Ezek Észak-Korea kedvenc ételei

Észak-Korea napjainkban nem az a helyszín, ahonnan sorra bukkannak fel a világhírű sztárséfek, de fine dining éttermeik és az ott élők kedvencei sem túl ismertek. A helyieknek jó eséllyel nem a gasztronómia a hobbija, ám ettől függetlenül van jó néhány jellegzetes ételük, ezeket vettük most sorra.

Noha gasztronómiájuk az olasz népszerűségével nem vetekszik, ötletek azért akadnak: van egy külföldön is terjeszkedő étteremláncuk, a Phenjan, melynek elsődleges szerepe a rossznyelvek szerint az, hogy a rezsim külföldi valutához jusson. Jelenleg világszerte 130 üzletük van Dubajtól Moszkváig. Az éttermek kizárólag koreai ételeket szolgálnak fel, beleértve a kimcsivel készült fogásokat, a phenjani tésztát, a sült tintahalat és a kutyahúsból készült levest. Az ott dolgozók fiatal koreai nők, akiket művészeti iskolákban képeztek arra, hogy a vendégeket autentikus dalokkal és tánccal szórakoztassák. 

Így néz ki egy előadás az éttermekben
Így néz ki egy előadás az éttermekbenFotó: Wikimedia Commons

Na de mit esznek Észak-Koreában?

Az 1990-es évek nagy éhínsége 1994 és 1998 között legalább 600 ezer, de feltételezések szerint több millió ember halálát okozta az országban. Konyhájukra ma is az egyszerű, olcsó alapanyagok használata jellemző, az alkohol, a hús csak a gazdagok számára elérhető az országban. Az átlagember nagyjából félmillió forintnyi bevételből gazdálkodik évente, nekik marad a főtt rizs, a kukorica és a kimcsi – írja a Daily Meal cikkében, amelyben az ott élők kedvenceit veszi sorra. (A kevésbé ismert koreai ételek nevét az angol átírás szerint közöljük.)

A cikk az ajánló után folytatódik

Idén is keressük az Év Szupertanárát!

 

A Dívány és a Lidl 2020-ban negyedik alkalommal hirdeti meg pályázatát, mely idén a járványhelyzetre és digitális oktatásra utalva az Év online Szupertanára címet viseli. 

 

A verseny fődíja:

  • egy vadiúj iPad Pro,
  • egy 100 000 forintos Lidl vásárlási utalvány,
  • valamint 1 millió forint értékű egészséges élelmiszer az iskolának, ahol tanítasz

 

Ha te is jelentkeznél a Szupertanár pályázatra, annyi csak a teendőd, hogy egy oldalban leírd nekünk, milyen kreatív és egyedi módszereket vetsz be, hogy a gyerekeknek élmény legyen a tanulás. Ha van, bátran csatolj az anyag mellé képet vagy videót is. A pályázatokat a szupertanar@divany.hu címre várjuk 2020. július 20-ig. További részleteket a pályázati felhívásban találsz. 

 

Promóció

Injo Gogi Bap

Ez az egyszerű fogás a ’90-es évek éhínsége után lett igazán népszerű, amikor hús csak a legritkábban kerülhetett az asztalokra. A maradék szójababból kolbászt készítenek, majd fűszeres mártással és rizzsel tálalják. A szójababpaszta mellett kerül még bele szójababolaj is, és általában csilis szósszal locsolják meg. 

Kimcsi

Az észak-koreai étrend alapvető eleme, általában naponta fogyasztják. A kimcsi erjesztett étel, amit uborkából vagy káposztából készítenek, majd csilivel, fokhagymával és gyömbérrel készített sós lében érlelik.

Kukoricakása

A nálunk is ismert puliszka a koreai konyhának is alapvető étele. A magyar, román, erdélyi szász, szlovén, bolgár, ukrán hagyományos étkezésben is gyakori fogás. Reggelire vagy vacsorára eszik. Elkészítéséhez a kukoricadarát sós vízben vagy tejben főzik meg.

Naengmyun

A naengmyunnak nevezett tészta búzából, hajdinából és burgonyából készülhet. Általában nagy, rozsdamentes acélból készült tálban, húslevesben szolgálják fel vékonyra vágott uborkával, koreai körteszeletekkel, enyhén savanyított retekkel és főtt tojással, vagy hideg, főtt marhahússal. Fogyasztás előtt gyakran adnak hozzá fűszeres mustármártást (vagy mustárolajat) és ecetet. Hagyományosan a tésztát darabolás nélkül fogyasztják, mert a hosszú életet jelképezi.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

#lunch #koreanfood #cold #noodle #평양냉면 #foodporn #naengmyun

@ uni6030 által megosztott bejegyzés,

Bulgogi

Ezt az észak-koreai grillezett ételt gyakran szolgálják fel az éttermekben. Általában marhahúst takar, extrém vékonyra vágva, helyi fűszerekkel pácolva.

Sinseollo

Még egy olyan egytálétel, ami mindig kapható a helyi éttermekben. Nyers zöldségeket, húst és gombócokat rejt a tányér, pontosabban a fura tál, amiben tálalják. Alatta forró parázs van azért, hogy az edény az étkezés során meleg maradjon.

Szodzsu

A szodzsu a helyiek népszerű alkoholos itala, a legismertebb égetett szesz, amelynek alkoholtartalma 20 százalék körüli (a rizsboraiké általában 6-8 százalék). A szodzsu hagyományosan rizsből, búzából vagy árpából készül, de manapság már burgonyából és édesburgonyából is készítik

Soondae

A soondae nem más, mint a helyi véres hurka, amit legtöbbször friss gyömbérrel és szezámmaggal tesznek még izgalmasabbá.

Tofu Bap

Hagyományos észak-koreai klasszikus a rizzsel töltött tofu, amit többféle fűszerrel ízesítve kínálnak.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

@karenx014 által megosztott bejegyzés,

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.