Tudtad, hogy a petrezselyem a rák ellen és szemed egészségéért is tesz?

Nem is tudod, milyen szerencsés vagy, ha van belőle néhány csokor a kertedben vagy a konyhaablakodban. A petrezselyemről azt a legtöbben már hallottuk, hogy javítja a veseműködést, eltávolítja a szervezetben felgyülemlett vizet és csökkenti a gyomorpanaszokat és az emésztési zavarokat. De van még más is a csárdákban a brassói tetején díszelgő fűszernövény tarsolyában.

Két fő típusa van: a gyökér- és a levélpetrezselyem, de más növényeknek is kölcsönadta a nevét, például a koriandernek, amit hívnak kínai petrezselyemnek is, és a turbolyának, amit pedig édes petrezselyemnek is neveznek.

Érdemes jóval többnek látnod, mint egyszerű dekorációnak az ételek tetején, a petrezselyem ugyanis remek pestóban, egy kéksajtos quiche töltelékébe keverve, de citrommal és olívaolajjal kiváló salátát varázsol a grillezett gombákból is. Fűszeres kenyerekben, mártogatósokban és salátákban is finom, ahogy sajtkrémek, burgonya- és édesburgonya-töltelékek is készülhetnek vele. 

Miért érdemes minél több petrezselymet fogyasztanod?

Persze hogy számos egészségügyi előnye miatt, amik között olyanok is akadnak bőven, amiket már a tudomány is bizonyított. 

A petrezselyem először is számos erős antioxidánst tartalmaz, amelyek javíthatják az általános egészségi állapotunkat. Az antioxidánsok olyan vegyületek, amelyek igyekeznek megállítani a szabad gyököknek nevezett molekulák sejtkárosító hatását. A tanulmányok azt mutatják, hogy a flavonoidokban gazdag étrend csökkentheti a betegségek kockázatát, ideértve a vastagbélrákot, a kettes típusú cukorbetegséget és a szívbetegségeket is.

A petrezselyem gazdag folsavban, ami védi a szívet és csökkenti a szívbetegség kockázatát.

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Megtalálható benne a béta-karotin és a lutein is, ami többek között azért öröm, mert számos tanulmány hozta már összefüggésbe a karotinoidok nagyobb bevitelét bizonyos betegségek, köztük a tüdőrák csökkent kockázatával. A lutein, a zeaxantin és béta-karotin olyan növényi vegyületek, amelyek megóvják a szem egészségét és csökkentik bizonyos életkorral összefüggő szembetegségek kockázatát. 

A petrezselyem K-vitaminban is gazdag, ami elengedhetetlen a csontok egészségéhez, és a benne lévő C-vitaminnak erős antioxidáns hatása van, és fontos szerepet játszik az immunrendszer támogatásában és a krónikus betegségek elleni védelemben. 

A petrezselyemkivonatról ráadásul azt is kimutatták, hogy antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek