovább »

Még több recept

Ha kevesebb húst ennél, itt egy egészséges tipp: céklás-kecskesajtos rizottó

Jó sok frissen őrölt borssal érdemes tálalnod ezt az olasz főételt, ami nálunk kivételesen fehérbor helyett rozéval, parmezán helyett egy kevés kecskesajttal készült. Ha van otthon rozmaring, abból is érdemes adnod hozzá.

2020. október18., 06:08

Céklás bulgur kecskesajttal – köretként és salátának is tökéletes

A világ egyik legegyszerűbben összedobható finomsága ez a céklás-kecskesajtos változat, amit köretként és salátaként is elkészíthetsz. Mutatjuk, hogyan!

2020. január16., 09:20

Vegán tavaszi tekercs

Ha valami egzotikusat ennél, van egy jó tippünk. Tálalj mellé fűszeres, paradicsomos rizst, vagy ízesítsd grillezett ananásszal és sáfránnyal.

június13., 10:20

Karfiolos fasírtgolyók

Akár egy különleges, vega gyrost is összedobhatsz vele jó sok fokhagymás joghurttal, Srirachával és kedvenc zöldségeiddel.

június12., 10:24

Ez a céklás tabbouleh még finomabb, mint az eredeti

Végre itt az ősz, és vele a tökös és céklás ételek szezonja! Nincs is más teendőnk, mint minél több jól ismert fogásunkat feldobni ezekkel az egészséges alapanyagokkal.

2020. szeptember27., 06:04

Céklából is készíthetsz csatnit, már mutatjuk is, hogyan!

Amiben cékla van, annak nemcsak gyönyörű színe lesz, de egy kicsit egészségesebb fogás is válik belőle. Egyik kedvenc fura lekvárunk a húsok és grillzöldségek mellett, de egy egyszerű, rántott sós palacsinta tetején is tökéletesen megállja a helyét.

2020. szeptember20., 06:04

Mustra