Két dolog, ami együtt még finomabb: almás süti és bodzahab

A bodzavirág aromája semmihez nem hasonlítható, és nincs okod arra sem, hogy csak a tavaszi limonádéidat ízesítsd vele. Készíthetsz vele smoothie-kat, sütit, fánkot és fagylaltot – ezen a héten össze is gyűjtöttünk néhány klassz bodzás receptet.

Még egy kevert süti, amivel úgy leszel menő a konyhában, hogy valójában nem kellett sok energia ahhoz, hogy összedobd. Az alma a bodzával világbajnok, és ha tovább fokoznád, akár egy kis mák vagy néhány marék pirított dió is kerülhet a tésztájába.

Hozzávalók

A süteményhez

  • 3 darab alma lereszelve
  • 6 deka olvasztott vaj
  • 1 zacskó sütőpor
  • 1 mokkáskanál
  • 1 mokkáskanál vaníliakivonat
  • 1 bögre darált dió
  • 2 nagyobb darab tojás
  • 1 bögre cukor
  • 1 bögre tej
  • 1 púpozott bögre liszt

A tetejére

  • 1 kisebb üveg bodzalekvár (birsalmával is helyettesítheted)
  • 4 deci tejszín
  • 6 evőkanál porcukor
  • 10 fej bodzavirág a szárai nélkül
  • 6 darab tojássárgája
  • 1 darab biocitrom levágott héja
  • 1 evőkanál étkezési keményítő
  • 1 kávéskanál
Recept idők

Elkészítés:

Dolgozd el a tészta folyékony és száraz összetevőt egy-egy külön tálban, majd forgasd össze őket. Tedd egy kivajazott vagy egy szilikontepsibe, majd legalább fél óra latt 180 fokon süsd készre. 

A bodzavirágokat és a cukrot a citrom vékonyan lehámozott héjával tedd félre a 2 deci langyos vízzel leöntve legalább egy órára. Ezek után keverd meg, szűrd le és főzd sziruposra.

A tejszín felében keverd el a tojások sárgáját, a sót és a keményítőt. Lassú lángon, folyamatos kevergetés közben főzz belőle krémet. Közben a maradék tejszínt verd fel habbá, és keverd a jéghidegre hűtött krémhez, add hozzá a szirupot is, majd óvatosan forgasd össze. 

A kihűlt süti tetejére először a lekvárt, majd ezt a krémet rétegezd. Dióval vagy fehér csokival megszórva tálald. 

 

Virágzik a bodza, jöhet a szörp! Virágzik a bodza, jöhet a szörp!

Ha nekiálltunk a bodzaszörp készítésének, nem akartuk kihagyni a citromfűszörpöt sem. Pünkösdkor már ihatja is!

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Íme az egyik legfinomabb téli saláta: ananászos-mogyorós csirkesaláta

Ha valami különlegeset ennél, ami ráadásul nagyon finom is, ezt az isteni fogást próbáld ki!

2022. február21., 10:08

Citrom-bodza szörbet – a nyári melegben akár desszertek helyett is tökéletes

Egy remek frissítő, ami a grillvacsora után, de akár délutáni limonádé helyett is tökéletes a kánikulában.

2021. július16., 10:24

Sangriaízű kevert süti? Mutatjuk, hogyan készül ez a klassz, nyári hangulatú desszert

Egy kevés fűszeres csokoládéöntet és friss tejszín kell csak a hideg süteményszeletek mellé, hogy azok tökéletesen lezárjanak egy grillvacsorát. Ezt a sütit ráadásul akkor is könnyen összedobhatod, ha eddig még csak a hűtőt használtad a konyhában.

2021. május20., 10:24

Heti kedvencünk: baconös csirkesaláta mézes-mustáros öntettel

Télen is nagyon finom, főleg akkor, ha az öntetet egy kicsit felmelegíted és langyosan fogyasztod el.

2022. február15., 06:32

Szilvás crumble egyszerűen, amarettivel

Ezektől az olasz, mandulás kekszektől még finomabb lesz ez az édesség, ami mellől persze hogy nem hiányozhat egy nagy adag fagyi, vagy a hideg napokon vaníliasodó.

2021. augusztus31., 12:52

Fehércsokis sütik vajas pattogatott kukoricával

Ha egy kis izgalmakat vinnél ezekbe a klasszikus, puha vajas kekszekbe, dobja  tésztába két marék pattogatott kukoricát, így lesz benne egy extraizgalmas, ropogós hozzávaló. Míg a fehér csokisnak a kukorica, az étcsokisnak a tejkaramell-kockák és a sósperec-darabkák állnak a legjobban.

2021. október2., 11:24

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek