A legszebb Duna-parti lakóház tervezőjét pár száz méterre az épülettől lőtték a folyóba

Vámos Miklós legújabb regényét egy épület ihlette. A Pozsonyi 38. szemtanúja volt Újlipótváros felvirágozásának, a zsidók csillagos házakba gyűjtésének, a nyilasok kegyetlenségének és tervezője tragikus halálának. A városrészben sétáltunk, hogy meghallgassuk, mit mesélnek a falakba ivódott emlékek.

1944 és 1945 a magyar történelem különösen sötét éve volt. Miközben a vidék zsidóságát 1944 áprilisától deportálni kezdték, Budapesten úgynevezett csillagos házakba űzték a hasonló sorsra váró zsidó lakosságot, majd Szálasi Ferenc hatalomátvétele után a nyilasok erőszakos fellépésével helyzetük egyre rosszabbra fordult. Az embertelen razziáknak és öldökléseknek a semleges országok diplomatái igyekeztek gátat vetni védlevelek kiállításával és védett házak működtetésével. Újlipótvárosban több száz házat nyilvánítottak védettnek, ide menekültek azok a zsidók, akik úgy hitték, menedékre találhatnak.

A megannyi kegyetlenséget, tragikus emberi sorsot, de bátor tetteket is látott utcáit jártuk be Vámos Miklós legújabb, Dunapest című regénye alapján Maczó Balázs sétavezetővel.

A galéria megnyitásához kattints a képre!

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent Mentes Anyu legújabb szakácskönyve!

 

„Inzulinrezisztenseknek és mentesen táplálkozóknak főzni nagy kihívás. Ebben nyújt segítséget Nemes Dóra, a Mentes Anyu megálmodója. 
Legújabb szakácskönyvében minden étkezésre és alkalomra található szuper könnyű, mentes fogás. A receptek nemcsak kipróbáltak, de minden étel tápértéke (kalória, szénhidrát, zsír, fehérje) pontosan, adagokra ki van számolva.

Mentes Anyu szakácskönyve 2 ide kattintva már rendelhető!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra