6 társasjáték sorozatrajongóknak

Fogj össze a barátaiddal, és küzdj meg Thanosszal, éld túl az élőhalottak támadását, menedzseld egy dinópark működését, csempéssz megamagokat dimenziók között, szerezd meg a Vastrónt, vagy bizonyítsd be, hogy nem létezik nálad nagyobb Csillagok háborúja-rajongó – azaz idézd meg társasjátékokkal a népszerű sorozatok és filmek világát!

A folytatásos történetek reneszánszukat élik, legyen szó filmekről vagy sorozatokról. A jó sztorikból sosem elég. Hosszú, szürkének és eseménytelennek tűnő napokat – vagy akár hónapokat! – várunk a folytatásra, és amikor végre megjelenik Az Új Rész, izgatottan kucorodunk a kanapéra vagy ékeljük be magunkat a moziszék bársony karfái közé. Miután pedig véget ér a kedvenc sorozatunk, úgy érezzük, a világ többé nem ugyanaz a biztonságot adó menedék, és reményvesztetten vonszoljuk át porhüvelyünket a kiüresedett hétköznapokon. Hat társasjátékot ajánlunk, ami orvosolhatja ezt a problémát.

Thanos Rising: Avengers Infinity War

Töredelmesen be kell vallanom, hogy sosem voltam nagy rajongója a szuperhősfilmeknek, de az vesse rám az első követ, aki még sosem csalódott a forgatókönyvíróik leleményességében. Mentségemre legyen mondva, a Thanos Rising viszont az egyik nagy kedvencem lett a sorozatokat és filmeket tematizáló játékok közül. A játékélmény tökéletesen megidézi a Thanos elleni harcot: a világ sorsa a játékosok ügyességén múlik. 

Thanos Rising: Avengers Infinity War
Thanos Rising: Avengers Infinity WarMetagame

Már a játék kezdetén az események sűrűjében találjuk magunkat: feltűnik a színen Thanos, akinek célja, hogy megszerezze a hat Végtelen Követ, és elpusztítsa az útjában álló szuperhősöket. A Thanos Rising kooperatív társasjáték, tehát a játékosoknak össze kell fogniuk, hogy legyőzzék Thanost és a fel-felbukkanó, többi űrbéli gonoszt, miközben felépítik a hősökből álló csapatukat. 

A játék megoldásai kreatívak, az események három színtéren zajlanak: a csapatok főhadiszállásán, ahol mindenki a maga szuperhőseit gyűjti egy csokorba, a Végtelen Kesztyű foglalataiban, ahol a hat kő gyűlik össze, és Thanos körül, ahol a hősök küzdenek. A játékosok sikere a csapatmunkán és persze a szerencsén is múlik, az újabb kártyák megszerzése vagy a gonoszok legyőzése kockadobással dől el. Több nehézségi szinten lehet harcba szállni a világ megmentéséért, de a legegyszerűbb sem könnyű. A hősök gyorsan sebződnek, és a Hat Kő is összegyűlhet pillanatok alatt.

A Thanos Rising lebilincselő, pörgős játék, amit azok is biztosan élveznek majd, akiket nem rántott magával a szuperhőshullám, de kapható Harry Potter és Csillagok háborúja tematikájú változatokban is. 

Thanos Rising: Avengers Infinity War, angol nyelvű kooperációs játék 2–4 fő részére

Korosztály: 10 éves kortól

Játékidő: 30–60 perc

Játékszabály: egyszerű

Szabály angol nyelven:  innen letölthető

Elérhetőség: Metagame webáruház

Ár: 14.990 forint

Szubjektív vélemény: Additív társasjáték baráti társaságoknak. 

Értékelés: 5/5

The Walking Dead: Something to Fear

A Walking Dead zombik lakta világában csak a legleleményesebbek és néha bizony a leggátlástalanabbak maradhatnak életben. Ebben a társaságjátékban két célod van: hogy túléld az élőhalottak támadását, és hogy te szerezd a legtöbb pontot a lemészárlásukkal. 

Minden játékos ugyanazzal a kilenc kártyával, azaz kilenc sorozatbéli karakterrel száll csatába. Mindegyik szereplőek más-más képességei vannak, amiknek a jól időzített kijátszása a győzelem kulcsa. A zombik maguk is kártyalapokon érkeznek, csoportosan. A játékosok igyekeznek az általuk nyerhető pontszámok alapján végezni velük, azaz saját paklijuk részévé tenni őket, miközben figyelniük kell a meglógott zombikra is, akik a játék végén együttes erővel támadnak majd. 

The Walking Dead: Something to Fear
The Walking Dead: Something to FearMetagame

Az ugyan rejtély, hogy a készítők miért döntöttek úgy, hogy két pakli kártyát egy táblajátékoknak kijáró dobozban küldenek piacra, mindenesetre a The Walking Dead tökéletes partijáték lehet a gyors játékmenet, az egyszerű szabályok és a cselszövések lehetősége miatt. A játékosoknak hol együtt kell működniük, hol pedig szabotálniuk kell társaik stratégiáját. A szerencsés lapjáráson túl kártyáink kijátszásának a sorrendje segíthet minket győzelemhez, ami miatt engem a Bang!-re emlékeztet, amiben szintén a túlélésért folyik a harc. 

The Walking Dead: Something to Fear, angol nyelvű kártyajáték 2–6 fő részére

Korosztály: 12 éves kortól

Játékidő: 15–30 perc

Játékszabály: egyszerű

Elérhetőség: Metagame webáruház

Ár: 7990 forint

Szubjektív vélemény: Vérre menő kártyacsata a zombiapokalipszis díszletei között. 

Értékelés: 4/5

Jurassic World

A filmeket és sorozatokat tematizáló társasjátékok készítői ráéreztek a lényegre: nem pusztán az a fontos, hogy megidézzék a film világát és hangulatát, de azt az élményt kell nyújtaniuk a játékosoknak, mintha ők is a történet részesei lennének. A Jurassic World nem a menekülős akciójeleneteket idézi meg, hanem az élménypark virágzását – legalábbis addig, amíg a játékosok mindent a kezükben tartanak. 

A Nublar-szigeti Jurassic World működtetése nem tűnik bonyolultnak. Az alkalmazottak ásatásokat végeznek, dinoszauruszokat nevelnek ki és új épületeket húznak fel. De minél több látogatót akarnak a parkba csalni, annál nagyobb a veszélye, hogy a kifutójukról elkóborolt dinoszauruszok világszintű katasztrófát okoznak. 

Jurassic World
Jurassic WorldReflexshop

Dolgozz össze a játékostársaiddal, és tegyétek a lehető legjövedelmezőbbé a Jurassic Worldöt anélkül, hogy kicsúszna a kezetekből az irányítás. A jó csapatmunka és stratégia nem elég ahhoz, hogy megnyerjétek a játékot, szerencsére is szükségetek lesz. Az akciók sikerét ugyanis kockadobás dönti el. Ha pedig már belejöttetek, választhattok magasabb nehézségi szintet. A Jurassic World  könnyed stratégiai játék, ami annál érdekesebb, minél többen játsszátok.

Jurassic World, kooperációs stratégiai játék 2–6 fő részére

Korosztály: 12 éves kortól

Játékidő: 60 perc

Játékszabály: egyszerű

Elérhetőség: Reflexshop webáruház

Ár: 9990 forint

Szubjektív vélemény: Könnyed stratégiai játék örök haraggal végződő küzdelmek nélkül.

Értékelés: 4/5

Rick & Morty: Megamagszorult helyzetben

Morty Smith 14 éves kamasz fiú a 14 éves kamasz fiúk minden problémájával. Kivéve persze, hogy az életét nagyapja, Rick Sanchez, a zseni tudós sem könnyíti meg, aki válogatott űr- és dimenzióközi kalandjaira unokáját is magával viszi segédként. Rick ezúttal megamagokat szeretne átcsempészni egy idegen bolygóról a Földre, és úgy fest, ez egyetlen módon oldható meg: a saját szebbik felében. 

A sorozat első részében főhőseinknek nem volt más választásuk, a társasjátékban azonban megkímélhetjük Ricket a megamagcsempészet kellemetlenségeinek ráeső részétől, ugyanis minden magot bizonyos erőforrások beváltásával teleportálhatunk el, mielőtt... nos, túl késő lenne. 

A Rick&Morty egyszerű és gyors gyűjtögetős társasjáték, ahol a cél az, hogy minél több megamagot szerezz a begyűjtött nyersanyagok kiváltásával. 

Rick&Morty: Megamagszorult helyzetben, partijáték 2 fő felett

Korosztály: 12 éves kortól

Játékidő: 5–30 perc

Játékszabály: egyszerű

Elérhetőség: Reflexshop webáruház

Ár: 4990 forint

Szubjektív vélemény: Egyszerű és gyors partijáték kamaszhumorral. 

Értékelés: 3/5

Trónok harca 

A Trónok harca világát a regényen keresztül ismertem meg, és miután a végletekig hűséges vagyok a könyvekhez, eltökéltem, hogy a sorozatot csak akkor nézem meg, ha már az összes könyvet elolvastam. Mindazok, akik képben vannak George R. R. Martin munkatempójával, biztosan sejtik már, hogy elszántságom végül megbicsaklott. Lelkesen behoztam a képernyő előtt a lemaradásomat, sőt az utolsó évadot is fegyelmezetten végigültem. A finálé után Peti kollégám megtörten fordult hozzám: „Mi lesz most, hogy vége?” Szerettem volna valami biztatót mondani neki, de akkor semmi sem jutott eszme. Most azzal nyugtatnám, hogy hiszen még mindig ott van a sorozatból készült társasjáték.

A játékot körülülve úgy érezhetjük magunkat, mintha egy-egy nagy ház tábornokaként hajolnánk Westeros katonai térképe fölé. Az első körrel vérre menő harc veszi kezdetét, seregeinket bevetve, nyersanyagainkat okosan felhasználva, hőseinket harcba küldve és diplomáciai érzékünket kamatoztatva próbáljuk meg hatalmunk alá vonni kontinenst, miközben számolnunk kell a vadak támadásaival. 

Trónok harca
Trónok harcaGémklub

A cél egyszerűnek tűnik, maga a játék viszont igen összetett, a történetből ismert házak vezetőinek számtalan dolgot szükséges kézben tartaniuk, ha uralni akarják Westerost. A játékosoknak ezért egy harmincoldalas játékszabállyal kell megbirkózniuk, mielőtt hozzákezdenének a területfoglaláshoz. De megéri!

A Trónok harca bárki által élvezhető stratégiai játék, ami megidézi George R. R. Martin világát és annak működését, de csak a társasjátékokban avatottabb játékosoknak ajánlanám, akik nem riadnak vissza négy-öt órányi ücsörgéstől sem. Egyetlen hátránya, hogy a házak kezdő pozíciója miatt bevett stratégiák alakulnak ki, és a sorozat kulcsfiguráját, Daenerys-t is hiányoltam a dobozból, de hamar kiderült, hogy ezt a karaktert az alkotók annyira nagyra tartották, hogy egy kiegészítő játékot szenteltek neki. 

Trónok harca, stratégiai játék 3–6 fő részére

Korosztály: 14 éves kortól

Játékidő: 180-360 perc

Játékszabály: bonyolult

Szabály magyar nyelven: innen letölthető

Elérhetőség: Gémklub webáruház

Ár: 19.900 forint

Szubjektív vélemény: Összetett stratégiai játék nem csak GOT-rajongóknak. 

Értékelés: 5/5

Star Wars Timeline  

Azoknak, akiket már meghódított a Timeline társasjáték-sorozat, nem kell bemutatnom ezt az egyszerű, de nagyszerű játékot. A fémdobozba rejtett két pakli a táskád mélyén bárhova elkísérhet a strandtól a házibulikig, a játékszabály pedig nem is lehetne egyszerűbb: helyezd el egy idővonalon a megfelelő sorrendben a kezedben lévő négy lapot – legyen szó történelmi eseményekről, a dinoszauruszok koráról vagy találmányokról –, és ha te szabadulsz meg először a kártyáidtól, nyertél. 

Timeline Star Wars
Timeline Star WarsGémklub

A Timeline készítői már a Csillagok háborúja-rajongókat is megörvendeztették, a nekik szóló játékban a három eredeti film – Egy új remény, A Birodalom visszavág és A Jedi visszatér – képkockáit kell időrendbe állítaniuk. A feladat viszont nem olyan egyszerű, mint amilyennek tűnik. Vajon mi történt előbb: hogy Luke találkozott Dart Vaderrel a barlangban, vagy hogy Han Solóval együtt kitüntetést kapott? 

Star Wars Timeline, kártyajáték 2–8 fő számára

Korosztály: 8 éves kortól

Játékidő: 15–30 perc

Játékszabály: egyszerű

Elérhetőség: Gémklub webáruház

Ár: 5790 forint

Szubjektív vélemény: Gyors és egyszerű társas, ami spontán társasjátékpartikat indíthat el. 

Értékelés: 5/5

A társasjátékok nagy rajongói vagytok a barátaiddal? Olvasd el a cikkünket, amiben nektek ajánlunk játékokat!

Oszd meg másokkal is!
Mustra