Így lehetsz igazán jó gazdája a mosogatógépednek

Bánj vele a lehető legjobban, csillogó edényekkel és hosszú élettartammal fogja meghálálni.

Korábban is írtunk arról, hogy mosogatógépek vásárlásakor elsősorban arra érdemes figyelni, milyen hatékonyan tisztítanak, szárítanak, mennyire zajosak, illetve hogy energiatakarékosan működnek-e. A mosogatógépek legfontosabb tulajdonságait vizsgáló teszt során kiderült: a legtöbb márkának van gyengébben és jobban teljesítő modellje is, de elég egyértelmű az összefüggés az ár és a minőség között.

És ha már a beszerzés nehézségein túl vagyunk, még akkor sem tettünk meg mindent a sokáig biztonsággal működő és hatékony mosogatógépért.  

A TheKitchn szerzői olyan szakembereket kérdeztek, akik rendszeresen javítják ezeket a háztartási gépeket, tehát van tapasztaltuk a témában. Szerintük ezek a legfontosabb dolgok, amiket a mosogatógépedért tehetsz:

Használj mosogatógép-tisztító szert legalább háromhavonta

A mosogatógép – bármilyen logikus is lenne – nem öntisztuló masina. A szerelők szerint nagyjából háromhavonta érdemes egy mosogatógép-tisztítást lefuttatni, de olyan kolléga is van, aki szerint ezt a műveletet havonta el kéne végezni, különösen azoknak, akik mindennap használják a gépet. Egy tisztító ciklus lefuttatása nemcsak fertőtlenít, hanem elősegíti a maradék élelmiszer-részecskék és a szappan lebontását is, amelyek esetleg felhalmozódnak a mosogatógép bármely részén.

Válaszd a tablettákat!

A szakemberek kijelentették: a tabletta formájában kapható mosogatószer határozott támogatói. Rámutattak arra, hogy a gélek és a porok már akkor elolvadhatnak, amikor a mosogatógép megfelelő része először megtelik vízzel. A tabletták viszont lassan oldódnak, így hatásosabbak.

Kapard le az ételmaradékot az edényekről!

Ne kövesd el azt a hibát, hogy a mosogatógépbe betett edényekről nem kaparod le az ételmaradékot. A túl sok maradék eltömítheti a mosogatógép szűrőjét, vagy megrongálhat bizonyos alkatrészeket, amik a részecskék darabolásáért felelnek.

Ne hanyagold el, hogy sokáig szolgáljon
Ne hanyagold el, hogy sokáig szolgáljonFotó: ferrantraite / Getty Images Hungary

Ezenkívül ügyelj arra, hogy milyen ételdarabkák maradnak az edényeken, mert bizonyos nagyon apró darabok szintén problémákat okozhatnak. Például csontdarabkák és magok átjuthatnak a szűrőn, és felhalmozódhatnak a csövekben, ami dugulást okoz. A mosogatógép szűrője csak a nagy dolgokat fogja meg, így a kis üvegdarabok, csontok vagy magok átjuthatnak rajta, márpedig ha átjutnak és a szivattyúba kerülnek, az eltömődhet, és kész a baj.

Vigyázz a törött darabokkal!

A szakemberek arra is rámutattak, hogy a mosogatógépben eltörő tárgyak szintén jelentős gondot okozhatnak. Amikor műanyag edényeket helyezünk a gépbe, kisebb részek olykor leszakadnak, átmennek a szűrőn, és mélyen a csövekbe kerülnek. Egy másik fontos dolog, amit érdemes megjegyezni: ha befejeződött a program és törött üvegeket látsz a gépben, azonnal ellenőrizd, hogy mi történt, hova kerülhetett a többi darab.

Rendszeresen tisztítsd meg a szűrőt!

A szűrő tisztítása a mosogatógép karbantartásának fontos része. Ha eltömődik, az végül azt eredményezi, hogy az élelmiszerek elakadnak a csövekben, és ez azt is jelenti, hogy a mosogatógépnek keményebben kell dolgoznia. És egy olyan készülék, amelynek erőlködnie kell, egyúttal olyan készülék is, amelynek az élettartama sokkal rövidebb lesz, mint amennyit ki lehetett volna hozni belőle. 

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.