Epres-balzsamecetes lekvár kakukkfűvel – ezt kend a reggeli pirítósra!

Öt különleges tavaszi és nyári dzsemet is hoztunk erre a hétre olyan ízkombinációkkal, amik nem feltétlenül megszokottak a kamrákban. Pedig érdemes egy kicsit fűszerezned a dzsemeket és lekvárokat – tökéletesek lesznek egy-egy puha kalácsszelet tetején, amerikai palacsintán sós vajjal, de akár salátaöntetekben is elférnek egy-egy kanállal a citrom és az olívaolaj mellett.

Itt az eperszezon, most érdemes összedobnod ezt a különlegességet. A pirítós mellett akár mascarponés pohárkémet is egyszerűen készíthetsz vele, de egy jeges, epres koktélban is tökéletes.

Vaníliával is finom.
Vaníliával is finom.LauriPatterson

Hozzávalók

  • 1 kiló eper megtisztítva, apróra vágva
  • 50 deka cukor
  • 3 evőkanál balzsamecet
  • 1 teáskanál szárított kakukkfű
  • 1 deci vörösbor
  • 1 zacskó dzsemfix 2:1
Recept idők

Elkészítés:

A gyümölcsöt és a bort keverd el egy lábasban, majd a dzsemfixet két evőkanál cukorral dolgozd el. Add a gyümölcsökhöz, majd forrald fel a keveréket a maradék cukorral együtt. Hagyd zubogva forrni 5 percen át, közben add hozzá az ízesítőket is. Ha szükséges, a habot távolítsd el a tetejéről, majd töltsd át előkészített üvegekbe, amiket hagyj fejjel lefelé állni 10 percen át. Ha kakukkfű nincs otthon, borssal, vaníliával vagy levendulával is készítheted. 

Nagy befőzőlexikon: Lekvár és dzsem Nagy befőzőlexikon: Lekvár és dzsem

Lépésről-lépésre bevezetünk titeket a lekvárkészítés rituáléjába: a bevásárlástól kezdve, a fertőtlenítésen és tartósításon keresztül, egészen a különleges, édes és sós, fűszeres, pikáns lekvár- és dzsem-költeményekig.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Itt a szezon, készíts epergolyókat!

Már kapható friss, itthoni eper, és sajnos csak néhány hetünk van arra, hogy elkészítsük vele a legfinomabb dzsemeket, krémeseket és néhány olyan különlegességet, amit ezen a héten dobtunk össze az egyik legfinomabb gyümölcsből.

2020. május13., 06:00

Napi nosztalgia: süss néhány finom, meleg perecet az eredeti, retró recept alapján!

Tejeskávéval vagy gyümölcsteával reggelire a legfinomabb ez a perec, amiből ha túl sok készült, akár le is fagyaszthatsz néhány darabot.

2022. február20., 12:56

Salátákban is működik az eper, nálunk aromás rukkolával és mézes-rózsaborsos öntettel került a tányérra

Az eper nagyon jól működhet akár levesben, akár salátákban – utóbbira hoztunk egy példát. A mézzel és a rózsaborssal édeskés ízeket is kevertünk bele, de attól még nagyon finom minden fehér hús, akár egy egyszerű, grillezett csirkemell mellett is.

2021. április22., 10:24

Heti retró kedvencünk: krumplileves füstölt kolbásszal

Imádjuk, mert nemcsak finom, de olyan fogás is, ami mellett nem kell ott állnunk, csak hagyni, hogy kis lángon megfőzze magát ez a finomság. Jó köményes, házi rozskenyérrel szeretjük a legjobban.

2022. február22., 10:08

Vacsoratipp Valentin-napra: parmezános tészta prosciuttóval és articsókával, krémes sajtszószban

Valentin-nap idén éppen hétköznapra esik, de ha te sem mennél el mellette, és meglepnéd a szerelmed valami finomsággal, ezt a remek tésztát akár kezdőként is összedobod alig 20 perc alatt!

2022. február14., 07:32

Zabszelet házilag, eperrel: glutén-, tej-, tojás- és cukormentes recept

Bolti helyett készítsünk házilag egészséges snacket vagy desszertet! Egyszerű hozzávalókból, kevés munkával készül, és mindenki szeretni fogja. Gluténmentes, cukormentes, tejmentes, tojásmentes recept.

2020. május5., 06:04

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek