Próbáltad már a házi kenyeret egy adag friss medvehagymával?

Egyelőre nem tilos a szabadban kirándulni, és azoknak, akik megteszik, feltűnhet, hogy a sok nehézség mellett egy kis örömmel is számolhatunk: a medvehagyma ugyanúgy terem, mintha mi sem történt volna. Ennek örömére néhány medvehagymás receptet hoztunk, ez a gazdag fokhagymás aroma sokkal több ételbe illik, mint gondolnád.

Ez az időszak a tartalék élesztők, kamrákban sorakozó lisztek, vagyis a házi kenyerek időszaka. Ha azokból is inkább egy extrát választanál, medvehagymával és szárított paradicsommal tuningold az ezek nélkül is abbahagyhatatlan falatokat.

Aszalt paradicsommal is készítheted.
Aszalt paradicsommal is készítheted.fcafotodigital

Hozzávalók

  • 1 kisebb csokor medvehagyma apróra vágva
  • 50 deka kenyérliszt
  • 2 deka friss élesztő (vagy egy zacskó instant)
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 csapott evőkanál cukor
  • 1 teáskanál
  • 3 deci langyos víz
Recept idők

Elkészítés:

Futtasd fel a cukorral elkevert vízben az élesztőt, majd dolgozd el alaposan a többi hozzávalóval, a medvehagymát kivéve. A rugalmasra gyúrt tészta 45 percig keljen meleg helyen, majd dolgozd bele a medvehagymát is, és adj neki még legalább 25 perc pihenőt.  

Formázd tetszőleges alakúra, kend meg a tetejét egy kis vízzel, majd tedd 190 fokra előmelegített sütőbe, amibe előzőleg egy vízzel teli tepsit is tettél. 45 perc után vedd ki, vizezd meg kissé, majd tedd félre hűlni. 

 

kapcsolódó Itt a tavasz, itt a szezon: medvehagymázásra fel!
Itt a tavasz, itt a szezon: medvehagymázásra fel!

Hol találod, mire figyelj, hogyan használd?

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Mai kedvencünk: hidegen készülő barackleves téli fűszerekkel

Néhány kekszet tálalj mellé, és már el is készült ez a remek finomság. Csirkehús mellett, baconbe tekert májfalatkák oldalán is remek, de egy csípős indiai elé is jól illik.

2022. február24., 11:12

Ez az angol kenyérpuding egyszerűbben összedobható, mint gondolnád

A zero waste jegyében szedd össze a száraz kenyeret, zsemlét vagy kalácsot otthon, és készíts belőle valami olyasmit, amivel méltó módon lehelheti ki a lelkét minden péksütemény.

2020. október10., 06:16

Ebben van a maradék sajtok helye: gyors, sütőporos kenyér sajttal és fűszerekkel

Reggelire és a vacsora mellé is remek ez az egyszerű sütőporos kenyér, ami annyira talán nem puha és levegős, mint élesztővel és kovásszal készült társai, cserébe egy gyors keverés és egy rövid sütés után már szeletelheted is.

2020. december26., 06:04

Itt az ősz, készíts egy nagy adag diókenyeret!

Valójában csak annyira kenyér ez, mint a banánkenyér, de nem is a neve a lényeg, hanem a remek íze és az, amilyen könnyen elkészíthető. Tálald kéksajtos krémmel, halmozz rá grillezett almát, és kész is van a remek, vacsorára is tökéletes melegszendvics.

2021. szeptember28., 12:52

Ez a marokkói kenyérke grízzel készül, és tökéletes a raguk, pörköltek és curryk mellett

Ha épp nincs otthon kenyér, kóstold meg ezt a marokkói változatot, amibe a polcon várakozó, maradék grízt is elhasználhatod. Mindenféle ragu mellett, akár zöldségpörköltek kísérőjeként is bevetheted.

2021. február12., 06:04

Gombás csirkeragu magasabb szinteken: barna sörrel és krémes szósszal

Egy adag krumplipüré tetején is remek, de tésztával, párolt rizzsel és akár egy-egy frissen pirított, fokhagymás bagettszelettel is tálalhatod.

2022. február16., 06:24

Mustra