Barackos-fahéjas csiga – gyümölcsökkel is próbáld ki az egyik legnagyobb kedvencet!

A fahéjas csiga valamiért tényleg az egyik legfinomabb desszert, ami csak még jobb lesz egy adag nyári gyümölcsraguval vagy a tetején a cukormázba ragadt gyümölcsökkel. A mienk ezúttal egy felnőtt változat lett.

Nem mintha bármi baj lenne a hagyományos fahéjas csigával, ami tökéletes ősszel egy sütőtökös smoothie-val, vagy télen egy krémlikőrrel felhúzott kakaó mellé, de nyáron barackosan szeretjük a legjobban egy nagy adag hideg, narancsos limonádéval.

Már csak a barackok hiányoznak róla.
Már csak a barackok hiányoznak róla.Fotó: rudisill

Hozzávalók:

A tésztához

  • 1 darab tojás
  • 2 darab tojássárgája
  • 10 deka cukor
  • 1 mokkáskanál
  • 1.5 deci langyos tej
  • 50 deka liszt
  • 4 deka élesztő
  • 6 deka puha vaj

A töltelékhez

  • 3 nagy evőkanál puha vaj
  • 2 evőkanál baracklekvár
  • 1 nagy evőkanál fahéj
  • 2 evőkanál porcukor
  • 1 mokkáskanál

A tetejére

  • 0.5 bögre porcukor
  • 2 evőkanál baracklikőr
  • 2 nagyobb darab felkockázott őszibarack (a tetejére)
Recept idők

Elkészítés:

Futtasd fel az élesztőt a tejben egy evőkanál cukorral úgy 10 perc alatt, majd egyszerűen dolgozd lágy állagúvá az összes hozzávalóját. Ha szükséges, még egy kevés tejet adj hozzá gyúrás közben. Tedd félre háromnegyed órára langyos helyre. 

Addig a töltelék és a cukormáz összetevőit is dolgozd el egymással – ezt akár kanállal is megteheted, nem kell hozzá robotgép sem. 

Ha a tészta megkelt, nyújtsd téglalap alakúra, és kend meg a töltelékkel. Tekerd fel, vágd csigákra és tedd egy szilikontepsibe, ahol kapjanak még fél óra pihenőt. Ezek után süsd meg őket 180 fokon úgy fél óra alatt, majd ha kihűlt, öntsd rá a cukormázat és arra a barackdarabokat. 

Pénteki süti: az univerzális barackos
Pénteki süti: az univerzális barackos

Nem romlik, nem kenődik, vihetjük strandra, piknikre, kerti partira, meg lehet sütni előző este és még finom is.

Tovább »

Még több recept

Görög joghurtos chiapuding – grillezett mangóval és szőlőszemekkel is kóstold meg!

Az egyik legjobban variálható reggeli alapfogás a chiapuding. Ha túl sűrűnek látod, még egy kevés tejet adhatsz a keverékhez, amíg el nem éred a kívánt állagot. Dobj bele olyan gyümölcsöt, amilyet épp találsz, és akár egy kis adag levendulavirágos mézet is készíthetsz mellé.

február26., 06:04

Rajtad nem fog ki a vegán karácsony – puha fahéjas csigák, narancsos cukormázzal

A vegánok nem csak répát esznek uborkával – ennek az életmódnak is megvannak a maga bűnös élvezetei. Már aki szerint bűnös, szerintünk inkább csak nagyon-nagyon finom.

2019. december18., 09:24

Télen sincs megtiltva egy-egy szelet nyáridéző, grillezett lazac

A legfinomabb köret mellette pár darab cukkini, lila hagyma és padlizsán, amiket ha megsütsz a kontaktgrillben, elég egy joghurtos-kapros öntet a tökéletes, könnyű vacsorához.

február27., 06:00

Desszert a forrólevegős sütőben? Süsd meg ezt a pekándiós-almás finomságot!

Nyáron ne hagyd ki a tetejéről a vaníliafagyit, télen pedig vaníliás vagy mandulalikőrrel ízesített házi tejszínnel érdemes feldobnod.

február24., 06:04

Görög lencseleves – kedvencünk mediterrán ruhában

Mi úgy vagyunk vele, hogy a levesekből bármikor jöhet egy-egy új változat. Ezt egy szelet pirított, vajas kaláccsal tálaltuk, és remek volt a sós-fűszeres falatok mellett az édeskés, kicsit ropogós kísérő.

február27., 06:00

Narancsos-szójás-mézes csirkefalatok – egy gyors rukkolasalátát dobj össze mellé

A csirke tökéletes alapanyag, ami sokféle konyha fűszereivel lesz nagyon finom. Szójával és mézzel is remek – ez a fogás egy kevés gyömbérrel fűszerezett, grillezett ananásszal és rizzsel a legizgalmasabb.

február25., 06:00

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.