Ez az egyszerű tökös rizottó az egyik legnagyobb őszi kedvencünk

Rizottóból millióféle van, és ha igazán egészséges változatban szeretnénk elkészíteni, néhány szezonális, kertben termett zöldséggel érdemes feldobnunk minden évszakban. Zöldborsóval, cukkinivel és naná, hogy sütőtökkel is remek.

A zsályát bazsalikommal is helyettesítheted.
A zsályát bazsalikommal is helyettesítheted.Fotó: jjpoole

Hozzávalók 2 személyre:

  • 30 g vaj
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 darab vöröshagyma apróra vágva
  • 2 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 280 g arborio rizs
  • 200 ml száraz fehérbor
  • 1 l zöldségalaplé
  • 30 deka sütőtök kockákra vágva
  • só, bors és friss zsálya apróra vágva
  • 10 deka reszelt parmezán
  • 15 deka mozzarellagolyó
  • 30 g pirított fenyőmag
Recept idők

Elkészítés:

Pirítsd meg a rizst a vajban, a hagymákat süsd meg az olajban, majd dobd rá a tököt, és fedő alatt puhítsd meg azt is. (Ha kell, egy kis alaplevet is önts alá.) A rizsre öntsd a bort és kevergesd folyamatosan, amíg kissé magába szívja, majd fokozatosan add hozzá az alaplevet. Kevergetés mellett puhítsd a rizst kis lángon, majd amikor már majdnem kész, add hozzá a zöldségkeveréket és kis lángon főzd készre. Ha megvagy, add hozzá a mozzarellát és ízesítsd. Friss zsályával, parmezánnal és pirított fenyőmaggal tálald. 

Így készíts tökéletes tököt!
Így készíts tökéletes tököt!

A sütőtök ilyenkor a legfinomabb. Mutatjuk, mire kell figyelned, hogy mind a tíz ujjad megnyald utána.

Tovább »

Még több recept

Imádjuk a vörösáfonya-szószt, és most megmutatjuk, milyen egyszerűen elkészítheted

A tengerentúlon hálaadás és karácsony környékén is feltálalnak belőle egy adagot, és nem is teszik rosszul, mert a legegyszerűbb húsok, fasírtok, húskenyér mellett remek. Inkább az a furcsa, ha nem válik a hétköznapi fogások részévé ez a klassz, pikáns gyümölcsragu, ami akár egy adag krumplipürét és sertésszeletet különlegessé varázsol. Ha találsz friss mentát, tálaláskor abból szórj a tetejére.

november27., 06:04

Ha kevesebb húst ennél, itt egy egészséges tipp: céklás-kecskesajtos rizottó

Jó sok frissen őrölt borssal érdemes tálalnod ezt az olasz főételt, ami nálunk kivételesen fehérbor helyett rozéval, parmezán helyett egy kevés kecskesajttal készült. Ha van otthon rozmaring, abból is érdemes adnod hozzá.

október18., 06:08

Jönnek az ünnepek, ne hagyd ki a stollent

Mindig jólesik egy-egy szelet a németek püspökkenyeréből, ami jó sokáig eláll, klasszul fagyasztható, és a kimaradt reggeli után szuper tízórai lesz belőle egy szelet. Ha az ünnepek sokadik napján nincs kedved más desszertet tálalni, egy adag tejszínnel és őszibarackszeletekkel akkor is megmenti az ebédet.

november28., 06:04

Tálald az ünnepi halat idén mézes-citrusos salátával!

Pisztáciával a tetején és egy frissen pirított kalácsszelettel legfinomabb ez a főétel, ami könnyen lehet ünnepi hangulatú egy kis levendulás mézzel és narancshéjjal a tetején.

november25., 06:24

Már az egyiptomiak is ették, de ma is csodás: a sütőtökös pite

Ha nyitott és bevállalós vagy, imádni fogod ezt a kicsit karácsonyi ízvilágú, krémes és különleges süteményt.

2019. október16., 09:24

Itt az ősz és vele ez az isteni füstös-gyömbéres tökleves

Ha egy nehezebb húsétel elé van szükséged egy könnyű levesre, kínáld ezt a változatot, ha pedig egy vacsorát váltanál ki vele, reszeld le a maradék sajtokat a hűtőből, tedd egy sütőlapra és készíts sajtcsipszet mellé.

szeptember18., 06:04

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.