Tökös-narancsos gnocchi zöld borssal és sonkával

A napon szárított sonkából 4 főre is elég belőle 7-10 deka, mert ez a nagyon aromás finomság vékony csíkokra vágva is van annyira izgalmas, hogy ilyen kis mennyiségben is feldobja a házi gnocchikat. Tök helyett burgonyával vagy batátával is készülhet, mindenképpen költségkímélő négyfős vacsora lesz a végeredmény.

Sajtszósszal, sonkával és borsos mártással is remek.
Sajtszósszal, sonkával és borsos mártással is remek.fotek

Hozzávalók 4 személyre

  • 1 nagy bögre sült tök (vagy édesburgonya)
  • 2 bögre liszt
  • 1 nagyobb darab tojás
  • 1 darab bionarancs héja és leve
  • 2 darab közepes burgonya meghámozva
  • 2 evőkanál puha vaj felolvasztva
  • ízlés szerint só, bors
  • 10 deka olasz vagy spanyol sonka vékonyan felcsíkozva
  • a tetejére frissen tört zöld bors
Recept idők

Elkészítés:

Főzd meg a burgonyát és még forrón törd át a sötőtökkel együtt egy krumplinyomón. Ezt követően a többi hozzávalót is keverd el vele: a lisztet, a tojást, fél kanál sót és borsot, a szerecsendiót, majd gyúrd össze. (Szükség szerint adj hozzá lisztet vagy egy kis vizet attól függően, melyikre van szükség.) Az összegyúrt tésztát oszd 8 részre, és formázz úgy 1-2 ujjnyi vastag csíkokat, majd gnocchikat belőle. Ha elkészültél, dobd forrásban lévő, sós vízbe, és miután felemelkednek a víz tetejére, még két percig főzd.

Amíg készülnek, sózd és borsozd meg a vajat, mehet bele a naracs héja és leve is, majd a keverékkel locsold meg a kész gnocchikat. Ezek után már csak a sonkát kell elkeverned benne. Frissen tört zöld borssal tálald. 

Készítsen nudlit csalánnal! Készítsen nudlit csalánnal!

Az olasz gnocchi a krumplinudli tesója. A csalán csak első hallásra bizarr hozzávaló, ha szereti a gyógynövényeket, vágjon bele bátran!

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Ha egyszerű narancsos süteményt keresel, ezt a tortát próbáld ki!

Naranccsal is készülhetnek klassz sütemények, jól illik hozzá a vanília, az étcsokoládé és a maracuja aromája is. Ha egy nagy adag házi tejszínt keversz el narancshéjjal és mézzel, még tökéletesebb lesz a tálalás.

2021. január27., 06:04

Legyen a trifle most narancsos-karamellás a megszokott ízek helyett!

A megszokott, bogyós gyümölcsökkel készült trifle is tökéletes, főleg, ha egy kis rum vagy konyak is kerül a gyümölcsraguba. Ezúttal mégis narancsosan készítettük el, nem is bántuk meg. Ha nem vagy a konyhaművészet doktora, ez a desszert számodra a tökéletes megfejtés.

2020. november26., 06:16

Ezt a mozzarella-narancs salátát egy kevés csilivel és mézzel dobtuk fel

A mozzarella semleges-tejszínes íze és a savanykás narancs nagyon finom a méz és a csili aromájával. Nem is kell ebbe a salátába más aromás alapanyag, elég egy-egy marék jégsaláta, uborka és avokádó. Ha köretként tálalnád, egy adag halszeletet grillezz mellé.

2021. január27., 06:04

Te hogy készíted a palóclevest? Mi ilyenkor is bográcsban, nagymamánk receptje szerint

Ha egy jó adag magyaros fogást ennél, ez a remek leves szinte magától elkészül a bográcsban. Nem is kell mellé semmi más, csak néhány túrós palacsinta, és esetleg még egypár lekváros.

2022. február19., 12:56

Heti kedvencünk: baconös csirkesaláta mézes-mustáros öntettel

Télen is nagyon finom, főleg akkor, ha az öntetet egy kicsit felmelegíted és langyosan fogyasztod el.

2022. február15., 06:32

Vacsoratipp Valentin-napra: parmezános tészta prosciuttóval és articsókával, krémes sajtszószban

Valentin-nap idén éppen hétköznapra esik, de ha te sem mennél el mellette, és meglepnéd a szerelmed valami finomsággal, ezt a remek tésztát akár kezdőként is összedobod alig 20 perc alatt!

2022. február14., 07:32

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek