Miért van ekkora füle a nyúlnak?

Na de tényleg: mekkora füle van már a nyúlnak? Míg egy kutya akár minifüllel is négyszer távolabbról meghall bármit mint mi, a nyúl hatalmas füle csak arra jó, hogy futás közben belekapjon a szél. Vagy mégis lenne valami haszna? Utánajártunk.

nyúlfélék az emlősök osztályába és a nyúlalakúak rendjébe tartozó család, akiknek legfőbb jellemzői a hosszú hátsó lábak, a húsvéti csokitojások szállítása és a viszonylag hosszú fülek. A hátsó lábaikon 4 ujj, míg a rövidebb mellső lábakon 5 ujj található. Talpuk szőrös, hogy ne csússzanak el futás közben. És a fülük vajon mért nőtt hatalmasra?

Ezért hosszú a nyulak füle

Egyrészt a kutyákhoz hasonlóan a nyulak is kiválóan hallanak, ebben természetesen a fülük segíti őket, hogy körülményesebben ne fogalmazzunk. A nyulak jelentős távolságokból felismerik a hangokat, akár 3 kilométerről  is, sőt a fülük 270 fokban elforgatható, hogy segítse a hangforrás észlelését – írja a Discover Wildlife. 

Érdekesség, hogy a nyúl a fülét nemcsak fülelésre használja: a hatalmas lapátokkal szabályozza a testhőmérsékletét is. Nincsenek ugyanis izzadságmirigyei, így a hatalmas bundában a hűsölést valahogy másképp kell megoldania. Ezért nyáron a nagy melegben a fülein keresztül – az erek kitágulásával – adja le a felesleges hőt. Melegben az erek megduzzadnak, amikor pedig hideg van, annyira összehúzódnak, hogy alig láthatók.

A legérdekesebb az egészben, hogy a nyulak fülmérete attól is függ, hol élnek. Míg Nagy-Britanniában az átlagos nyúlfülhossz 60-70 mm, Spanyolországban körülbelül 75 mm, Ausztrália száraz részein, ahol hatalmas tud lenni a forróság, eléri a 8 cm-t is. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek