Fokhagymás-citromos szőlőlevelek mentás joghurttal – grillezett zöldségekkel extrakönnyű vacsora lesz

A dolmades, becenevén dolma a szőlőlevelekbe tekert, legtöbbször kapros-rizses étel, aminek töltelékébe gyakran hús is kerül. Itthon viszonylag ritkán kerül az asztalra a leginkább a görögöktől, törököktől ismert finomság, pedig nagyon is megérné összedobni. Ha te is elkészíted, érdemes tavaszi, zsenge leveleket megtöltened.

Mi lenne, ha ma köretnek nem egyszerű rizs készülne a húsok mellé, hanem egy ilyen egzotikus kísérő néhány balzsamecettel meglocsolt, grillezett paradicsommal? Vegáknak tálald grillezett zöldségek mellé egy kis csokor felaprított mentával elkevert joghurttal. 

Már csak a joghurt hiányzik a tetejéről.
Már csak a joghurt hiányzik a tetejéről.vivoo

Hozzávalók

  • 1 darab biocitrom héja
  • 6 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 1 teáskanál puha vaj
  • 1 evőkanál étolaj
  • 1 bögre rizs
  • 3 nagy csokor szőlőlevél leforrázva
  • só és bors ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

Párold üvegesre a hagymát a forró zsiradékok keverékében kis lángon, majd add hozzá a rizst, citromhéjat, sót és borsot, majd pihenjen legalább egy negyedórát a keverék. 

Ha ezzel megvagy, kezdd el tölteni a szőlőleveleket egy-egy kanálnyi rizzsel, jó szorosan, az oldalukat tekerés közben behajtogatva.

Az elkészült tekercseket tedd szorosan egymás mellé a tálba, majd a tetejükre a következő sort. Ha ezzel is megvagy, takard le az egészet egy sor levéllel, és öntsd le annyi vízzel, amennyi ellepi, és főzd kis lángon még legalább 35 percen át. Friss citrommal meglocsolva, a mentával elkevert joghurttal tálald. 

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?

Érdekességek