A legszebb Duna-parti lakóház tervezőjét pár száz méterre az épülettől lőtték a folyóba

Vámos Miklós legújabb regényét egy épület ihlette. A Pozsonyi 38. szemtanúja volt Újlipótváros felvirágozásának, a zsidók csillagos házakba gyűjtésének, a nyilasok kegyetlenségének és tervezője tragikus halálának. A városrészben sétáltunk, hogy meghallgassuk, mit mesélnek a falakba ivódott emlékek.

1944 és 1945 a magyar történelem különösen sötét éve volt. Miközben a vidék zsidóságát 1944 áprilisától deportálni kezdték, Budapesten úgynevezett csillagos házakba űzték a hasonló sorsra váró zsidó lakosságot, majd Szálasi Ferenc hatalomátvétele után a nyilasok erőszakos fellépésével helyzetük egyre rosszabbra fordult. Az embertelen razziáknak és öldökléseknek a semleges országok diplomatái igyekeztek gátat vetni védlevelek kiállításával és védett házak működtetésével. Újlipótvárosban több száz házat nyilvánítottak védettnek, ide menekültek azok a zsidók, akik úgy hitték, menedékre találhatnak.

A megannyi kegyetlenséget, tragikus emberi sorsot, de bátor tetteket is látott utcáit jártuk be Vámos Miklós legújabb, Dunapest című regénye alapján Maczó Balázs sétavezetővel.

A galéria megnyitásához kattints a képre!

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.