Egy tartalmas leves után főételként is bevetheted az aranygaluskát

Ha betáraztál néhány csomag élesztőből és valahogy pár kiló liszt is van otthon, nincs más hátra, csak összedobni a legegyszerűbb kenyereket és kelt tésztákat – ehhez adunk segítséget ezen a héten.

Az aranygaluskának nem kell cégér, egy jó kis sűrű, házi vaníliasodóval abbahagyhatatlan édesség lesz belőle. A sodót egy kevés húsvétra mentett tojáslikőrrel is feldobhatod, a tésztának pedig jól áll a darált mák, ha a hagyományos változatot esetleg megunjátok.

Ennél nagyobb adag is jöhet.
Ennél nagyobb adag is jöhet.Fotó: Wikipedia

Hozzávalók:

  • 50 deka liszt
  • 2.5 deka friss élesztő
  • 1 mokkáskanál
  • 2 evőkanál cukor
  • 2 deci langyos tej
  • 10 deka olvasztott vaj
  • 25 deka darált dió
  • 2 evőkanál porcukor
  • 1 darab tojás
  • 2 evőkanál olaj
Recept idők

Csokiöntettel, kakaó mellett is finom, a legjobb sodóhoz pedig 2 tojássárgájából, fél liter tejjel, egy evőkanál liszttel, egy kanál vajjal, cukorral és valódi vaníliából főzz sűrű krémet, vízgőz fölött. 

Elkészítés:

Keverd el a tejet a cukorral és az élesztővel, és hagyd felfutni úgy 10 perc alatt. Ha ezzel megvagy, add a keveréket a liszthez, és a sóval, tojással és olajjal dagassz belőle rugalmas tésztát. 

Keleszd a duplájára úgy háromnegyed óra alatt, majd formázz a tésztából kis golyókat és forgasd a megolvasztott vajba, majd az előzőleg elkevert pocukros dióba – így tedd őket a  kivajazott tepisbe vagy szilokonformába. A tetejét szórd meg a maradék diós keverékkel, majd lefedve tedd előmelegített, 190 fokos sütőbe, és süsd készre legalább 35-40 perc alatt. 

Kenyérnek látszó szemetet eszünk
Kenyérnek látszó szemetet eszünk

Süssön kenyeret, akinek két anyja van! - mondaná a legtöbb háziasszony, ha erről kérdeznénk. Minden boltban kapni százféle péksüteményt, naponta frisset, ki az a hülye, aki otthon nekiáll?

Tovább »

Még több recept

Ez az egyszerű gyümölcskoktél minden ananászrajongó kedvence lesz

Egyre melegszik az időjárás, vagyis egyre több okunk van arra, hogy keverjünk néhány klassz, alkoholmentes koktélt. A reggeli mellé is megérdemeljük őket, de a családi grillezések és házibulik is izgalmasabbak velük egy kicsit. Hoztunk is belőlük mindjárt ötöt ezen a héten.

május29., 06:00

Ezzel a mézes-mustáros-sörös páccal a vörös húsokat érdemes feldobnod

Egy kis citrom és zsálya teszi különlegessé ezt a pácot, de akkor sem tévedsz nagyot, ha színesbors-keverékkel szórod meg és tejszínes, erdei gombás szószt és friss, házi tagliatellét kínálsz mellé.

május31., 06:00

Percek alatt isteni desszert: mákosguba-kelyhek narancsos vaníliaöntettel

Ezeket a finom, kicsit karácsonyi hangulatú desszerteket néhány perc alatt el tudod készíteni, és akkor sem lesz semmi bajuk, ha néhány órát állnak a hűtőben.

2019. november20., 12:04

Egy klasszikus felturbózva: gesztenyepüré narancsos habbal és narancslikőrös aszalt gyümölcsökkel

Mi úgy gondoljuk, hogy egyik karácsonyi szakácsnak sem feladata otthon megszakadni a munkában az ünnepek szent napjain. Úgyhogy itt egy szupergyors gesztenyepüré, hogy maradjon idő minden másra is.

2019. november15., 12:04

Mézes corn flakes falatkák – csilivel és gyömbérrel is próbáld ki!

Ha az embernek van ideje, klassz kikapcsolódás bíbelődni a konyhában egy-egy nagyobb odafigyelést igénylő desszerttel, de vannak olyan napok, amikor a legjobb néhány összetevőből összedobni egy-egy gyors finomságot. Az ilyen alkalmakra készültünk ezen a héten öt egyszerű, mégis különleges desszerttel, amikhez csak négy összetevő kell.

május28., 06:04

Expressz sajttorta falatok – buliba és otthoni nassként is bevetheted

Gyors és a sajttorta ízvilágát idézi, de vannak még érveink: nem kell szeletelni, 4 összetevő az egész, a buliba pedig mindenki kókuszgolyót és pogácsát fog vinni, vagyis nálad lesznek a legmenőbb falatkák.

május30., 06:00

Mustra