Ezért fáj a fejed a rágózástól

Sajnos a fejfájásnak rengeteg oka lehet, és még az is megeshet, hogy bár rágózás után fáj, de mégsem amiatt. Ha viszont rendszeresen ilyenkor jelentkezik, annak oka van. Már mondjuk is, mi lehet mögötte.

Talán hallottál már róla, hogy a rágózásnak több hátránya mellett számos előnye is van. Segít kiűzni a fejedben ragadt dalokat, éberebb vagy tőle, enyhíti a szorongást és a memóriádra is jó hatással van. Ez az egész viszont nem sokat ér, ha utána a fejfájással is meg kell küzdened. 

Ezért fáj a fejed rágózás után

Ennek is több oka lehet, gyakran már a tizenévesek is tenziós fejfájással, sőt migrénnel küzdenek a gyakori rágózás miatt. Dr. Nathan Watemberg, a tel-avivi egyetemen működő Meir Orvosi Központ munkatársa a fiatalok erős fejfájásainak okait vizsgálta. Megállapította, hogy a gyakori rágógumizás a tinédzserek és a fiatalabb gyermekek esetében is fejfájást okozhat.

30 betegünk közül 26-an számoltak be jelentős javulásról, és 19-nek teljesen elmúlt a fejfájása, miután lemondtak a rágógumiról”

– mondta Dr. Watemberg hozzátéve, hogy a megfigyelt fiatalok közül húsz később beleegyezett abba, hogy visszatér a rágógumihoz, és mindegyikük a tünetek azonnali visszaeséséről számolt be.

Az egészre különféle magyarázatokat adnak a szakemberek, de alapvetően két iskola van. Az egyik szerint maga a folyamatos rágás a probléma, a másik szerint rágógumi édesítőszer-tartalma. Az előbbi elmélet szerint a rágózás erős tenziót (feszülést) okoz a temporomandibularis ízületben, vagyis ott, ahol az állkapocs találkozik a koponyával. Az utóbbi emellett az aszpartámot, a rágógumikban található mesterséges édesítőszer lehetséges szerepére figyelmeztet, ettől is fájhat ugyanis a fejünk. Annyi mindenesetre biztos, hogy a rágózás mellőzése jó eséllyel javít majd a problémákon. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek