Nem csak Tihanyban lehet levendulát szedni

Méhdöngicséléstől hangos kertek, lankás birtokok és lila csokrok minden mennyiségben. Hangulatos levendula-lelőhelyeket ajánlunk, ahol megszedheted magad.

A tihanyi őslevendulást mindenkinek látnia kell. Egyszer. Hiba lenne azt hinni, hogy a nyár egyik legnépszerűbb virágát csak a róla elhíresült Balaton-parti városban lehet megcsodálni, illatolni, fotózni vagy szedni. Számtalan más, csodás levendulás doboldal, dűlő és mező létezik az országban. 

Levendulafesztivál Tihany nélkül?

A Tihanyi-félszigetre érkezve az őslevendulás látványa fogadja a városba látogatót. Itt minden az illatos, lila virágról szól, szinte nincs olyan porta vagy kert, ahová ne ültettek volna néhány bokrot. A helyiek büszkék arra, ami – az apátságból nyíló gyönyörű panorámán túl – népszerű célponttá teszi az otthonukat. 

De nem Tihany az egyetlen hazai város, amely megidézi a francia vidék báját, miközben a Balaton közelségével és nádtetős házikóival ízig-vérig a miénk. Ha idén új tájakat fedeznél fel, de nem szeretnéd kihagyni a Tihanyi Levendulafesztivált sem, nézd meg kolléganőnk képeit, amelyeket a levendulásban készített, háromdimenziós valódban pedig látogass el egy másik csodás helyszínre. 

A galéria megnyitásához kattints a képre!

A Magyar Provence Monoszlón

Nem kell lemondanod a Balaton-felvidék bájáról, ha autentikus környezetben szeretnél egy csokorra való levendulát szedni. A Magyar Provence-ra keresztelt monoszlói levendulabirtokon öt hektáron élvezheted a francia és angol növények nyújtotta festői látványt.  

A virágzást július 15-ig csípheted el, itt a szezon tovább tart, mint mondjuk Tihanyban vagy Pannonhalmán. Jó idő esetén pedig másod- és harmadvirágzásra is lehet számítani szeptember közepétől november elejéig. A Boncsos-dűlőn található birtok koszorúkészítéssel is várja a dombtetőn elterülő ültetvényre látogatókat. 

Levendulanap a Dörgicsei Levendula Majorban

A Balaton-felvidéki, festői falvacskában található levendárium – vagyis a hely, ahol minden a levenduláról szól – májustól októberig látogatható, a kert sztárjának – azaz a levendulának – megünneplésére idén egy napot tűztek ki: június 27-ét, szombatot. 

Nem csak Tihanyban vehetsz részt szedd magad levendulaakcióban
Nem csak Tihanyban vehetsz részt szedd magad levendulaakcióbanKen Redding / Getty Images Hungary

Reggel tíz órától egészen este hét óráig követik egymást a programok: levendulagyűjtés, látványlepárlás, piknik, előadás és koncert. A legkisebbeket a gyereksarokban kifestő, arcfestés és kézműveskedés várja, a major bioboltjában pedig levendulás finomságokból tankolhatsz fel. 

Levendulás balatoni panorámával a Kőröshegyen

A Balaton túloldalán, a kőröshegyi doboldalon fekvő levendulamező tökéletes fotós célpont. A nyári szellőben fodrozódó virágrengetegben, a tóra néző panoráma előtt helyet kapott egy hinta és fehér, kovácsoltvas kerti bútorok. 

A nyolc éve alapított birtok augusztus közepéig látogatható. Programjai között a levendulaszüreten túl jóga, hangfürdő és dzsesszkoncert szerepel. Azok pedig, akik nem tudnak személyesen részt venni a virágzáson, a webshopból rendelhetnek különféle méretű csokrokat. 

A levendulaszüretet sok helyen programok kísérik
A levendulaszüretet sok helyen programok kísérikAnastasiia Shavshyna / Getty Images Hungary

Szedd magad a Pannonhalmi Főapátságban

A levendulaszezonban a Pannonhalmi Főapátság is megnyitja gyógynövénykertjét a szüretelni vágyók előtt. A látogatókat június 25-től július 5-ig várják csütörtöktől vasárnapig reggel kilenc és este hat óra között. 

A virágszedés után megpihenhetsz a teaházban, amelynek itallapján az apátság borain, a teán és a kávén túl természetesen a levendulaszörp is helyet kapott. A kézműves hamburgereket és a szendvicseket az OMNIBUS Apátsági FoodTruck szolgáltatja. 

A vírushelyzetre tekintettel a tavalyi évtől eltérően idén egyelőre nem lehet koncertekre számítani – és a szervezők a 1,5 méteres távolság betartását is kérik a kertbe érkezőktől –, de lehetőség esetén bővítik a levendula ünnepéhez kapcsolódó programkínálatukat.

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra