Olívával és fahéjjal is feldobhatod a töltött szőlőleveleket

A dolmades, becenevén dolma a szőlőlevelekbe tekert, legtöbbször kapros-rizses étel, aminek töltelékébe gyakran hús is kerül. Itthon viszonylag ritkán kerül az asztalra a leginkább a görögöktől, törököktől ismert finomság, pedig nagyon is megérné összedobni. Ha te is elkészíted, érdemes tavaszi, zsenge leveleket megtöltened.

Ha egy nagy adagot készítesz belőle, a vega vendégek is garantáltan jóllaknak. Ha még jobban lenyűgöznéd őket, egy kevés cukkinis lecsó tetején tálald.

Ha többen vagytok, dupla mennyiségben is készülhet.
Ha többen vagytok, dupla mennyiségben is készülhet.Tim E White

Hozzávalók

  • 3 csokor szőlőlevél leforrázva
  • 0.5 darab póréhagyma felaprítva
  • só és bors ízlés szerint
  • 1 bögre rizs
  • 1 teáskanál fahéj
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 0.5 bögre fekete olíva apróra vágva
Recept idők

Elkészítés:

Párold üvegesre a hagymát egy kevés olajon, majd add hozzá a rizst, olívát, fahéjat, sót és borsot, és tedd félre legalább egy negyedórára. Ha ezzel megvagy, forrázd le a leveleket, és kezdd el tölteni egy-egy kanálnyi rizzsel, jó szorosan, az oldalukat tekerés közben behajtogatva.

Az elkészült tekercseket tedd szorosan egymás mellé a tálba, majd a tetejükre a következő sort. Ha mindet megtöltötted, takard le egy sor szőlőlevéllel, öntsd le annyi vízzel, amennyi ellepi, és főzd kis lángon még legalább 35-40 percen át. Friss citrommal meglocsolva tálald. Szuper minden görög és török hangulatú, szabad tűzön sült hús mellett, egy-egy adag citrommal meglocsolt, citromhéjjal és reszelt sajttal megszórt, fűszeres csirkecomb mellett is tökéletes. 

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?

Érdekességek