10 érdekesség a fekete teáról, ami egyszer még jól jöhet

Ha mindig is arra vágytál, hogy érdekes feketetea-infókkal nyűgözd le a társaságot, vagy ezzel mutasd meg tájékozottságod ritkán látott családtagjaidnak, ez a te napod! Ha randiznál, de aggódsz a kínos csendek miatt, szakíts meg azokat valami fekete teás haszontalansággal! Ha onnan trükkösen átevezel a csalánteára, majd egy erős kanyarral a tinikori berúgásokra, még akár érdekes fordulatot is vehet a beszélgetés.

De komolyan: a fekete tea valóban érdekes téma, egyrészt bizonyított egészségügyi előnyei miatt, másrészt pedig azért, mert az a hír járja róla, hogy veszélyes, ha túl sokat iszol belőle. Koffeintartalma miatt számos kellemetlen mellékhatást okozhat (például szorongás, remegés, hányinger), befolyásolhatja egyes gyógyszerek hatását, és a fogak, csontok sem örülnek belőle nagyobb mennyiségnek.

A fekete tea nem csak hidegben jó ám.
A fekete tea nem csak hidegben jó ám.Fotó: flil / Getty Images Hungary

Emellett bizonyított, hogy antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, a fekete tea kifejezetten tartalmaz flavonoidokat, amelyek javítják a szív egészségét. Mindezeken túl csökkentheti a „rossz” LDL-koleszterin-szintet, ráadásul a fekete teában található polifenolok elősegíthetik az egészséges bélflóra fenntartását  azáltal, hogy segítik a jó baktériumok növekedését és gátolják a rossz baktériumok, például a szalmonella elszaporodását. És ez még nem minden: napi két fekete tea fogyasztása hasznos lehet a magas vérnyomásban szenvedők számára. 

És még 10 érdekesség a fekete teáról

  1. A 19. században a fekete tea egyfajta pénznem volt Mongólia, Tibet és Szibéria területén.
  2. Kínai nyelven „vörös teának” hívják.
  3. A fekete teát Európába a hollandok vezették be az 1600-as évek elején. Jó sokáig itták ízesítés nélkül – cukrot és tejet először az 1720-as években adtak hozzá. Ez a gyakorlat azonban Kínában teljesen kimaradt, ott mindenki a hagyományos módon issza azóta is.
  4. Ha tökéletesen készítenéd, jó, ha tudod, hogy 200 gramm vízhez 4 gramm tea szükséges. A tea készítéséhez frissen forralt, lágy víz ajánlott. A vízforralóban maradt vizet ne forrald újra. A fekete teát 90-95 Celsius-fokig kell melegíteni, és azzal leforrázni a leveleket.
  5. A szem duzzadtságát is csökkenti a fekete tea, így ha kora reggel van dolgod, akár két legyet is üthetsz egy csapásra ezzel az élénkítővel. Két filtert áztass forró vízbe öt percig, préseld ki a vizet, majd a filtereket tedd a szemeidre és pihenj még 10 percig.
  6. Általában körülbelül 40-120 mg koffeint tartalmaz belőle egy adag 250 ml-enként. 
  7. A világon elfogyasztott teák közel 80 százaléka fekete tea.
  8. Több mint háromezerféle tea létezik, amik alapcsoportjai között sokszor csak a feldolgozás módjában van különbség. A tealevél polifenoltartalmának oxidációs állapota alapján megkülönböztethető fehér tea, a zöld tea, az Oolong tea, a fekete tea, de ezek mellett létezik illatosított és préselt tea is.
  9. A Közel-Kelet kedvenc teája a marokkói menta, ami egy ízesített fekete tea: kifejezetten erős fekete teából készül, amihez a frissítő hatásért mentaleveleket adnak.
  10. A teát nem érdemes a javasoltnál hosszabb ideig áztatni, mert nem lesz tőle erősebb. A koffein viszonylag gyorsan kioldódik, ráadásul így nagyobb mennyiségben lesz jelen benne a csersav, amitől az íze is rosszabb lehet, és élénkítő hatása sem lesz az igazi.
Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.