Így készíthetsz egyszerűen egy jó kis retró lekváros buktát

Ha betáraztál néhány csomag élesztőből és valahogy pár kiló liszt is van otthon, nincs más hátra, csak összedobni a legegyszerűbb kenyereket és kelt tésztákat – ehhez adunk segítséget ezen a héten.

Egy nagy adag friss, langyos, tisztességesen megtöltött lekváros buktával és egy klassz bablevessel ellesz a család egy napig, és még arra sem lehet panasz, hogy nem idézted meg a klasszikus menzahangulatot.

Kis zsömléket, még kisebb falatokat és hatalmas gigabuktákat is készíthetsz.
Kis zsömléket, még kisebb falatokat és hatalmas gigabuktákat is készíthetsz.Fotó: mtreasure

Hozzávalók:

  • 25 deka sűrű lekvár tetszőleges ízben
  • 1 mokkáskanál
  • 3 deka élesztő
  • 3 deci langyos tej
  • 50 deka liszt
  • 3 darab tojássárgája
  • 10 deka vaj
  • 1 nagy evőkanál kristálycukor
  • 5 deka porcukor
Recept idők

Elkészítés:

Keverd el a tejben a cukrot és az élesztőt, majd futtasd fel úgy 10 perc alatt. 

Ha ezzel megvagy, nincs más dolgod, csak az összes hozzávalót addig keverni, amíg lágy tésztává áll össze. Pihentesd a tésztát meleg helyen, letakarva 40 percig. 

Ha ezzel megvagy, lisztes tésztán nyújtsd ki, vágj belőle tetszőleges téglalapokat attók függően, mekkora buktákat szeretnél. Minden darab kapjon egy adag lekvárt, majd hajtsd össze őket. A tepsiben vajazd meg kissé a buktát tetejét, majd még egy negyedórán át pihenjenek.

Előmelegített, 190 fokos sütőben süsd őket aranybarnára. 

Nagy befőzőlexikon: Lekvár és dzsem
Nagy befőzőlexikon: Lekvár és dzsem

Lépésről-lépésre bevezetünk titeket a lekvárkészítés rituáléjába: a bevásárlástól kezdve, a fertőtlenítésen és tartósításon keresztül, egészen a különleges, édes és sós, fűszeres, pikáns lekvár- és dzsem-költeményekig.

Tovább »

Még több recept

Pestós burgonyasaláta – friss paradicsommal és zöldfűszerekkel dobtuk fel

A krumplisalátát vegán majonézzel akár állati eredetű alapanyagoktól mentesen is elkészítheted, majd snidlinggel, petrezselyemmel, sült fokhagymával, de akár gránátalmával és rózsaborssal is tálalhatod. Ebben az olasz hangulatban pedig igazán gazdag és különleges íze lett, ami egy-egy natúr hal-, vagy hússzelet mellett is megállja a helyét.

április11., 10:24

Mogyorós, joghurtos mártogatós – zellerszárral és tortillacsipsszel is remek

Ha a guacamole és a hummusz mellé egy újfajta mártogatóst keresel a családi szakácskönyvbe, ezt a mogyorósat készítsd el. Tökéletes zöldségek, csipszek és gyors házi kenyerek mellett is.

április15., 10:44

Kakaós-meggyes kevert süti – belga csokival és egy kis rummal dobtuk fel

Nem kell a kevert sütiknek mindenképpen unalmasnak lenniük – ez a meggyes-csokis változat rummal vagy mandulalikőrrel lesz a legfinomabb. Ha dupla adagban készíted, csokikrémmel klassz torta lehet belőle.

április11., 12:52

Ezt a joghurtos panna cottát barackkal és karamellás pop-cornnal dobtuk fel

Fura, de finom, és naná, hogy már semmi köze a hagyományos panna cottához, de a lényeg ugyanaz: a savanykás ízek az édes, ropogós pattogatott kukoricával tökéletes ízharmóniát hoznak össze.

április13., 12:52

Szuper finom és egészséges: csalános-ananászos reggeli smoothie kókusztejjel

Akár melegen, akár jégkockákkal finom lesz ez a reggeli ital, ami egy kevés mézzel és zabbal elkeverve órákra elég energiát ad a naphoz. Ha ennél is különlegesebbre szeretnéd, egy kis kanál reszelt gyömbért is adj hozzá.

április12., 12:52

Csalános tojáskosárkák – nálunk egy adag parmezán dobta fel a tavaszi finomságot

Ha az újhagyma zöldje megmarad, abból is adj ehhez a fogáshoz, és ne hagyd ki belőle a hűtőben árválkodó nyers és párolt zöldségeket sem. Minél többet találsz belőlük, annál finomabb lesz.

április14., 10:24

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.