Így lehetsz igazán jó gazdája a mosogatógépednek

Bánj vele a lehető legjobban, csillogó edényekkel és hosszú élettartammal fogja meghálálni.

Korábban is írtunk arról, hogy mosogatógépek vásárlásakor elsősorban arra érdemes figyelni, milyen hatékonyan tisztítanak, szárítanak, mennyire zajosak, illetve hogy energiatakarékosan működnek-e. A mosogatógépek legfontosabb tulajdonságait vizsgáló teszt során kiderült: a legtöbb márkának van gyengébben és jobban teljesítő modellje is, de elég egyértelmű az összefüggés az ár és a minőség között.

És ha már a beszerzés nehézségein túl vagyunk, még akkor sem tettünk meg mindent a sokáig biztonsággal működő és hatékony mosogatógépért.  

A TheKitchn szerzői olyan szakembereket kérdeztek, akik rendszeresen javítják ezeket a háztartási gépeket, tehát van tapasztaltuk a témában. Szerintük ezek a legfontosabb dolgok, amiket a mosogatógépedért tehetsz:

Használj mosogatógép-tisztító szert legalább háromhavonta

A mosogatógép – bármilyen logikus is lenne – nem öntisztuló masina. A szerelők szerint nagyjából háromhavonta érdemes egy mosogatógép-tisztítást lefuttatni, de olyan kolléga is van, aki szerint ezt a műveletet havonta el kéne végezni, különösen azoknak, akik mindennap használják a gépet. Egy tisztító ciklus lefuttatása nemcsak fertőtlenít, hanem elősegíti a maradék élelmiszer-részecskék és a szappan lebontását is, amelyek esetleg felhalmozódnak a mosogatógép bármely részén.

Válaszd a tablettákat!

A szakemberek kijelentették: a tabletta formájában kapható mosogatószer határozott támogatói. Rámutattak arra, hogy a gélek és a porok már akkor elolvadhatnak, amikor a mosogatógép megfelelő része először megtelik vízzel. A tabletták viszont lassan oldódnak, így hatásosabbak.

Kapard le az ételmaradékot az edényekről!

Ne kövesd el azt a hibát, hogy a mosogatógépbe betett edényekről nem kaparod le az ételmaradékot. A túl sok maradék eltömítheti a mosogatógép szűrőjét, vagy megrongálhat bizonyos alkatrészeket, amik a részecskék darabolásáért felelnek.

Ne hanyagold el, hogy sokáig szolgáljon
Ne hanyagold el, hogy sokáig szolgáljonFotó: ferrantraite / Getty Images Hungary

Ezenkívül ügyelj arra, hogy milyen ételdarabkák maradnak az edényeken, mert bizonyos nagyon apró darabok szintén problémákat okozhatnak. Például csontdarabkák és magok átjuthatnak a szűrőn, és felhalmozódhatnak a csövekben, ami dugulást okoz. A mosogatógép szűrője csak a nagy dolgokat fogja meg, így a kis üvegdarabok, csontok vagy magok átjuthatnak rajta, márpedig ha átjutnak és a szivattyúba kerülnek, az eltömődhet, és kész a baj.

Vigyázz a törött darabokkal!

A szakemberek arra is rámutattak, hogy a mosogatógépben eltörő tárgyak szintén jelentős gondot okozhatnak. Amikor műanyag edényeket helyezünk a gépbe, kisebb részek olykor leszakadnak, átmennek a szűrőn, és mélyen a csövekbe kerülnek. Egy másik fontos dolog, amit érdemes megjegyezni: ha befejeződött a program és törött üvegeket látsz a gépben, azonnal ellenőrizd, hogy mi történt, hova kerülhetett a többi darab.

Rendszeresen tisztítsd meg a szűrőt!

A szűrő tisztítása a mosogatógép karbantartásának fontos része. Ha eltömődik, az végül azt eredményezi, hogy az élelmiszerek elakadnak a csövekben, és ez azt is jelenti, hogy a mosogatógépnek keményebben kell dolgoznia. És egy olyan készülék, amelynek erőlködnie kell, egyúttal olyan készülék is, amelynek az élettartama sokkal rövidebb lesz, mint amennyit ki lehetett volna hozni belőle. 

A cikk az ajánló után folytatódik

A KEVESEBB TÖBB. A MENTES JOBB. – MEGJELENT MENTES ANYU SZAKÁCSKÖNYVE

 

„Mentesen táplálkozó családnak főzni nagy kihívás. Ezt a lányaim mellett megtanultam. Ebbe a kötetbe olyan recepteket válogattam, amelyekből akár többhetes menü is összeállítható, gyorsan elkészíthető, így bőven jut idő a családra is. A könyvvel elsősorban a sorstárs mentes anyukák életét szeretném megkönnyíteni, de mindenki sok hasznos ötletet meríthet belőle."

Nemes Dóra újságíró, a Dívány szerzője, a Mentes Anyu megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Mentes receptekkel először „csak” meggyőződésből kísérletezett, majd a családban felbukkanó inzulinrezisztencia és gluténérzékenység óta kötelezően és elszántan foglalkozik.

Mentes Anyu szakácskönyve ide kattintva már rendelhető!

Promóció

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.