Két dolog, ami együtt még finomabb: almás süti és bodzahab

A bodzavirág aromája semmihez nem hasonlítható, és nincs okod arra sem, hogy csak a tavaszi limonádéidat ízesítsd vele. Készíthetsz vele smoothie-kat, sütit, fánkot és fagylaltot – ezen a héten össze is gyűjtöttünk néhány klassz bodzás receptet.

Még egy kevert süti, amivel úgy leszel menő a konyhában, hogy valójában nem kellett sok energia ahhoz, hogy összedobd. Az alma a bodzával világbajnok, és ha tovább fokoznád, akár egy kis mák vagy néhány marék pirított dió is kerülhet a tésztájába.

Hozzávalók:

A süteményhez

  • 3 darab alma lereszelve
  • 6 deka olvasztott vaj
  • 1 zacskó sütőpor
  • 1 mokkáskanál
  • 1 mokkáskanál vaníliakivonat
  • 1 bögre darált dió
  • 2 nagyobb darab tojás
  • 1 bögre cukor
  • 1 bögre tej
  • 1 púpozott bögre liszt

A tetejére

  • 1 kisebb üveg bodzalekvár (birsalmával is helyettesítheted)
  • 4 deci tejszín
  • 6 evőkanál porcukor
  • 10 fej bodzavirág a szárai nélkül
  • 6 darab tojássárgája
  • 1 darab biocitrom levágott héja
  • 1 evőkanál étkezési keményítő
  • 1 kávéskanál
Recept idők

Elkészítés:

Dolgozd el a tészta folyékony és száraz összetevőt egy-egy külön tálban, majd forgasd össze őket. Tedd egy kivajazott vagy egy szilikontepsibe, majd legalább fél óra latt 180 fokon süsd készre. 

A bodzavirágokat és a cukrot a citrom vékonyan lehámozott héjával tedd félre a 2 deci langyos vízzel leöntve legalább egy órára. Ezek után keverd meg, szűrd le és főzd sziruposra.

A tejszín felében keverd el a tojások sárgáját, a sót és a keményítőt. Lassú lángon, folyamatos kevergetés közben főzz belőle krémet. Közben a maradék tejszínt verd fel habbá, és keverd a jéghidegre hűtött krémhez, add hozzá a szirupot is, majd óvatosan forgasd össze. 

A kihűlt süti tetejére először a lekvárt, majd ezt a krémet rétegezd. Dióval vagy fehér csokival megszórva tálald. 

 

Virágzik a bodza, jöhet a szörp!

Ha nekiálltunk a bodzaszörp készítésének, nem akartuk kihagyni a citromfűszörpöt sem. Pünkösdkor már ihatja is!

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Katalin hercegné kedvence, a sticky toffee pudding almás változatban is remek

Ez a klassz datolyás desszert mindjárt nyári hangulatot kap egy kevés apróra kockázott almától. Nem volt mese, ki kellett próbálnunk egy adag rumos tejszínhabbal a tetején.

augusztus12., 10:44

Jöhet egy új bodzaszörprecept? Próbáld ki idén barna cukorral

Ezzel a kis csavarral kissé karamellesebb ízű lesz a végeredmény, ha pedig inkább nyári hangulatban dobnád össze, citromfüvet és mentát keverj a bodzalevelek közé – így is egészen más aromája lesz.

május20., 12:52

Muffin őszi hangulatban fügével, ricottával és mandulával

Ha te is szívesen készíted az egyik legegyszerűbb desszertet, a hideg hónapokban a legjobb, ha őszi hangulatban dobod össze. A tetejére a céklalével színezett, fahéjjal és porcukorral kikevert vajkrém lesz a legfinomabb, így akár szép cupcake-ek is készülhetnek belőle.

október18., 12:52

Gyors vacsoratipp: spenótos-füstölt sajtos melegszendvics baconkockákkal

A sajtos, baconös alap remek minden zöldség mellett, így bátran pakold meg a szendvics tetejét, uborkával, csírákkal, zellerrel, vagy bármelyik más kedvenceddel. Egyedül arra kell figyelned, hogy a zöldségekkel már ne melegítsd, épp az olvadt sajt, forró bacon és a ropogós, hideg falatok kontrasztja a legfinomabb benne.

október21., 09:24

Ez az egyik legjobb őszi desszert: muffinok fahéjascsiga-ízben, citromos sajtkrémmel

A frissen sült, langyos fahéjas csigáknál nincs is finomabb, de ha épp nem töltenél időt a dupla kelesztéssel, készíts egy ahhoz hasonló édességet sokkal gyorsabban, sütőporral. A tetejére cukorral, fahéjjal és citrommal elkevert natúr sajtkrémből készíts sűrű mázat.

október22., 11:24

Sárgadinnyecrunch – gyors süti az egyik legnagyobb nyári kedvencünkkel

Ez a gyümölcs süteményekben is remek, ha kihűlt, sokkal intenzívebben lehet érezni az ízét. Ha mégis langyosan tálalnád, egy kanál citromfagyit ne hagyj ki a tetejéről.

augusztus5., 11:24

Mustra