Télen még nagyon hálás leszel magadnak, ha most összedobsz egy kis bodzaszörpöt

A bodzavirág aromája semmihez nem hasonlítható, és nincs okod arra sem, hogy csak a tavaszi limonádéidat ízesítsd vele. Készíthetsz vele smoothie-kat, sütit, fánkot és fagylaltot – ezen a héten össze is gyűjtöttünk néhány klassz bodzás receptet.

Nem csak klasszikus formában, vízzel ihatod, feldobhatsz vele egy jó meleg téli kókusztejes-zabos turmixot, sütemények krémes töltelékét, a kacsa mellé kínált gyümölcsragut, nyári, jeges koktélokat és akár a reggeli gyümölcssalátádat is.

Ha ez túl sok lenne, vagy nincs kéznél elég bodzavirág, a felével és a negyedével is csökkentheted a hozzávalók mennyiségét.
Ha ez túl sok lenne, vagy nincs kéznél elég bodzavirág, a felével és a negyedével is csökkentheted a hozzávalók mennyiségét.sveta_zarzamora

Hozzávalók

  • 45 darab bodzavirág
  • 6.5 liter víz
  • 6 deka citromsav
  • 4 kiló cukor
  • 3 kisebb darab biocitrom
  • 7.5 gramm nátrium-benzoát
Recept idők

Ha ez túl sok lenne, vagy nincs kéznél elég bodzavirág, a felével és a negyedével is csökkentheted a hozzávalók mennyiségét. 

Elkészítés:

Forrald össze a cukrot a vízzel, az így kapott cukorszirupot hagyd langyosra hűlni.

Távolítsd el a virágok szárát, de ne mosd meg őket, majd egy tálban tedd rájuk a felszeletelt citromokat, a citromsavat és a nátrium-benzoátot. 

A cukorszirupot öntsd a bodzavirágokra és hagyd állni 4 napig, de mindennap keverj egyet rajta. Ezek után gézlapokon vagy nagyon kis lyukú szűrőn szűrd át és töltsd tiszta üvegekbe. 

 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek