Ez itt a bazsalikom és minden, amit tudnod kell róla

Ezek azok az aromás levelek a pizza tetején, amikkel manapság már desszertekben is kísérleteznek a kreatív séfek és cukrászok. Alább pedig minden, amit érdemes tudnod a bazsalikomról.

A bazsalikom fontos szerepet játszik számos mediterrán, különösen az olasz konyha fűszerei között. Ez adja a pesto alapját, és jellegzetes ízt ad a salátákhoz, tésztához, pizzához. Az olasz mellett az indonéz, a thaiföldi és a vietnámi konyha szintén előszeretettel használja ezt a fűszert, talán mert tudják, hogy különleges aromája mellett vitaminokkal, ásványi anyagokkal és számos antioxidánssal látja el szervezetünket.

De mire is jó a bazsalikom?

A bazsalikom többféle makroelemet, például kalciumot és K-vitamint, valamint számos antioxidánst tartalmaz. A tudósok a rákotszívbetegségetrheumatoid arthritist, a cukorbetegséget és más egészségügyi problémák kialakulását is összekapcsolták már az oxidatív stresszel. A test ennek megszüntetésére előállít antioxidánsokat, de az étrendünkkel mi is javíthatunk a helyzeten. A bazsalikomban található számos antioxidáns között megtalálhatók az antocianinok és a béta-karotin is, ezért is érdemes minél többször fűszereznünk vele. 

Egy patkányokon végzett  2015-ös vizsgálat során kiderült, hogy a bazsalikom pozitív hatást gyakorol a máj egészségére is. Mindezeken túl rákellenes hatást is tulajdonítanak neki, és még a bőr öregedésével is felveszi a harcot. 

És ez még nem minden: egy másik, patkányokkal végzett vizsgálat során rájöttek, hogy a bazsalikom levelének kivonata hozzájárult a vércukorszint csökkentéséhez. Egy 2011-es áttekintés arról számolt be, hogy a bazsalikom kivonata rövid ideig csökkentette a magas vérnyomást, valószínűleg  eugenoltartalma miatt.

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Hogyan használd?

Leginkább frissen. Minden olasz hangulatú étel tetején tökéletes, de érdemes kipróbálnod epres édességekben, visszafogott ízű fagyikban, gyümölcs- és zöldségsalátákban is. Ha szereted a különlegességeket, készíts hagyományos sajttortát lime és bazsalikom ízesítéssel, vagy tálald a fűszer leveleit epersziruppal készült limonádé közepén. Ha inkább a hagyományos ízek felé húzol, add a megszokott paradicsomos fogásaidhoz: jól illik a töltött paprikába és a paradicsomlevesbe is. Nagyon finom sárgadinnye mellett, és egy nagy adag friss, házi széles metéltre szórva csirkehússal és egy kevés tejszínnel és citromhéjjal. 

A legerőteljesebb íz elérése érdekében a bazsalikomot mindig a főzés legvégén add az ételeidhez.

 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek