Képben vagy az alföldi tájszavakkal? Most kiderül!

A legtöbbször furcsa, máskor ízes az otthon megszokottól, vagy a tévéből/rádióból hallhatótól eltérő magyar beszéd. Ha a másképp ejtett hangok mellé még számunkra ismeretlen szavak is társulnak, csak kapkodjuk a fejüket.

nyelvjárások megőrzendő értékeink közé tartoznak, és ha megismerjük egy-egy tájszó jelentését, akkor is hozzájárulhatunk az értékek átmentéséhez, ha egyébként a sztenderd nyelvváltozatot beszéljük. Sorozatunkban az ország különböző pontjain jellemző kifejezéseket vesszük sorba. Az északkeleti nyelvjárás szavai után most arra vagyunk kíváncsiak,  mennyit ismersz fel a dél-alföldi és Tisza–Körös-vidék szavai közül?

A cikk az ajánló után folytatódik

A KEVESEBB TÖBB. A MENTES JOBB. – MEGJELENT MENTES ANYU SZAKÁCSKÖNYVE

 

„Mentesen táplálkozó családnak főzni nagy kihívás. Ezt a lányaim mellett megtanultam. Ebbe a kötetbe olyan recepteket válogattam, amelyekből akár többhetes menü is összeállítható, gyorsan elkészíthető, így bőven jut idő a családra is. A könyvvel elsősorban a sorstárs mentes anyukák életét szeretném megkönnyíteni, de mindenki sok hasznos ötletet meríthet belőle."

Nemes Dóra újságíró, a Dívány szerzője, a Mentes Anyu megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Mentes receptekkel először „csak” meggyőződésből kísérletezett, majd a családban felbukkanó inzulinrezisztencia és gluténérzékenység óta kötelezően és elszántan foglalkozik.

Mentes Anyu szakácskönyve ide kattintva már rendelhető!

Promóció

Fontos: A tájszavak bár nem olyan általánosan elterjedtek, mint köznyelvi szavaink, a nyelvterület nagyobb részén használatosak, így a kvízben szereplő kifejezések közt is van olyan, amit az ország más részein is használnak, valamint olyanok is, amelyek akár egy csongrádi vagy kecskeméti kitöltő számára is újdonságot jelenthetnek. 

Minden kérdés megválaszolására 40 másodperc áll rendelkezésedre. Jelöld meg a helyes választ, vagy várd ki az idő végét, vagy kattints a "Következő kérdés" gombra. A linkre kattintva elindul a játék.

Sajnos nem sikerült :(
Kérjük próbáld meg újra.

Indulhat a kvíz!
Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.