Ez a marcipános kevert süti egy adag szilvával lesz a legfinomabb

A marcipán ősét már az ókorban a perzsák is ismerték, akik mandulával és mézzel készítettek édességet olíva- és rózsaolajjal. Később kereskedőkön keresztül jutott el elsőként Portugáliába és Spanyolországba, majd Velencébe, ahol kezdetben az uralkodók asztalán lehetett vele találkozni, mivel cukorhoz akkoriban még nem volt egyszerű hozzájutni.

A marcipánt házilag is összedobhatod: elkészítéséhez mandulabélre, porcukorra és vízre van szükség. Először sziruposra kell főzni a cukrot és a vizet, majd kissé lehűtve hozzáadni a mandulát, a kész masszát pedig simára gyúrni. Ha pedig ezt kihagynád a tetejéről, akkor egy klassz, szilvás-vaníliás süti lesz a végeredmény. 

Tortaformában is készítheted.
Tortaformában is készítheted.wideonet

Hozzávalók:

  • 20 deka szilva felkockázva, fahéjas lisztbe forgatva (vagy aszalt szilva)
  • 1 deci tej
  • 1 mokkásanál
  • 25 deka liszt
  • 0.5 zacskó sütőpor
  • 6 deka puha vaj
  • 20 deka cukor
  • 2 darab tojás
  • 1 darab vaníliarúd kikapart magja
  • 15 deka marcipán
  • 4 csapott evőkanál porcukor
Recept idők

Elkészítés:

Keverd el egymással a száraz hozzávalókat, majd a nedves alapanyagokat is dolgozd el. Forgasd össze a két keveréket, keverd el benne a szilvát, majd 180 fokon úgy 35 perc alatt süsd készre a sütit. 

A végén porcukros deszkán nyújtsd ki a marcipánt, és amikor a süti még éppen langyos, tedd a tetejére. 

kapcsolódó Pénteki süti: marcipános-mákos kekszek
Pénteki süti: marcipános-mákos kekszek

A falatnyi kekszek a marcipántól finom puhák maradnak, pont jól csúsznak egy jó tea vagy kávé, esetleg a reggeli bögre kakaó mellé.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Heti tunkolós: tejszínes marharagu jó sok fűszerrel és olvadt sajttal

Pofonegyszerű és isteni ragu készült a boszorkánykonyhánkban, amit frissen kifőtt tészta tetején, tortillalapokba töltve, de még egy remek sloppy joe burgerben is bevethetsz. Ha marad belőle, kisebb, jól zárható zsacskókban vagy dobozokban akár le is fagyaszthatod, mert kiolvadás után sem lesz semmi baja. Ha pedig csak egy nagy kalácsszelettel tunkolod ki a tányérból, úgy is remek fogás lesz belőle.

október20., 09:24

Fokhagymás karaj fűszeres édesburgonya-pürével

Nem is olyan nehéz egy klasszikus kedvencből egy-egy finomságot összedobni, elég egy-egy szezonális zöldségből készült köret és néhány olyan fűszer, ami leginkább az adott évszakra jellemző. Ha van időd, egy nagy adag édesburgonyacsipszet is érdemes összedobnod a fogás mellé.

október16., 07:32

Kímélő hétvégi fogás: sült karaj őszi, kecskesajtos-diós salátában

Ha valami könnyűt ennél annak érdekében, hogy elkerüld az őszi pluszkilókat, keverd kedvenc húsaid egy-egy remek, gazdag salátába. Így az ismerős ízekről sem kell lemondanod, miközben jóval kevesebb kalóriát viszel a szervezetedbe.

október17., 10:24

Gyors ebéd: vargányás, húsos tészta tejszínesen

A legjobb akkor lesz, ha szánsz egy kis időt mellé egy házi tészta meggyúrására, de egy sütőtökös gnocchi mellett is remek. Ha pedig hétköznap dobnád össze, egy nagy adag olasz durumtészta sem szentségtörés ehhez a fogáshoz.

október17., 11:24

Muffin matchával és fehér csokival: isteni édesség japán hangulatban

Ha szereted az izgalmas ízeket, szokatlan ízkombinációkat és a zöldtea-por gyönyörű zöld színét, dobd össze ezt a különleges muffint. Naná, hogy egy nagy pohár matcha latte lesz a tökéletes ital mellette.

október21., 11:24

Ropogósra sült karfiolszték őszi hangulatban, füstölt paprikával

Köretként is kiváló, egy jó hallevesben levesbetétként, de akár egy nagy adag tésztával és sajtszósszal remek, könnyű őszi vacsora lehet a karfiolszték, aminek az elkészítésében mindössze az a nehézség, hogy meg kell várnod, amíg elkészül. Mi párolóban készítjük, és aztán vajban pirítjuk meg, de ha kisebb darabokban is megfelel, szedd rózsáira, főzd meg, majd ezek után pirítsd meg a sütőben vagy egy serpenyőben.

október18., 11:24

Mustra