Szájmaszkok gyártására állt át az esküvőiruha-szalon

Olvasási idő kb. 4 perc

Létezik egy esküvőiruha-szalon, ahol a varrógépek a koronavírus idejére sem álltak le. Orbán Katalin a tüllt és a szatént lepedővászonra és gumira cserélte, hogy olyan dolgot készítsen, amire most valóban szükség van: szájmaszkot.

Utoljára több mint hét éve láttam Orbán Katalint. Egy teljes falat beborító tükör előtt álltam, fehér tüllkölteményben vizsgáltam magam, a szalagavatómra készültem. Azóta herendi kis szalonjában számtalan menyasszony és érettségi előtt álló lány megfordult, Katalin varrógépe alól pedig egyre-másra kerültek ki az új ruhák. De a válság, amit a koronavírus hozott magával, őt is elérte. Az önkéntes karantén és a társas távolságtartás idején kevesen kockáztatják meg egy esküvő megszervezését. Katalin abban a cipőben találta magát, amiben sok más, hozzá hasonló vállalkozó: munka és feladatok nélkül maradt. Mégis úgy döntött, hogy tétlenség helyett felszabadult idejét és energiáját egy fontos ügyre fordítja. Elkezdett szájmaszkokat varrni. 

A gyógyszertárakban néhány nap leforgása alatt hiánycikk lett a szájmaszkból. Bár a maszk önmagában nem véd a vírus ellen, és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) az alapos kézmosás és a kézfertőtlenítő használata mellett a viselését elsősorban azoknak javasolja, akik tüsszögnek és köhögnek, vagy akik koronavírussal fertőzött személlyel kerültek kapcsolatba, a Magyar Orvosi Kamara szerint viszont mindenkinek szüksége van maszkra, amikor emberek közé megy, akkor is, ha tünetmentes. Az interneten böngészve ma már bárki hozzájuthat otthon készített szövetmaszkokhoz pár száztól több ezer forintig, de az egészségügyi intézmények ellátottsága még mindig kérdéses. 

Orbán Katalin, a mozgalom elindítója elkészült az egyik szájmaszkkal
Orbán Katalin, a mozgalom elindítója elkészült az egyik szájmaszkkalOrbán Katalin

Ruhaszalonból maszkgyár

Katalin akkor kezdett bele a maszkok gyártásába, amikor kitört a járvány Olaszországban. Eleinte csak néhány darabot készített a családnak és a barátoknak, de hamarosan felkérések is megtalálták. „Ekkor kapcsolódott be Anett, aki kozmetikus, és a testvére Ervin, aki kárpitos. Nagy segítségünkre volt még a kezdeti időszakban a párom, a lányom és a barátnője, akik napokig megállás nélkül szabtak, és Kriszti, aki felajánlotta a segítségét. Így alakult meg a kisebb csapatunk Jánszky László polgármester és Ovádi Péter képviselő összefogásával” – árulta el Katalin. 

Készülnek a maszkok a szalonban
Készülnek a maszkok a szalonbanOrbán Katalin

Az esküvői ruhák helyett immár maszkokat gyártó kis varroda szolgáltatása hamarosan olyan népszerű lett, hogy ha minden hozzájuk fordulót el akartak látni, segítséget kellett kérniük. A kezdeti kemény munkáról Lorbert Anett beszélt, aki a vírus kitörése előtt kozmetikusként dolgozott: „Az elején éjt nappallá téve dolgoztunk szó szerint. Nagyon keveset aludtunk. Komoly feladatokat kellett megvalósítani, és miközben láttuk a probléma nagyságát, minden napra jutott valami új feladat, amit meg kellett oldani: befektetőket, szponzorokat, varrodákat keresni, megoldani a steril csomagolást, szállítást és az anyagok utánpótlását.”

A segítség bárhonnan érkezhet

Katalin egy Facebook-posztban kért segítséget az emberektől, azóta rengeteg környékbeli hobbivarró és nagy varroda csatlakozott hozzájuk. Három hete folyamatosan dolgoznak, és ezalatt összesen harmincezer maszkot gyártottak le, de még mindig érkeznek megrendelések. „A környéken az egészségügyben dolgozókat, kórházakat, rendőröket, mentősöket, gyógyszertárakat, Herend városát és még több nagyobb céget is sikerült ellátnunk maszkkal. Több kórház és nagyobb cég is megkeresett minket ezzel kapcsolatban” – mondta Katalin. Kezdeményezésük három hét alatt országos mozgalommá fejlődött, és több vidéki város is csatlakozott hozzájuk. 

Orbán Katalin és maszkkészítő csapata
Orbán Katalin és maszkkészítő csapataOrbán Katalin

A csapat a kétrétegű maszkokat magas hőfokon kimossa, majd miután megszáradtak, gőzölő vasalóval sterilizálja, és ingyen juttatja el azoknak, akik a segítségüket kérik. Az alapanyagokról – a vászonról és a gumiról – az őket támogatók gondoskodnak. Katalin elmesélte, hogy az emberek összefogása számtalan formában találja meg őket: „A maszkok szállítására egy veszprémi vállalkozó két autót ajánlott fel, amiket a cég alkalmazottai vezetnek. Mindezt a munkájuk mellett csinálják. Minden nap pontosan meg van szervezve, mikor és hova kell menni, így sikerül eljuttatni a szállítmányt az intézményekbe és a bedolgozóinknak.

Ez a három hét világossá tette, hogy az emberek képesek az összefogásra az ország érdekében.

A mozgalomhoz bárki csatlakozhat. Katalin a Facebook-adatlapján osztotta meg a szabásmintát, amivel dolgoznak, és YouTube-videót is készített azoknak, akik szívesen varrnának maszkokat velük. 

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?
Érdekességek