Sárgabarackos-mandulás cobbler – akár egy mandulalikőr is elfér benne

Régen lustaasszony-fogásnak hívták volna ezeket a pofonegyszerű sütiket, ma inkább „okos és praktikus asszony”-desszerteknek nevezhetnénk őket.

Ha dióból épp nincs otthon, de mandula vagy kesudió épp rendelkezésre áll, nyugodtan készítsd azzal ezt a finomságot, ha pedig vegyesen használod fel hozzá a magvakat, attól csak még finomabb lesz.

Dióval és mandulaszeletekkel is finom.
Dióval és mandulaszeletekkel is finom.Fotó: AnastasiaNurullina

Hozzávalók:

A gyümölcsös réteghez

  • 50 deka sárgabarack kimagozva, összevágva
  • 2 evőkanál cukor
  • 2 evőkanál étkezési keményítő
  • 1 mokkáskanál
  • néhány csepp citromlé
  • 2 evőkanál mandulalikőr vagy aroma (elhagyható)

A tésztához

  • 5 deka darált mandula
  • 20 deka liszt
  • mandulaszeletek és barna cukor a tetejére
  • 1 kávéskanál
  • 6 deka cukor
  • 1 csomag sütőpor
  • 10 deka puha vaj
  • 1 darab tojás
  • 1.5 deci tejszín
Recept idők

Elkészítés:

Forgasd össze a gyümölcsöket a keményítővel, cukorral, likőrrel, sóval és citromlével, majd kanalazd egy kivajazott jénai vagy szilikontepsi aljára. A tésztával is nagyjából ugyanennyi dolgod lesz: keverd el alaposan egymással a folyékony hozzávalókat és a puha vajat, majd egyenként dolgozd hozzá a mandulát, sütőport és a lisztet is. Kis kupacokban tedd a tésztát a gyümölcsös réteg tetejére, és 170 fokon úgy 40 perc alatt süsd készre. A tetejét sütés előtt barna cukorral is díszítheted. Langyosan vagy hidegen tálald.

Crumble és Cobbler: angolszász alapdesszertek
Crumble és Cobbler: angolszász alapdesszertek

Mindkettőben közös a saját levében, pici cukorral karamellizálódó gyümölcs. Az egyikre morzsa kerül, a másikra tészta. Gyors, gyümölcsös, finom.

Tovább »

Még több recept

Télen sincs megtiltva egy-egy szelet nyáridéző, grillezett lazac

A legfinomabb köret mellette pár darab cukkini, lila hagyma és padlizsán, amiket ha megsütsz a kontaktgrillben, elég egy joghurtos-kapros öntet a tökéletes, könnyű vacsorához.

február27., 06:00

Húsimádók kedvence: olasz meatza

A meatza a pizza és a hús szavak keveredéséből született finomság, ami remek akkor, ha kevesebb szénhidrátot ennél. Általában elég belőle egy-egy szelet, és mellé egy nagy tányér paradicsomsaláta egy kevés fekete olívával.

február28., 06:00

Cukkininachos – egyik mexikói kedvencünk egészséges változatban

Ha szereted a húsos, sajtos, jó fűszeres nachost egy adag tejföllel és guacamoléval a tetején, próbáld ki ropogós cukkinikarikákkal is, amik remekül helyettesítik a tortillacsipszet.

február27., 06:00

Fehérbab-tonhal saláta – egy nagy adag oregánóval lesz igazán egzotikus

Jó kis görögös hangulatú salátát hozunk, amiből annak szezonjában soha nem hagyjuk ki a friss kaprot sem. Még egy fogás, amitől nem kopogtat majd a délutáni kajakóma, mégis estig ellát elég energiával.

március3., 06:00

A meggyes-diós cobblert összerakni annyira egyszerű, hogy akár az első sütid is lehet

Nem a legszebben tálalható sütik a cobblerek, de egyrészt kit érdekel, másrészt még egy ok arra, hogy egy nagy adag tejszínnel és pirított dióval borítsuk be a nem tökéletesen szeletelt adagokat.

2020. július3., 06:04

Kuszkusz + szárított paradicsom + feta: mediterrán köret, ami gyorsan elkészül

Már csak egy szelet grillezett csirkemell kell hozzá, esetleg egy adag citromos-fokhagymás halszelet, vagy akár mindkettő. Ha épp diétázol, ez a saláta önálló fogásként is megállja a helyét, ha könnyű vacsorát keresel.

március3., 06:00

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.