Rossz alvásra és a fájdalom kezelésére is hatékony lehet a tárkony

A tárkony egyrészt finom, másrészt egészséges, ráadásul a biokertben is hasznunkra lehet, például az uborka beporzásában. Erdélyben sokkal népszerűbb, mint nálunk: gyakrabban kerül levesekbe, és még teát is főznek a leveléből, mert az aromás főzetnek étvágynövelő hatást tulajdonítanak. Lássuk, van-e okunk az örömre, igazolta-e a tudomány a sok vélt jótékony hatást!

A tárkonyt a népgyógyászat természetes étvágyfokozó hatása mellett a magas vérnyomás ellenszereként is ismeri. Az ókori görögök fogfájásra használták, Örményországban pedig állítólag annyira szeretik, hogy még üdítőitalt is készítenek vele, de újabban nálunk is felbukkan egy-egy desszert receptjében. 

Ez a fűszer- és gyógynövény alacsony kalória- és szénhidráttartalmú, és olyan tápanyagokat tartalmaz, amelyek hasznosak az egészségre.

Csak egy evőkanál (nagyjából 2 gramm) szárított tárkony ennyi mindent tartalmaz:

  • Kalória: 5
  • Szénhidrát: 1 gramm
  • Mangán: a napi ajánlott bevitel 7 százaléka
  • Vas: az ajánlott bevitel 3 százaléka
  • Kálium: az ajánlott bevitel 2 százaléka

A nem megfelelő étrend inzulinrezisztenciához vezethet, ami megnövekedett glükózszintet eredményez. Kísérletek során megállapították, hogy a tárkony elősegíti az inzulinérzékenység javítását, és javítja a test glükózfelhasználását.

Az Artemisia növénycsoportról, amelybe a tárkony tartozik, bebizonyították, hogy nyugtató hatású lehet és javíthatja az alvásminőséget, bár ezt a potenciális előnyt emberben még nem vizsgálták.  

Egy egerekkel végzett kutatásban megvizsgálták a tárkonykivonat szerepét az étvágy stimulálásában. Az eredmények azt mutatták, hogy a tárkonyt fogyasztó állatok testtömege nőtt, szemben azokkal, akik nem kaptak a fűszerből.

Örményországban még üdítőitalt is készítenek belőle
Örményországban még üdítőitalt is készítenek belőleDiana Miller / Getty Images Hungary

A hagyományos népi orvoslásban a tárkonyt már hosszú ideje használják a fájdalom kezelésére, és erről mára a tudomány is igazolta, hogy hatékony: állatokkal végzett kísérletek megállapították, hogy az Artemisia, vagyis az üröm növénynemzetségbe tartozó növények bizonyos mértékig természetes fájdalomcsillapítóként is bevethetők. 

A tárkony ezenkívül gátolja az olyan, élelmiszerben terjedő, betegségeket okozó baktériumok terjedését, mint például az E. coli.

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

És hogy hogyan használd fel? Add rántottához, tedd pestóba, fűszerezz vele halakat vagy salátaöntetet. És ha ez még nem lenne elég, a tárkony a burgonyasalátában is finom, de feldobja az egyszerű zöldséges krémleveseket, citromos fagyaltot vagy süteményeket, egy paradicsomos cukkkinilevest, rákpogácsákat is és egy gombaragut a kuszkusz tetején. Vagy ízesíts vele sült csirkét:

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek