Nem csak klasszikus formában, vízzel ihatod, feldobhatsz vele egy jó meleg téli kókusztejes-zabos turmixot, sütemények krémes töltelékét, a kacsa mellé kínált gyümölcsragut, nyári, jeges koktélokat és akár a reggeli gyümölcssalátádat is.
Hozzávalók
- 45 darab bodzavirág
- 6.5 liter víz
- 6 deka citromsav
- 4 kiló cukor
- 3 kisebb darab biocitrom
- 7.5 gramm nátrium-benzoát
Ha ez túl sok lenne, vagy nincs kéznél elég bodzavirág, a felével és a negyedével is csökkentheted a hozzávalók mennyiségét.
Elkészítés:
Forrald össze a cukrot a vízzel, az így kapott cukorszirupot hagyd langyosra hűlni.
Távolítsd el a virágok szárát, de ne mosd meg őket, majd egy tálban tedd rájuk a felszeletelt citromokat, a citromsavat és a nátrium-benzoátot.
A cukorszirupot öntsd a bodzavirágokra és hagyd állni 4 napig, de mindennap keverj egyet rajta. Ezek után gézlapokon vagy nagyon kis lyukú szűrőn szűrd át és töltsd tiszta üvegekbe.