Izgalmas társasjátékok stratégiai gondolkodóknak

Három megunhatatlan társasjátékot ajánlunk azoknak, akik nem szeretik a szerencsére bízni a győzelmüket.

Ha már te is unod a Ki nevet a végén?-t, az UNO-t vagy a Kígyók és létrákat, akkor itt az ideje, hogy felfedezd a társasjátékok krémjét, a stratégiai játékokat. Az ismerkedéshez vagy az elmélyüléshez olyan egész estés társasokat ajánlunk, amik hamar a kedvenceid lesznek. 

Reef

Az Azul nevű társasjátékkal először két éve ősszel játszottam, és azonnal magával ragadott a dinamikája. Attól kezdve ha baráti összejövetelekre vagy családi nyaralásra indultam, mindig ott volt a helye a táskámban, ugyanis bárki, aki kipróbálta – hozzám hasonlóan – a játék lelkes rajongójává vált. A titka talán az, hogy nagyon könnyen tanulható, és ha az ember egyszer ráérez az ízére, újabb és újabb stratégiai lehetőségeket fedez fel, amiket természetesen még azon melegében szeretne próbára tenni. Nem gondoltam volna, hogy találkozom valaha olyan stratégiai játékkal, ami legalább olyan jó játékélményt hoz.  

Reefben az a feladatunk, hogy korallzátonnyá lényegüljünk, és színpompás, szerteágazó virágállatokat növesszünk a tengerfenéken. A játék nyelvére lefordítva: a saját, 5x5-ös osztatú táblánkra pakolunk sorokat, oszlopokat és tornyokat a Duplo kockákra hajazó korallokból. Az Azultól eltérően viszont kártyák határozzák meg, hogy milyen alakzatokért jár pont, és három dimenzióban is építkezhetünk. 

Reef társasjáték
Reef társasjáték

Számomra az a legizgalmasabb, hogy a játék sokkal inkább a kezünkben zajlik, mintsem a táblákon. A színes koralltornyok alapján követhetetlen, hogy ki mire készül vagy hogy hány pontot sikerült összegyűjtenie, ezért meglepő eredmények születhetnek. A kártyák segítségével pedig jó néhány lépéssel előrébb gondolkodhatunk. A Reef izgalmas, pörgős és szépen kivitelezett stratégiai játék, ami az új kedvenced lehet, ha neked is bejött az Azul logikája. 

Reef – stratégiai játék 2-4 fő részére

Korosztály: 8 éves kortól

Játékidő: 30-45 perc

Játékszabály: egyszerű

Szabály angol nyelven: itt érhető el (a játékszabály angol nyelvű)

Elérhetőség: Metagame webáruház

Ár: 12 990 forint

Szubjektív vélemény: A Reefnek ott a helye a társasjáték-gyűjteményedben.

Quadropolis

Az építkezős játékokból egyszerűen nem lehet kinőni. Talán lehetünk túl felnőttek ahhoz, hogy az étkezőasztalunkon a teljes Lego Roxfortot tartsuk, de ahhoz soha, hogy ha előkerül egy készlet, ne jelentkezzünk önként összeállítani. Valljuk be: építkezni jó móka. A Quadropolisban pedig nemcsak egy épületet, hanem egy egész várost kell megépíteni. 

A játékban egy város polgármestereként működünk. Pontosabban egy épülő város polgármestereként. A feladatunk, hogy munkásokat béreljünk fel, és a jövendőbeli lakók igényei szerint húzzunk fel épületeket a kijelölt területen. Igen ám, de nem csak mi szeretnénk élhető környezetet teremteni a jövendőbeli lakók számára: a szomszédos városokban is építkezések folynak, ezért szemfülesnek kell lennünk, nehogy elkapkodják előlünk a számunkra szükséges épületeket. 

Quadropolis társasjáték
Quadropolis társasjáték

Quadropolisban két színtéren történnek az események: a piactéren, ahonnan építészeink begyűjtik az épületkártyákat, és a saját táblánkon, ahová a városunkat építjük. Persze egyáltalán nem mindegy, hogy milyen épületekhez jutunk hozzá, és hogy azokat hová, illetve milyen elrendezésben tesszük le. A játék szépsége, hogy egy működő város felépítését várja tőlünk, vagyis ha felhúzunk egy gyárat, szükségünk lesz emberekre, akik működtetik, viszont a gyár energiát termel, aminek nagy hasznát vesszük majd a lakóépületek vagy a bevásárlóközpontok építésénél. Nem elég a jó stratégia, folyamatosan résen kell lennünk, hogy olyan épületekre csapjunk le, amiket el tudunk helyezni a táblánkon és még pontot is hoznak nekünk. 

A sok-sok tényező miatt, amik befolyásolják a döntéseinket, a tervezők a családbarát klasszikus játékmód mellett megalkottak egy haladó módot is, amibe akkor érdemes belevágni, ha már jól ismerjük a szabályokat. Ezen a szinten a játékosoknak közös készlet áll rendelkezésére az építészekből, és új épületfajták is megjelennek. 

Bármelyik módról is legyen szó, a Quadropolis igen sokszínű játék, amit stratégiától függően lehet vérre menően és szelíden is játszani. A táblákat összesen négyen lehet körbeülni, de ketten is éppen olyan izgalmas. A dobozban található praktikus rendezőkért és húzózsákért pedig pluszpont jár a játéknak.

Quadropolis – stratégiai játék 2-4 fő részére

Korosztály: 8 éves kortól

Játékidő: 30-60 perc

Játékszabály: közepesen bonyolult

Szabály magyar nyelven: itt érhető el

Elérhetőség: Gémklub webáruház

Ár: 12 990 forint

Szubjektív vélemény: Kreatív építőjáték barátságos családi partikhoz vagy vérre menő küzdelmekhez. 

A nyugati királyság építőmesterei

A 850-es években járunk, a Karoling-dinasztia alkonyán. Nem egyszerű a nyugati királyság versenyképes építőmesterének maradni. Ha a legjobbak szeretnénk lenni, jó szervező- és stratégiai készségre, a megfelelő emberek ismeretére és persze szerencsére lesz szükségünk. Arról nem is beszélve, hogy a sötét középkorban nehéz erényesnek maradni. De miközben a katedrális munkálataiban veszünk részt, vagy más épületeket emelünk a király új birtokán, csak az lebeg a szemünk előtt, hogy mi legyünk azok, akik végül lenyűgözik az uralkodót. 

A játékosok célja, hogy a játék végén ők rendelkezzenek a legtöbb győzelmi ponttal, amihez több módon is hozzájuthatnak: a katedrális vagy más épületek megépítésével, értékes nyersanyagok gyűjtésével vagy erényszintjük emelésével. Bizony, ebben a játékban nem elég a munkásainkkal nyersanyagot kitermeltetni, építkezni, segédeket felfogadni vagy pénzt gyűjteni, ha pluszpontokat szeretnénk, az erényünkre is oda kell figyelni. Hogy mit jelent ez? A játékosok eldönthetik, hogy lassan, de tisztességes munkával, vagy könnyen és gyorsan, de erényük feláldozásával érik el a céljukat. Rajtuk múlik, hogy élnek-e a feketepiac csábító ajánlataival vagy tolvajlásra adják-e a fejüket, de azt tudniuk kell, hogy minden gaztettnek ára van. 

A nyugati királyság építőmesterei társasjáték
A nyugati királyság építőmesterei társasjáték

A nyugati királyság építőmesterei az egyik legizgalmasabb és legszebben kivitelezett stratégiai játék, amivel a közelmúltban játszottam. Már kézbe venni a dobozt, kinyitni, felfedezni a középkori világot és karaktereket is öröm. A játék összetettségéből adódóan viszont időt kell szánni a szabályok tanulmányozására, ha azonban sikerül megfejtenünk az ikonokat, amik minden épület- és segédkártyán, valamint a játéktáblán is feltűnnek, könnyebb lesz a dolgunk, és gyorsan bele lehet jönni a játékba. 

A tervezők arra is ráéreztek, hogy egyedül is élményt jelent elveszni az általuk alkotott világban, ugyanis megalkották az egyszemélyes játékmódot. Ebben a módban a játékos egy választott ellenféllel (Konráddal vagy Alfrédával) mérkőzik meg, akinek a terveiről kártyákon keresztül értesülhet.

A nyugati királyság építőmestereit (a Quadropolishoz hasonlóan) többféle stratégia mentén játszhatod. Építkezhetsz szorgalmasan és becsületesen, kiskapukat kereshetsz vagy meghiúsíthatod játékostársaid terveit. Akármelyik utat válaszd is, izgalmas perceknek nézel elébe. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

A nyugati királyság építőmesterei – stratégiai játék 1-5 játékos részére

Korosztály: 12 éves kortól

Játékidő: 60-80 perc

Játékszabály: közepesen bonyolult

Szabály magyar nyelven: itt érhető el

Elérhetőség: Reflexshop webáruház

Ár: 12 990 forint

Szubjektív vélemény: Kihagyhatatlan, egész estés időutazás. 

Olvasd el ezt a cikkünket is, ha még több izgalmas társasjátékot szeretnél megismerni: 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek