Képben vagy az észak-magyarországi tájszavakkal? Most kiderül!

A legtöbbször furcsa, máskor ízes az otthon megszokottól, vagy a tévéből/rádióból hallhatótól eltérő magyar beszéd. Ha a másképp ejtett hangok mellé még számunkra ismeretlen szavak is társulnak, csak kapkodjuk a fejüket.

nyelvjárások megőrzendő értékeink közé tartoznak, és ha megismerjük egy-egy tájszó jelentését, akkor is hozzájárulhatunk az értékek átmentéséhez, ha egyébként a sztenderd nyelvváltozatot beszéljük. Sorozatunkban az ország különböző pontjain jellemző kifejezéseket vesszük sorba. Először azt nézzük meg, mennyit ismersz fel az északkeleti nyelvjárási régió szavai közül!

A cikk az ajánló után folytatódik

Legyél te 2021 Szupertanára!

 

Az év Szupertanára címmel a Dívány és a Lidl idén is keresi az év legkreatívabb, legszuperebb módszerekkel dolgozó pedagógusát. A pályázatra olyan pedagógusok jelentkezését várjuk, akik egyedi és kreatív módszereikkel színt visznek a magyar oktatásba, akik ki tudnak lépni a tankönyvek által alkotott keretek közül, akik könnyen veszik az akadályokat és nincs számukra lehetetlen, ha kihívásokról van szó.

A verseny fődíja: egy vadiúj iPad Pro, egy 100 000 forintos Lidl vásárlási utalvány, valamint 1 millió forint értékű egészséges élelmiszer az iskolának, ahol tanítasz.

A pályázati feltételeket és a további részleteket erre a linkre kattintva találod. 

hirdetés

Fontos: A tájszavak - bár nem olyan általánosan elterjedtek, mint köznyelvi szavaink, a nyelvterület nagyobb részén használatosak, így a kvízben szereplő kifejezések közt is van olyan, amit az ország más részein is használnak, valamint olyanok is, amelyek akár egy borsodi vagy szabolcsi kitöltő számára is újdonságot jelenthetnek. 

Minden kérdés megválaszolására 30 másodperc áll rendelkezésedre. Jelöld meg a helyes választ, vagy várd ki az idő végét, vagy kattints a "Következő kérdés" gombra. A linkre kattintva elindul a játék.

Sajnos nem sikerült :(
Kérjük próbáld meg újra.

Indulhat a kvíz!
Oszd meg másokkal is!
Mustra