Ezért fontos, hogy sok fahéjat egyél

A fahéj, vagyis a fahéjfa kérge a kínai orvoslásban is már jó ideje használatos megfázásra, hányingerre, hasmenésre és a menstruációs görcsök enyhítésére. Hallani róla azt is, hogy a vércukorszintre van remek hatással, mi pedig annak is utánajártunk, mi igaz a népgyógyászat vele kapcsolatos feltételezéseiből.

A fahéj már a középkorban is igen közkedvelt volt, fűszerként és gyógynövényként egyaránt használták, így az ára is kifejezetten magas volt. Nem csak egyféle ismert belőle: a kínai fahéj csípősebb, a nálunk inkább ismert ceyloni fajta kissé enyhébb aromájú. Fája elméletileg akár itthon is nevelhető, mert nem túl igényes: a száraz, jó vízelvezetésű, savas talaj a legjobb neki, és a lehető legtöbb napfény. 

Ennyi mindenre jó a fahéj

A fahéj erős antioxidánsokkal, például polifenolokkal van tele. Tanulmányok azt mutatják, hogy ez a fűszer és antioxidánsai erős gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkeznek. A fahéj ráadásul csökkentheti a szívbetegségek kockázatát is. Egy olyan vizsgálatban, amelyben összehasonlították 26 fűszer antioxidáns hatását, a fahéjat egyértelmű győztesként hozták ki, és olyan szuper növényeket is megelőzött, mint a fokhagyma és az oregánó.

Mindezeken túl csökkenti a rossz (LDL) koleszterin és a trigliceridek szintjét, míg a jó (HDL) koleszterin szintje fogyasztása után stabil marad. A közelmúltban egy nagy áttekintő tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy napi mindössze 120 mg fahéj elfogyasztásával már jelentkeznek ezek a hatások. Ebben a tanulmányban a fahéj ugyanakkor megemelte a jó koleszterin szintjét is a páciensekben. 

Az inzulinrezisztencia lehet olyan súlyos állapotok jellemzője, mint például a metabolikus szindróma és a 2-es típusú cukorbetegség. A jó hír az, hogy a fahéj drámaian csökkentheti az inzulinrezisztenciát, és jól ismert vércukorszint-csökkentő tulajdonságáról is. Az inzulinrezisztenciára gyakorolt kedvező hatások mellett a fahéj számos egyéb mechanizmus révén csökkentheti a vércukor szintjét.

Nemcsak rengeteg jó tulajdonsága van, de szerencsére finom is
Nemcsak rengeteg jó tulajdonsága van, de szerencsére finom isMartin Puddy / Getty Images Hungary

A fahéj jótékony hatással lehet a neurodegeneratív betegségekre is. Az erre vonatkozó bizonyítékok egyelőre csak az állatokra korlátozódnak, ám mind arra utalnak, hogy a fahéjkivonat védelmet nyújthat a rák ellen. Vastagbélrákos egereken végzett vizsgálatok kimutatták, hogy a fahéj a vastagbélben méregtelenítő enzimek hatékony aktivátora, véd a daganat további növekedése ellen. 

A fahéjban található két vegyület úgy tűnik, hogy gátolja a tau nevű protein felépülését az agyban, amely az Alzheimer-kór egyik jele. Kedvencünk ráadásul gombaellenes és antibakteriális tulajdonságokkal is rendelkezik, amelyek csökkenthetik a fertőzéseket és segíthetnek megelőzni a fogszuvasodást.

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Rengeteg ételben finom: egyszerű smoothie-k hozzávalójaként, jeges és forró kakaók tetején, de reggelire egy sütőtökös amerikai palacsintában is. Készíthetsz vele reggeli zabpelyhet almával, paradicsomos grillezett padlizsánsalátát, de édesburgonyaleves tetején és almás-diós salátában is remek. A citromos sült csirkéhez is jól illik, és ha joghurtos pácot csinálsz a húsnak, abba is tehetsz belőle. Érdemes adnod neki egy esélyt egy egyszerű, paradicsomos, bolognai hangulatú szószban, és izgalmas egy melegszendvics tetején is. Ha szereted a különlegességeket, akkor próbáld ki, hogy egy fetás-sült fokhagymás gyúrt tészta mennyivel finomabb vele, vagy csak szórd egy kevés köménnyel a köretnek szánt édesburgonyára. És persze ne feledkezzünk el a fahéjas csigáról!

Oszd meg másokkal is!

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek