Mire jó levendula azon kívül, hogy illatos és mostanában nagyon menő?

Ez itt a levendula, amit a nagymamád a molyok ellen vetett be, anyukád már talán nyugtató illóolajként is kipróbálta, te pedig találkozhattál vele akár egy lime-os túrótorta tetején, lekvárban, mézben vagy szörpként is. De mire is jó a levendula valójában? Már mutatjuk is!

A levendulának számos nemcsak hagyományként őrzött, hanem a tudomány által is bizonyított egészségügyi pozitív hatása van. 

 

A molyok ellen még mindig jó, érdekes módon nyugtató- és élénkítőszerként egyaránt emlegetik, és valóban szuper desszertek tetején, mézben, lekvárban és szörpökben. 

Bizonyították már előnyeit a szorongás, gombás fertőzések, hajhullás és sebek kezelésében is. A levendulaolaj feltételezhetően antiszeptikus és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik, és segíti a rovarcsípések gyógyulását is.

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

A kutatások szerint hasznos lehet szorongás, álmatlanság, depresszió és nyugtalanság kezelésére.  Egyes tanulmányok szerint a levendula teaként történő fogyasztása elősegítheti az emésztőrendszeri problémák javulását, olyanokét, mint a hányás, émelygés, bélgáz, egyéb gyomorpanaszok és a puffadás. Egyes 1998-as kutatások azt mutatják, hogy a levendula akár egy rövidebb kezelés után is már 44 százalékkal elősegítheti a haj növekedését.

A kutatók azt is megállapították, hogy a levendula illata segíthet a szorongó fogászati betegeknek abban, hogy egy kicsit jobban viseljék a kezelést.

Ha a kertedbe ültetnéd, akkor jó, ha tudod, hogy az évenkénti rendszeres visszavágáson kívül a levendula más gondozást nem igényel, szárazságtűrő, kártevői nincsenek. Az első időszakban azért mégis érdemes kicsit többet locsolni.

És ez még mind semmi: nemcsak a hatása pozitív, de az íze is finom, így fűszernövényként is használható. Fekete ribizlis sajttortába és muffinokba jól illik egy kevés belőle, de egy citromos-joghurtos sült csirkét is feldob, ahogy egy egyszerű, ananászos sorbet-t is. Egy langyos gyökérzöldség-saláta is finomabb egy kis mézes-levendulás öntettel, de egyszerű vajas kekszekbe is rejtheted ezt a klassz, aromás fűszert. Ha még ennyit sem dolgoznál vele, ízesíts vele egy jó jeges-citromos limonádét a nyári kánikulában.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek