Ezt a szuper bodzafánkot egy kis lime-os mascarponekrémmel dobtuk fel

A bodzavirág aromája semmihez nem hasonlítható, és nincs okod arra sem, hogy csak a tavaszi limonádéidat ízesítsd vele. Készíthetsz vele smoothie-kat, sütit, fánkot és fagylaltot – ezen a héten össze is gyűjtöttünk néhány klassz bodzás receptet.

Sajnos a bodzavirág csak rövid ideig vadászható májusban, így nagyon kell igyekeznünk, hogy szüreteljünk egypár virágot a mellékutak széléről. Ha ezzel megvagy, ennek a receptnek a nehezén már túl is estél.

Hozzávalók:

A tésztához

  • 15 deka átszitált liszt
  • 1 nagyobb darab tojás (vagy 2 kicsi)
  • 1.5 deci tejszín
  • 1 deci szóda
  • 1 mokkáskanál
  • 1 nagy bögre bozavirág (a szára nélkül)
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 kávéskanál sütőpor

A tetejére

  • 0.5 darab lime leve és héja
  • 3 evőkanál mascarpone
  • 2 evőkanál natúr sajtkrém
  • 1 csipet
  • 2 evőkanál porcukor
Recept idők

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit alaposan dolgozd el úgy, hogy egy sűrű palacsintatésztára hasonlítson az állaga, majd süss belőle kis fánkokat vagy laposabb palacsintákat bő, forró olajban. Érdemes a szódát a legvégén hozzáadnod, így könnyen el tudod érni a megfelelő állagot. 

A krémmel sem lesz nehezebb dolgod: csak keverd el alaposan egymással a hozzávalókat, és hidegen tálald a krémet a langyos fánkok tetején. 

Virágzik a bodza, jöhet a szörp!

Ha nekiálltunk a bodzaszörp készítésének, nem akartuk kihagyni a citromfűszörpöt sem. Pünkösdkor már ihatja is!

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Ez az egyik legjobb őszi desszert: muffinok fahéjascsiga-ízben, citromos sajtkrémmel

A frissen sült, langyos fahéjas csigáknál nincs is finomabb, de ha épp nem töltenél időt a dupla kelesztéssel, készíts egy ahhoz hasonló édességet sokkal gyorsabban, sütőporral. A tetejére cukorral, fahéjjal és citrommal elkevert natúr sajtkrémből készíts sűrű mázat.

október22., 11:24

Gyors ebéd: vargányás, húsos tészta tejszínesen

A legjobb akkor lesz, ha szánsz egy kis időt mellé egy házi tészta meggyúrására, de egy sütőtökös gnocchi mellett is remek. Ha pedig hétköznap dobnád össze, egy nagy adag olasz durumtészta sem szentségtörés ehhez a fogáshoz.

október17., 11:24

Ha csak egy őszi desszertet próbálsz ki idén, az ez a tökös-sajtkrémes legyen az

Fura kombó, mégis isteni lesz a végeredmény. A már bekevert tésztát egy kisebb tepsiben, de akár muffinformákban is megsütheted, mindkét változatban remek lesz. A tetejére narancslikőrrel elkevert tejszínhab vagy fahéjjal ízesített mascarpone illik a legjobban.

október19., 11:24

Citrom-bodza szörbet – a nyári melegben akár desszertek helyett is tökéletes

Egy remek frissítő, ami a grillvacsora után, de akár délutáni limonádé helyett is tökéletes a kánikulában.

július16., 10:24

Jöhet egy új bodzaszörprecept? Próbáld ki idén barna cukorral

Ezzel a kis csavarral kissé karamellesebb ízű lesz a végeredmény, ha pedig inkább nyári hangulatban dobnád össze, citromfüvet és mentát keverj a bodzalevelek közé – így is egészen más aromája lesz.

május20., 12:52

Dupla csokis cukkinimuffinok – ezen egyáltalán nem érzed majd a zöldség ízét

Az a legjobb benne, hogy remekül fog működni kedvenc cukorhelyettesítőddel is. Agavéval és édesítővel készítve is ugyanaz a remek tészta marad, csak arra vigyázz, hogy a sót és a kis adag, akár koffeinmentes kávét ne hagyd ki belőle, mert ezektől lesz igazán finom. Torta- és muffinformában megsütve is remekül sikerül majd.

október20., 11:24

Mustra